Αρχική Εκδηλώσεις Blue Horizons: Πρόσω ολοταχώς η νέα γενιά για την ελληνική ναυτιλία

Blue Horizons: Πρόσω ολοταχώς η νέα γενιά για την ελληνική ναυτιλία

Εξαιρετικές προοπτικές απασχόλησης έχουν τα επαγγέλματα της θάλασσας.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
4
Διαφήμιση

Η έναρξη του θεσμού «Blue Horizons: η ναυτιλία για τη νέα γενιά» κατέγραψε εντυπωσιακή συμμετοχή των νέων και κυρίως διάθεση για ενημέρωση και άμεση αλληλεπίδραση με τους εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Περιβάλλοντος (HELMEPA), και του Propeller Club (Port of Piraeus) που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες. Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η άμεση διασύνδεση των νέων με τη ναυτιλιακή κοινότητα. 

Στο τριήμερο εργαστήριο γνωριμίας, γνώσης και διασύνδεσης πήραν μέρος περισσότεροι από 250 νέοι και νέες ηλικίας 15-25 ετών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία  να μιλήσουν απευθείας με ανθρώπους της θάλασσας και να ανακαλύψουν τις προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας που προσφέρει ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος κλάδος της γαλάζιας οικονομίας.

1

Εφαρμόζοντας τη μεθοδολογική προσέγγιση της HELMEPA, το τριήμερο ανοιχτό εργαστήριο, δομήθηκε με μια σειρά από συμπληρωματικές παρουσιάσεις και εργαστήρια για τις θαλάσσιες μεταφορές, τα γαλάζια επαγγέλματα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις ήπιες δεξιότητες (soft skills), καθώς και on-the-spot mentoring, ευρεία δικτύωση και επιτόπιες συναντήσεις με πλήθος ερωτοαπαντήσεων με τους πρωταγωνιστές της ναυτιλίας αλλά και θαλάσσιων αθλημάτων όπως η ιστιοπλοΐα και η κολύμβηση.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος Γιώργος Προκοπίου ανέδειξε τις εξαιρετικές προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας στη ναυτιλία και τη ναυπηγοεπισκευή.

 

Τα θέματα που αναδείχθηκαν, κατά την εναρκτήρια συζήτηση, για τις προκλήσεις και ευκαιρίες για τα επαγγέλματα της θάλασσας είναι οι αυξανόμενες ανάγκες σε προσωπικό της ελληνόκτητης ναυτιλίας και οι νέες δεξιότητες που απαιτούνται την εποχή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η διευκόλυνση της πρόσβασης και παραμονής των γυναικών στα γαλάζια επαγγέλματα, η αναγκαία διαμόρφωση θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου της ναυτικής εκπαίδευσης, η έλλειψη τεκμηριωμένων στοιχείων για την υποστήριξη κατάλληλων πολιτικών, καθώς και η διαρροή εγκεφάλων και ταλέντου (brain drain) στο εξωτερικό.

Διαφήμιση