Αρχική Special Topics Οσμή σκανδάλου στο ΟΑΚΑ με παρέμβαση Εισαγγελέα για το Ολυμπιακό Στάδιο (Βίντεο)

Οσμή σκανδάλου στο ΟΑΚΑ με παρέμβαση Εισαγγελέα για το Ολυμπιακό Στάδιο (Βίντεο)

Μοιάζει με ένα κακό όνειρο αλλά είναι γεγονός ότι στο ΟΑΚΑ μπήκε λουκέτο λόγω προβλημάτων στατικότητας! Ακολούθησε τσουνάμι  καταγγελιών που είτε βρίσκονταν σε κάποιο συρτάρι είτε κρύβονταν …κάτω από το χαλί! Μάλιστα οι κραυγές και οι ψίθυροι γύρω από όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, είναι τόσες πολλές που παρενέβη άμεσα η Δικαιοσύνη διατάσσοντας έρευνα σε βάθος 5ετίας

0
Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας γενική πανοραμική φωτογραφία
Διαφήμιση

Το ΟΑΚΑ, τρίζει συθέμελα από τη στιγμή που ανακοινώθηκε μόλις το βράδυ της Παρασκευής 29/9  ότι κλείνει μετά το πόρισμα της στατικής μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το οποίο στο Ολυμπιακό Στάδιο υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο Στέγαστρο Καλατράβα.

Σύνταξη: ecozen.gr

Μάλιστα λέγεται πως μόλις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε για το πόρισμα έδωσε εντολή να κλείσει αμέσως το ΟΑΚΑ!

Ολυμπιακό Στάδιο Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό γεγονός με οσμή σκανδάλου και πλήθος ερωτηματικών που προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης!

Πιο αναλυτικά, παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνα στη υπόθεση του ΟΑΚΑ με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τα προβλήματα στατικότητας στο Ολυμπιακό Στάδιο, έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος.

Την έρευνα για το ΟΑΚΑ θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα για την όλη υπόθεση που αφορά στο Ολυμπιακό Στάδιο μεταξύ άλλων είναι έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας. Ακόμη σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ελευθεριάνου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πενταετίας:

– ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν,

αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,

– γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

Στη μελέτη που έβαλε λουκέτο στο ΟΑΚΑ και επέφερε σοκ στο Πανελλήνιο, σε όλη την αθλητική οικογένεια, αλλά και Διεθνώς,  αναφέρεται για το Ολυμπιακό Στάδιο ότι «οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».

Εν τω μεταξύ, το  κανάλι Up Stories με χρήση ειδικού drone με ισχυρό τηλεφακό ( zoom ) πραγματοποίησε το Σάββατο 30/09 μια πρόχειρη αυτοψία στο χώρο του ΟΑΚΑ και πάνω από την στέγη Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. “Σίγουρα γνωμάτευση για ένα τόσο πολυδιάστατο και κολοσσιαίο έργο όπως η στέγη Καλατράβα με πολλές τεχνικές δυσκολίες δεν μπορεί να γίνει με μια πρόχειρη πτήση”, αναφέρει το δίκτυο.

Έτσι, ελήφθη η απόφαση να μπει «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ, «στολίδι» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της πρώτης μελέτης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΚΑ: «Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Στέγαστρο καλατράβα Ολυμπιακό Στάδιο

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Μάλιστα, την ώρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση για το κλείσιμο , περίπου 1.000 παίκτες μπριτζ βρίσκονταν μέσα στο ποδηλατοδρόμιο, καθώς ήταν σε εξέλιξη το διασυλλογικό πρωτάθλημα. Οι αγώνες είχαν ξεκινήσει, αλλά οι αθλητές ενημερώθηκαν ότι ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί, και έτσι έγινε. Όσοι ήταν παρόντες αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ και το πρωτάθλημα συνεχίστηκε το Σάββατο 30/9 στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ.

Κανένας έλεγχος από το 2004!

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ,  οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είχαν να ελεγχθούν από το 2004 ενώ, εδώ και 19 χρόνια, στο Στέγαστρο –σχέδιο του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα που δημιουργήθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες– δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΌΜΙΟ ΟΑΚΑ

Μόνο αφού το θέμα απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τ0 2014 αναγγέλθηκαν εργασίες συντήρησης στο Στέγαστρο. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του.

