Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Κομισιόν: Όχι στους «ρύπους» θερμοκηπίου –Μείωση κατά 90% μέχρι το 2040

Κομισιόν: Όχι στους «ρύπους» θερμοκηπίου –Μείωση κατά 90% μέχρι το 2040

Μεγαλεπήβολα σχέδια για μείωση των «ρύπων θερμοκηπίου» μέχρι και 90% μέχρι το 2040 καταστρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέτοντας τον νέο της σχεδιασμό για την επόμενη 20ετία η Κομισιόν φιλοδοξεί να περιορίσει τους ρύπους εννέα φορές κάτω από τα επίπεδα εκείνα της δεκαετίας του΄90.

0
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ.ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΗ.
Διαφήμιση

 

Τα νέα σενάρια της Επιτροπής για το 2040 περιλαμβάνουν αρκετά νούμερα, τα οποία έχει ξεκινήσει να τα επεξεργάζεται. Η παρουσίαση αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, προκειμένου στο πρώτο τρίμηνο του 2024 να ενταχθούν σε έναν οδικό χάρτη για το κλίμα της επόμενης δεκαετίας, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Σενάρια, όπου η κυριαρχία των ΑΠΕ έως το 2040 είναι απόλυτη, και τα οποία στηρίζονται στα μοντέλα τα οποία «τρέχει» για λογαριασμό των Βρυξελλών, το εργαστήριο Ε3Μ Lab του ΕΜΠ, το οποίο διευθύνει o καθηγητής Παντελής Κάπρος.  Αν και βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, εντούτοις τα νούμερα που έχουν μέχρι τώρα αποσταλεί στην Κομισιόν, με βάση τα μοντέλα του Ε3Μ Lab, μιλούν για μείωση από 82% έως και 88% των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040. Δείγμα του πόσο φιλόδοξα είναι τα παραπάνω νούμερα, είναι και το γεγονός ότι ο στόχος για το 2030 είναι να μειωθούν σε ποσοστό 55% τα αέρια, έναντι των επιπέδων του 1990.

ΑΠΕ
Εικόνα: pixabay/PublicDomainPictures

Μονόδρομος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πως το σενάριο θα μπορούσε να γίνει εφικτή πραγματικότητα; Μόνο εφόσον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φτάσουν να συμμετέχουν με πάνω από 80% στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τα αιολικά, τα φωτοβολταικά, το υδρογόνο και κάθε άλλη καθαρή μορφή ενέργεια, να αποτελέσουν την κυρίαρχη ενεργειακή μορφή στην Ευρώπη, εξαφανίζοντας πλήρως τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία και θα αντικατασταθούν από συνθετικά. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, η παραγωγή υδρογοναθράκων εντός ΕΕ, από μια σειρά χωρών, όπως Ελλάδα και Ιταλία, δεν θα προορίζεται πλέον για την εγχώρια κατανάλωση, παρά για πώληση σε τρίτες χώρες, εκτός του μπλοκ των «27».

Τα μέτρα αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου, οι εκπομπές ρύπων να φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050, ωστόσο, όπως έγραψε πρόσφατα το Bloomberg, ο στόχος της ΕΕ να μετατραπεί σε παγκόσμιο ηγέτη της πράσινης στροφής, επισκιάζεται από τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει εξαγγείλει ότι θα διατεθούν σε προγράμματα ανανεώσιμων πηγών, τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και γενικά σε δράσεις για το κλίμα, κοντά στα 370 δισ. δολάρια.

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ για την ΕΕ να παραμείνει σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας, δίνοντας το παράδειγμα συνεργασίας με κράτη απ’ όλο τον κόσμο, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς την δυσκολία του εγχειρήματος. Τις υψηλές απαιτήσεις του στόχου αναγνωρίζει η ίδια η Κομισιόν, σύμφωνα με πρόσφατα κοινοτικά έγγραφα, τα οποία μιλούν για ταχύτατη μείωση των εκπομπών CO2, καθώς και για αναζήτηση τρόπων αντιμετώπισης των εκπομπών ρύπων από τη γεωργία.

Ο νέος κανονισμός θα θέτει δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβάνοντας τομείς, όπως οι μεταφορές, η γεωργία και η διαχείριση αποβλήτων, οι οποίοι σήμερα δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών. Περίπου το 60% των συνολικών εκπομπών της ΕΕ προέρχεται από αυτούς τους τομείς.

Επίσης, ο κανονισμός θα καθορίζει υποχρεωτικούς στόχους για την ετήσια μείωση των εκπομπών για τις χώρες της ΕΕ για την περίοδο 2031-2040, θα ορίζει την ετήσια κατανομή των εκπομπών, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης της προόδου των «27», έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη.

Οι χώρες θα διαθέτουν περιορισμένη ευελιξία σχετικά με τις εκπομπές που μπορούν να εξοικονομήσουν από τα προηγούμενα χρόνια ή να δανειστούν από τα επόμενα, με τους εθνικούς στόχους να ποικίλλουν ανάλογα με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας. Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υπερέβησαν την κατανομή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Διαφήμιση