Αρχική Special Topics Μέλισσες: “Συλλέκτες πληροφοριών” για ανθρώπινες ασθένειες!    

Μέλισσες: “Συλλέκτες πληροφοριών” για ανθρώπινες ασθένειες!    

Έναν νέο «σύμμαχο» στη μάχη της ιατρικής κατά των ανθρώπινων ασθενειών μπορεί να βρήκε η επιστημονική κοινότητα, θέτοντας τις μέλισσες στην πρώτη γραμμή της «μάχης».

0
μέλισσες
Διαφήμιση

 

Κι αυτό γιατί κάποιοι ερευνητές μελέτησαν τη δυνατότητα των μελισσών να βοηθήσουν στη συλλογή δειγμάτων μικροοργανισμών στις πόλεις, καθώς αναζητούν τροφή καθημερινά στα αστικά περιβάλλοντα γύρω από τις κυψέλες τους.

Πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων όπου αναζητούν τροφή θα μπορούσαν να δώσουν οι μέλισσες και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Microbiome».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν τη δυνατότητα των μελισσών να βοηθήσουν στη συλλογή δειγμάτων μικροοργανισμών στις πόλεις, καθώς αναζητούν τροφή καθημερινά στα αστικά περιβάλλοντα γύρω από τις κυψέλες τους.

Μελέτησαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και βρήκαν ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Μεταγενέστερα δείγματα υπολειμμάτων κυψέλης στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, τη Βενετία και το Τόκιο υποδήλωσαν ότι κάθε τοποθεσία έχει μια μοναδική γενετική υπογραφή. Επίσης, τα ευρήματα κατέδειξαν ότι η ανάλυση των θραυσμάτων κυψελών μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αξιολόγηση της υγείας τους.

Τα πρώτα πάντως ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα γύρω από την πιθανότητα να έχουν βρει έναν αποτελεσματικό «σύμμαχο» στη μέθοδο παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών.

Διαφήμιση