Το 2020 έκθεση του υπουργείου Υποδομών διαπίστωνε σειρά προβλημάτων στο Στέγαστρο, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές του ΑΠΕ, “η τύχη του αγνοείται”!

Η επιθεώρηση

Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών «Καλατράβα» στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ)  έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility) του Ταμείου για λογαριασμό του υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των εξής κατασκευών του ΟΑΚΑ:

  • Του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου.
  • Του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου.
  • Των δύο εισόδων.
  • Του Τείχους των Εθνών
  • Της Αγοράς.

podilatodromio2

Σκοπός του ελέγχου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, ήταν να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.

Κλείνει επ αόριστον το ΟΑΚΑ;

Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Επίσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «το ΟΑΚΑ δεν κλείνει επ’ αόριστον, αλλά προσωρινά» και υπογράμμισε ότι «προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Τη Δευτέρα (2/10) ο υφυπουργός Αθλητισμού αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει, αλλά και για τις λύσεις που θα δοθούν αναφορικά με τη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας, αφού εκτός από τον Παναθηναϊκό που χρησιμοποιεί το κεντρικό στάδιο για τα ματς του Europa League, το κλειστό είναι η έδρα της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ.

Πότε παρέλαβε η κυβέρνηση τα στοιχεία της επίσημης μελέτης

Μιλώντας στο MEGA, το πρωί του Σαββάτου (30/9) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινακης, υπογράμμισε ότι το «κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη» και ότι «δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών».

«Η εν λόγω ανακοίνωση βγήκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία, που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα πορίσματα που έχουν βγει», είπε χαρακτηριστικά στο «MEGA Σαββατοκύριακο». Και πρόσθεσε: «Μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω έρευνες, το ΟΑΚΑ καλείται να εφαρμόσει όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Το κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών».

ΟΑΚΑ ΝΥΧΤΑ

«Δεν έχω τα στοιχεία για να αναλύσω πότε προέκυψε το πρόβλημα, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος, ωστόσο η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, του ελέγχου των κτιρίων και στο να βάλει «τάξη» στο κράτος. Δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών. Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Σοκάρουν οι καταγγελίες του πρώην προέδρου  του ΟΑΚΑ Πέτρου Γαλακτόπουλου

Την ίδια στιγμή κι ενώ έγινε γνωστό το κλείσιμο του ΟΑΚΑ ο πρώην πρόεδρος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων Πέτρος Γαλακτόπουλος προχώρησε σε σοκαριστικές καταγγελίες για  παντελή έλλειψη συντήρησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «από τύχη δεν είχαμε τραυματισμούς ή τίποτα χειρότερο».

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ANT1, ο ίδιος ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 θέση στην οποία παρέμεινε για 4,5 χρόνια, και από την πρώτη στιγμή ήρθαν οι τεχνικοί και του είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα. Ο ίδιος μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.

Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν

«Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες «έκοβαν». Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Όπως συμπλήρωσε, «Πήγαν οι τεχνικοί του ΟΑΚΑ, έβαλαν σίδερα και έγινε διόρθωση. Όλες οι βίδες είναι σκουριασμένες. Ξεκίνησα και έκανα κάθε 15 ημέρες έγγραφα στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού ότι πρέπει να γίνει συντήρηση. Η εταιρεία που το έφτιαξε, για να το συντηρήσει ζήτησε 17 εκατομμύρια. Ήταν περίοδος μνημονίων τότε και δεν υπήρχαν χρήματα να διατεθούν.».

«Το ΟΑΚΑ με τα οικονομικά που είχε, προσπαθούσε να βάζει βίδες και ότι μπορούσε, γινόταν συντήρηση με το προσωπικό του ΟΑΚΑ. Κάθε μήνα έστελνα χαρτί στο υπουργείο και δεν μου απαντούσε κανένας. Σκέψου να έπεφτε κανένα καλώδιο», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.

Διαφήμιση