Αρχική Διάστημα Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη απόψε

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη απόψε

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Bennu αστεροειδής
Διαφήμιση

Ένας μεγάλος διαστημικός βράχος, ο αστεροειδής «2005 ΥΥ128», διαμέτρου 580 έως 1.300 μέτρων, θα περάσει απόψε (στις 02:46 της Πέμπτης) σε απόσταση ασφαλείας 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Εκτιμάται ότι πρόκειται για την κοντινότερη προσέγγιση του εδώ και τέσσερις αιώνες.

Ωστόσο, η απόσταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12 φορές την απόσταση από τη Γη έως τη Σελήνη, επομένως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μας χτυπήσει ο αστεροειδής σε αυτό το πέρασμα, τονίζουν οι ειδικοί.

Ο αστεροειδής, σύμφωνα με το space.com, είχε ανακαλυφθεί το 2005 από Αμερικανούς αστρονόμους, οι οποίοι κατά τα τελευταία 17 χρόνια έχουν μελετήσει την τροχιά του με υψηλή ακρίβεια, αν και υπάρχει μια αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθός του.

Οι παρατηρήσεις τους, ωστόσο, δεν κατέληξαν στο μέγεθος του 2005 YY128. Το καλύτερο που μπορούν να μας δώσουν οι αστρονόμοι είναι ένα εύρος διαμέτρου, κάπου μεταξύ 580 μέτρων και 1,3 χλμ.

Ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, χαρακτηρισμός που δίνεται σε διαστημικούς βράχους τουλάχιστον 140 μέτρων που πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 0,05 αστρονομικών μονάδων (μια τέτοια μονάδα είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου ή περίπου 150 εκατ. χλμ.).

Εάν ο 2005 YY128 έπεφτε στη Γη, θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά, ανεξάρτητα από το δηλωμένο εύρος του μεγέθους που καταλαμβάνει πραγματικά ο αστεροειδής.

«Οι μεγαλύτεροι αστεροειδείς κοντά στη Γη (διάμετρος > 1 km) έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν γεωλογικές και κλιματικές επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα, διαταράσσοντας τον ανθρώπινο πολιτισμό και ίσως ακόμη και να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των ειδών», έγραψε το μη κερδοσκοπικό Global Challenges Foundation με έδρα τη Σουηδία σχετικά με την ενδεχόμενη απειλή πρόσκρουσης αστεροειδούς. «Τα μικρότερα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη στο εύρος μεγεθών από 140 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιφερειακή έως ηπειρωτική καταστροφή, σκοτώνοντας δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια».

Και πάλι, ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ο 2005 YY128 δεν ενέχει κανένα κίνδυνο σε αυτό το πέρασμα κοντά από την Γη.

Η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι έχουν ανιχνεύσει τουλάχιστον το 95% των αστεροειδών διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου που πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατ. χλμ. Μέχρι σήμερα κανένας δεν συνιστά απειλή για το προβλέψιμο μέλλον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τροχιών τους.

Παρακολουθήστε ζωντανά το ταξίδι του αστεροειδή:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και space.com

Διαφήμιση