Αρχική Special Topics ΟΑΚΑ: Σάλος και ερωτηματικά για τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα-Πρόταση να ελεγχθούν...

ΟΑΚΑ: Σάλος και ερωτηματικά για τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα-Πρόταση να ελεγχθούν όλα τα έργα Καλατράβα

Σοβαρές διαστάσεις έχει προσλάβει η υπόθεση του ΟΑΚΑ μετά την αποκάλυψη για τ προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο στέγαστρο Καλατράβα που έβαλαν λουκέτο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Κυριακή στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ.

0
Στέγαστρο Καλατράβα !!!!!!!!!!!!!!
Διαφήμιση

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια για τη συντήρηση του ΟΑΚΑ και του στεγάστρου Καλατράβα, ενώ πέρα από την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης έχει ξεσπάσει και πολιτική αντιπαράθεση. Ταυτόχρονα ειδικοί επιστήμονες με πρώτο τον καθηγητή  αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη, προτείνουν να ελεγχθούν και τα άλλα έργα Καλατράβα!

Σύνταξη:ecozen.gr

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 1/10 πολίτες κάθε ηλικίας βρέθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, αρκετοί και απο περιέργεια, προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη με το περίφημο στέγαστρο Καλατράβα και το άλλοτε κόσμημα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Στέγαστρο Καλατράβα 2

Πρόκειται άλλωστε μια πολύ μεγάλη έκταση που πολλοί επιλέγουν να κάνουν την γυμναστική τους, να περπατήσουν, να κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους. Στην «Αγορά» όπου υπάρχει η μεγάλη αψίδα, αρκετός κόσμος βρέθηκε από το πρωί της Κυριακής, ενώ γύρω από το Στάδιο έχει μπει μεταλλική περίφραξη. Αρμόδιοι φύλακες επιτηρούν το σημείο και κάνουν συστάσεις ώστε να μην πλησιάσει κόσμος.

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει  το διάστημα που θα μείνει κλειστό το ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο στα οποία  μπήκε «λουκέτο» αφού το στέγαστρο Καλατράβα κρίθηκε πως είναι επικίνδυνο. Από σύμβολο ανάκαμψης της Ελλάδας του 2004 το ΟΑΚΑ μετατράπηκε σε μνημείο εγκατάλειψης, καθώς επί 20 χρόνια δεν έγιναν εργασίες συντήρησης και επισκευής, αλλά ούτε και οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτίριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά” τόνισε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης μιλώντας στην ΕΡΤ. “Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να ξεκλειδώσουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο. Πρώτον, το κτίριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτίριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια[…] εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι.

Στέγαστρο Καλατράβα 3
Να ελεγχθούν όλα τα έργα Καλατράβα ζητά ο καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης

Δεύτερον, θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορα, στις ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε. Ο κ. Καρύδης διευκρίνισε ότι μιλάει για το στέγαστρο ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες είπε «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. Δεν έχει λυθεί. Τώρα υπάρχει όμως, κατά την άποψή μου και ένα βασικότερο θέμα, πολύ σημαντικό, ενδεχομένως αυτό είναι το σημαντικότερο: της στατικής σύνθεσης και παραδοχών που λήφθηκαν υπόψη κατά τη φάση της αρχικής μελέτης. Ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται στους κανονισμούς αυτά τα οποία ελήφθησαν υπόψη. Είναι κατά κάποιο τρόπο άσπρο μαύρο θα μπορούσα να πω το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που δε λύνονται εύκολα». Ο κ. Καρύδης εκτίμησε ακόμη ότι το ΟΑΚΑ εξαιτίας όλου του προβλήματος στο στέγαστρο Καλατράβα θα χρειαστεί να μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, το προσωρινό (;) κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του ποδηλατοδρομίου, μετά από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα, έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση του σταδίου. Υπενθυμίζεται ότι τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τη στατικότητα και τη συντήρηση του ΟΑΚΑ παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, και μάλιστα σε βάθος πενταετίας, κατά την οποία μεταξύ άλλων θα εξεταστεί:

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι, σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Μαργαρίτη, ο οποίος θα διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας. Όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ, αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.  Δεν διευκρινίστηκε το διάστημα της αναστολής, παρά μόνο ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής πρώτης μελέτης.

15756710 h0508242

Βρούτσης: Δεν είναι «λουκέτο»
Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του, τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει.  Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε γνωστό ότι η μελέτη έχει μεταφερθεί στο ΤΕΕ έτσι ώστε να εξεταστούν εκ νέου τα επίμαχα σημεία της, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει άμεσα και με απόλυτα ασφαλή τρόπο. Για τον Παναθηναϊκό είπε «τα προβλήματα είναι δύο: είναι η αθλητική κοινότητα, ο Παναθηναϊκός και οι ομοσπονδίες και τα σωματεία τα οποία στεγάζονταν μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός πράγματι δέχεται την επίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης. Είναι μια εμβληματική ομάδα και όπως δήλωσα και σε παράγοντες του Παναθηναϊκού θα είμαστε κοντά στον Παναθηναϊκό σε ό, τι χρειαστεί. 

Διαφήμιση