Αρχική Ελλάδα Θα άντεχαν έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ τα παλιά κτίρια στην Ελλάδα;

Θα άντεχαν έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ τα παλιά κτίρια στην Ελλάδα;

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Ç ÁÈÇÍÁ ÈÅÁ ÁÐÏ ÔÏÕÓ ÏÑÉÆÏÍÔÅÓ ÔÏÕ ËÕÊÁÂÇÔÔÏÕ (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Με αφορμή τα όσα δραματικά εξελίσσονται στην Τουρκία και στην Συρία, ο διδάκτωρ και ερευνητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρος Πετρούνιας θέτει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων ασφαλείας για παλιά κτίρια στην χώρα μας.

Ο Πέτρος Πετρούνιας προτείνει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία, οι γεωλογικές μελέτες πριν από τις νέες κατασκευές, ο συστηματικός έλεγχος όλων των κτιρίων της χώρας, ειδικά των παλαιότερων της δεκαετίας του ’50 και του ’60 που δεν έχουν χτιστεί με τους αναβαθμισμένους αντισεισμικούς σχεδιασμούς, αλλά και «τεστ κοπώσεως» των σκυροδεμάτων που έχουν επιβαρυνθεί με τη γήρανση των υλικών.

Θα αντέξουν οι παλιές κατασκευές;

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το εάν θα μπορέσουν να αντέξουν ένα σεισμό μεγέθους 7,8 ή 7,4 Ρίχτερ οι παλιές κατασκευές στην Ελλάδα: «Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί με μια μόνο λέξη διότι είναι αρκετοί οι παράγοντες όπου θα πρέπει να μελετηθούν. Για παράδειγμα, για ποιας ηλικίας κατασκευές αναφερόμαστε; Ποιο είναι το γεωλογικό υπόβαθρο; Ποιος είναι ο ακολουθούμενος αντισεισμικός κανονισμός; Σε γενικές γραμμές οι κατασκευές μας δεν συγκρίνονται με αυτές της Τουρκίας. Τα σύγχρονα σπίτια με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό θα έλεγα είναι πλήρως θωρακισμένα να αντέξουν μέχρι και ένα τέτοιο σεισμό χωρίς να πάθουν σημαντικές βλάβες στον φέροντα οργανισμό τους και σίγουρα να μην έχουμε θύματα».

ÁÊÉÍÇÔÁ (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/ (EUROKINISSI)

Έχουμε τον καλύτερο αντισεισμικό μηχανισμό στην Ευρώπη

«Έχουμε τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό στην Ευρώπη μέχρι και σήμερα εξαιτίας της γεωτεκτονικής μας θέσης και της συχνότητας των σεισμών. Δηλαδή ο ιστός ακόμα και σε κτίρια λίγο μετά το ’80 είναι καλός στην χώρα μας, χωρίς να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο θέμα είναι με τα παλαιότερα κτίρια της δεκαετίας του 50-60 όπου είναι σίγουρα χτισμένα με τον παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό. Σίγουρα τα σκυροδέματα έχουν περάσει σε ένα στάδιο ταχύτερης γήρανσης και επομένως έχουμε χαμηλής μηχανικής αντοχής κατασκευές. Φυσικά δεν κάνω κανένα λόγο για την αυθαίρετη δόμηση, όπου εκεί θα πρέπει να επέμβει η ελληνική πολιτεία ώστε να μπορούμε δυνητικά ως χώρα να αντεπεξέλθουμε σε μια τέτοια πιθανή εκδήλωση σεισμού».

Τα γηρασμένα σκυροδέματα

Επομένως, για τα κτίρια της χώρας μας που έχουν περάσει στο στάδιο γήρανσης ο Πέτρος Πετρούνιας είπε: «Η γήρανση των κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος συνοδεύεται από βλάβες στα δομικά υλικά. Η πρόληψη, η επιβράδυνση και η αποκατάσταση της φθοράς μέσω σύγχρονων μεθόδων και κανονιστικών διατάξεων διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα της κατασκευής σε διάρκεια. Σήμερα οι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του σκυροδέματος είναι αναγνωρισμένοι και πλήθος μεθόδων πρόληψης, επιβράδυνσης και αποκατάστασης των φθορών έχουν αναπτυχθεί. Ωστόσο, πρέπει να επέλθει συστηματικός έλεγχος από ειδικούς και επιστήμονες του κλάδου».

Να μην εφησυχάζουμε επειδή άντεξαν στον σεισμό της Πάρνηθας

«Σίγουρα δεν πρέπει να αρκούμαστε στο γεγονός ότι επειδή άντεξαν το ’99 θα αντέξουν και πάλι, διότι αυτό που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι το σκυρόδεμα παρουσιάζει γήρανση και ότι έχει ημερομηνία λήξης δυστυχώς, οπότε εκεί πρέπει να επέμβουμε συντηρητικά».

Σεισμός, εγκαταλελειμμένο κτίριο

Οι γεωλογικές μελέτες είναι απαραίτητες

Σχετικά με νέες μεθόδους που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στους νέους κανονισμούς ο Πέτρος Πετρούνιας είπε: «Το τι πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανέγερση μιας κατοικίας λίγο πολύ το ξέρουν όλοι. Από το κομμάτι της αδειοδότησης μέχρι και το κομμάτι της στατικής. Θα επιμείνω σε αυτό που δεν κάνουν μέχρι σήμερα πολλοί στην χώρα μας και πολλοί δεν το γνωρίζουν.

Είναι φυσικά μια προληπτική, αλλά πολλές φορές είναι σωτήρια η άρτια γεωλογική μελέτη πριν από την ανέγερση μιας κατοικίας ή ενός οικισμού ή ενός άλλου τεχνικού έργου. Ο ρόλος του γεωλόγου δεν είναι καθόλου τυπικός πλέον, αλλά επιτακτικός και θα πρέπει πριν επενδύσουμε για μια κατοικία ή για ένα έργο να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα το κάνουμε και να μην πούμε «…δεν πειράζει τόσα χρόνια το οικόπεδο εδώ είναι…» διότι δυστυχώς μια μεταβολή στις συνθήκες του υπεδάφους και κάτω από ένα σεισμό όπως αυτός μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα με ρευστοποιήσεις εδαφών και πτώσεις κτιρίων.

Επίσης η μελέτη των πρώτων υλών από ειδικό γεωλόγο είναι αναγκαία πλέον, καθώς οι πρώτες ύλες των σκυροδεμάτων μοιάζουν με τις πρώτες ύλες όπου βάζουμε σε μια κατσαρόλα για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας…. Κακές πρώτες ύλες σημαίνει κακής ποιότητας φαγητό..όπως προσέχουμε το φαγητό μας έτσι ακριβώς για μια φορά πριν την κατασκευή πρέπει να ελέγξουμε τις πρώτες ύλες των σκυροδεμάτων μας».

 

Πηγή: ethnos.gr

Διαφήμιση