Αρχική Special Topics Elias Θεσσαλία: Απόγνωση από τις καταστροφές, θαμμένες στη λάσπη οι ελπίδες για...

Elias Θεσσαλία: Απόγνωση από τις καταστροφές, θαμμένες στη λάσπη οι ελπίδες για το μέλλον

Ο Elias αποτελείωσε την καταστροφή που άφησε στη Θεσσαλία το φαινόμενο Daniel. Τίποτε δεν θυμίζει τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά της ελληνικής επαρχίας στη Θεσσαλία, που εξακολουθεί να πνίγεται στις λάσπες όπου έχουν προς το παρόν θαφτεί τα όνειρα των κατοίκων για το μέλλον τους.

0
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ELIAS / ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
Αγριά Βόλου, φωτογραφία (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Μετά την καταστροφή που σκόρπισε ο Elias στη Θεσσαλία, κανείς δεν σκέφτεται το μέλλον στα χωριά της περιοχής λίγα 24ωρα μετά την καταστροφική επέλαση του φαινoμένου που ολοκλήρωσε την καταστροφή του Daniel

O Elias  το δεύτερο σε σύντομο χρονικό διάστημα σπάνιο καιρικό φαινόμενα με πολλή  έντονη βροχόπτωση έπνιξε τη Θεσσαλία σε τόνους λάσπης, με αποτέλεσμα την απόγνωση των κατοίκων κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα όμως των ηλικιωμένων, αλλά και των επαγγελματιών που έχασαν τις περιουσίες τους μέσα στα ορμητικά νερά. Αδιανόητες εικόνες που απαθανάτισαν οι φωτορεπόρτερ της Eurokinissi χωρίς καμία δόση υπερβολής.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ELIAS / ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
Η επόμενη ημέρα στην περιοχή Αγριά έξω από τον Βόλο, μετά το κύμα κακοκαιρίας ELIAS.Λάσπη και καταστροφές από τα φερτά υλικά που προκάλεσαν οι πλημμύρες,  (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

 Πολλές περιοχές έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ το νερό εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο. Καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και κανείς δεν μπορεί να πείσει τους πληγωμένους κατοίκους ότι μπόρα ήταν και πέρασε! Θα χρειαστούν χρήματα, έργα,  και πολύ κουράγιο για να δουν τους τόπους τους να αποκτούν την εικόνα που είχαν μόλις μερικές εβδομάδες πριν!

Τη στιγμή που οι κάτοικοι στη Θεσσαλία είχαν αισθανθεί ότι ο χειρότερος εφιάλτης πέρασε με το ξέσπασμα του Daniel, το φαινόμενο Elias, σα να εμφανίστηκε από το πουθενά για να ολοκληρώσει μια βιβλική καταστροφή που όμοιά της δεν καταφάνηκε εδώ και πολλές δεκαετίες! 

Η Αγριά Βόλου, μια περιοχή συνυφασμένη με σπουδαίους καρπούς, ένας πανέμορφος τουριστικός προορισμός  έχει μετατραπεί σε ένα απόκοσμο τοπίο βυθισμένο στη λάσπη!

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ELIAS / ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
(ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Ένα μικρό κομμάτι από την οροφή και ο μισός καθρέφτης είναι ό,τι απέμεινε να φαίνεται από το κόκκινο αυτοκίνητο που θάφτηκε στις λάσπες. Από την πρωτοφανή αυτή εικόνα, καταλαβαίνουμε τους τόνους της λάσπης και φερτών υλικών που κάλυψαν την παραλία της τουριστικής Αγριάς Βόλου. 

Η περιοχή χτυπήθηκε με μανία από την τελευταία κακοκαιρία. Αυτοκίνητα κατέληξαν πάνω σε κορμούς δέντρων, άλλα έφτασαν στη θάλασσα, όλη η περιοχή βούλιαξε στη λάσπη.

«Ενός άνθρωπος να μας πει τι να κάνουμε… Όλα είναι γεμάτα με λάσπη…» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ένας πλημμυροπαθής.

Η επόμενη μέρα μετά τη βιβλική καταστροφή του Elias στη Θεσσαλία, βρίσκει τους κατοίκους να προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση μετά το πέρασμα της νέας θεομηνίας  που αποτελείωσε ότι άφησε το πέρασμα του Daniel.

Ακατάλληλο το νερό σε 6 Κοινότητες στα Τρίκαλα

Μη πόσιμο κρίνεται το νερό σε 6 κοινότητες του δήμου Τρικκαίων λόγω της κακοκαιρίας Elias, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΥΑ Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΥΑ Τρικάλων στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πελατών της, γνωστοποιεί πως μετά την κακοκαιρία Elias και τα χθεσινά (29-09-2023) δείγματα που πάρθηκαν σε γεωτρήσεις και σε σπίτια, ταυτοποιήθηκε ότι στην Τοπική Κοινότητα Ελληνοκάστρου το νερό είναι μη πόσιμο.

Το ίδιο ισχύει και για τις παρακάτω 5 Τοπικές Κοινότητες: Μεγαλοχώρι, Γλίνος, Λόγγος, Γοργογύρι, Ξυλοπάροικο όπου το νερό εξακολουθεί να είναι μη πόσιμο.

Η ΔΕΥΑΤ συνεχίζει να διενεργεί όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας όπως έκανε πάντα, και ζητά από τους καταναλωτές της την κατανόηση τους για την δύσκολη κατάσταση που διανύουμε.

Συστήνεται μόνιμη ομάδα εθελοντών 

Στη σύσταση ομάδας για την υποστήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες, και εν γένει τις φυσικές καταστροφές προχωρά το Κέντρο Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων του ΠΑΔΑ με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ELIAS / ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΡΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
(ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Συγκεκριμένα, μέσα από τη σύσταση ενός Πανελλήνιου Μητρώου Εθελοντών Κοινωνικών Λειτουργών θα αναπτύσσονται ομάδες σε περίπτωση πρόκλησης φυσικών καταστροφών, οι οποίες θα πραγματοποιούν επεμβάσεις σε καταστροφικά γεγονότα και με βάση τη διαθεσιμότητα των εθελοντών θα παρέχουν άμεση υποστήριξη στους πληγέντες. Η υποστήριξη αυτή θα περιλαμβάνει τη διερεύνηση και καταγραφή των αναγκών των πληγέντων προκειμένου αυτές να καλυφθούν άμεσα. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι ανάγκες αυτές είναι συνήθως η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τροφή, η ασφαλής προσωρινή στέγαση και η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα, οι ομάδες θα ασχολούνται με την αξιοποίηση και οργάνωση των εθελοντών στις κοινότητες, αλλά και τη συνεργασία και διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Διαφήμιση