Αρχική Ειδήσεις Ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Ντονμπάς – Τα αντίποινα της Δύσης –...

Ο ρωσικός στρατός μπήκε στο Ντονμπάς – Τα αντίποινα της Δύσης – Σε αναβρασμό η Βαλτική

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρήσουν την ειρήνη στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες. Τα κράτη της Βαλτικής, Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία ανησυχούν για τη Λευκορωσία και την αποκοπή τους από την Ευρώπη

0
Putin Baiden
Διαφήμιση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα προς τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις για την αποκατάσταση της ειρήνης στις αναγνωρισμένες από τη Ρωσία Δημοκρατίες Λούγκανσκ και Ντόνετσκ.

Το διάταγμα περιλαμβάνει επίσης εντολή προς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να διαπραγματευτεί τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τις Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Ενώ, δεν είναι σαφές εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο έδαφος που ελέγχεται από τις αυτονομιστικές περιοχές  ή θα επιδιώξουν να καταλάβουν τις άλλες δύο ουκρανικές περιοχές που διεκδικούν.

Η δραματική εξέλιξη στενεύει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης και θέτει εν αμφιβόλω τη συνάντηση κορυφής Πούτιν – Μπάιντεν και κάθε προσπάθεια αναζήτησης διπλωματικής λύσης.

«Ούτε σπιθαμή γης» απαντά το Κίεβο στον Πούτιν

Το διάγγελμα Πούτιν προκάλεσε την οργή του Κιέβου. Την ίδια ώρα η κατάσταση στη γραμμή κρούσης μεταξύ ουκρανικού στρατού και αυτονομιστών παραμένει χαοτική με επιθέσεις εκατέρωθεν. Χθες οι αυτονομιστές είχαν αναφέρει το θάνατο δύο αμάχων, σήμερα οι Ουκρανοί.

«Η Ουκρανία δε φοβάται τίποτα και κανέναν.
Δε θα εκχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης της χώρας μας»
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
πρόεδρος Ουκρανίας

«Λύπη» για την απόφαση Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς (Ντόνετσκ και Λουχάνσκ) αλλά και ανησυχία για τον κίνδυνο «μείζονος» σύρραξης εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία και Αλβανία ζήτησαν κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία.

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία»
Ρόουζμερι Ντικάρλο
αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ

Η Ρωσία επιμένει στους ισχυρισμούς για «γενοκτονία»

Οι συμφωνίες «συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης» που υπέγραψαν η Μόσχα και οι αυτονομιστές αναμένεται να επικυρωθούν, σήμερα, από το ρωσικό κοινοβούλιο.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι η απόφαση για ανάπτυξη ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς γίνεται για να προστατευτεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός, που σύμφωνα με τη Ρωσία, διώκεται και εξοντώνεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο διάγγελμά του, απαίτησε από το Κίεβο να σταματήσει «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» εναντίον των αυτονομιστών διαφορετικά «θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη συνέχιση της αιματοχυσίας».

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος πρεσβευτής διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία «δεν έχει κλείσει την πόρτα στη διπλωματία» και προειδοποίησε τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» πριν προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

ΟΗΕ: Παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε δήλωσή του σχετικά με την εντολή του Πούτιν προς τον στρατό, είπε: «Νομίζω ότι η απόφαση της Ρωσίας αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Εκτελεστικό διάταγμα Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε γραπτή δήλωση αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδικάζοντας έντονα την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες και πολλοί δυτικοί σύμμαχοί τους προειδοποιούν ότι μια ευρεία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ανακινήσει εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις.

Μάλιστα ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την «απαγόρευση νέων επενδύσεων, εμπορίου και χρηματοδότησης από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας», όπως δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Το διάταγμα θα «παρέχει εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας», είπε ο Ψάκι, προσθέτοντας ότι τα μέτρα είναι ξεχωριστά από τις ευρύτερες δυτικές κυρώσεις που είναι έτοιμες «σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Σημειώνεται ότι οι δύο αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες έχουν ήδη εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές με τις ΗΠΑ.

Έκτακτα Συμβούλια σε Κίεβο  και Παρίσι

Αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή «βόμβα» Πούτιν συνεκλήθησαν εκτάκτως τα συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας στο Κίεβο, στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι. Μακρόν και Σολτς, που είχαν ενημερωθεί προκαταβολικά για την απόφαση Πούτιν, εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία τους, ενώ η Ε.Ε. ήδη κινούνταν για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αν και καταδίκασε με δριμύτητα την κίνηση Πούτιν χαρακτηρίζοντάς την «πολύ μελανό σημάδι», άφησε ανοικτό το ενδχόμενο η Ρωσία τελικά «να κάνει πίσω», παραδεχόμενος ότι κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Ρώσος ηγέτης.

 

Τα κράτη της Βαλτικής φοβούνται τα «αντίποινα» στη Ρωσία

Καθώς ο πλανήτης περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η ρωσική απειλή για την Ουκρανία, τα τρία κράτη της Βαλτικής επικεντρώνονται στο τι θα κάνει η Μόσχα στη γειτονική Λευκορωσία και τι μπορεί να σημαίνει η όποια εξέλιξη για την ασφάλειά τους.

Περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος στη Λευκορωσία αυτόν τον μήνα, φαινομενικά για στρατιωτική άσκηση. Την Κυριακή, το Μινσκ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν επ ‘αόριστον όταν τελειώσουν οι ελιγμοί την Κυριακή, αφήνοντας τα ρωσικά στρατεύματα στο κατώφλι τους.

Ενώ μια επικείμενη επίθεση στη Βαλτική φαίνεται απίθανη, οι τρεις χώρες ανησυχούν για την ικανότητα της Ρωσίας να τις αποκόψει από την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω του χάσματος Suwalki, των στενών συνόρων Πολωνίας-Λιθουανίας μήκους 65 χιλιομέτρων, που θεωρείται ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του ΝΑΤΟ. Στα δυτικά βρίσκεται ο βαριά οπλισμένος ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ και στα ανατολικά είναι η Λευκορωσία.

 

«Γινόμαστε Δυτικό Βερολίνο, ως μια μικρότερη χώρα που περιβάλλεται από έναν εχθρό που έχει πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ», δήλωσε ο Marius Laurinavicius, ανεξάρτητος σύμβουλος ασφαλείας στη Λιθουανία.

 

Παράνομα προσαρτημένες από τη Μόσχα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τα κράτη της Βαλτικής είναι οι μόνες πρώην σοβιετικές χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Από το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, επιβεβαιώνεται ότι οι πολεμικές ασκήσεις  στη Λευκορωσία έδειξαν ότι η Ρωσία είχε 10 φορές περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή από ό,τι το ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της Βαλτικής και την Πολωνία.

Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Βαλτικής δήλωσε στους Financial Times ότι κατά τις περσινές στρατιωτικές ασκήσεις Zapad από Ρωσία και Λευκορωσία, τα στρατεύματα εξασκήθηκαν στο σενάριο πιθανής εισβολής στη Λιθουανία. «Αυτό ήταν σίγουρα ένας συναγερμός», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, κάτι που έδειξε την ανώτερη ικανότητα της Ρωσίας στην περιοχή.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έσπευσαν να καθησυχάσουν τη Βαλτική. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία , η Νορβηγία και η Δανία έχουν στείλει επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή αυτόν τον μήνα ως μέρος τριών πολυεθνικών ομάδων μάχης περίπου 1.000 η καθεμία στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ένα τάγμα εκ περιτροπής στη Λιθουανία και έχουν στείλει ενισχύσεις στη βάση τους στην Πολωνία.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία αυξάνουν όλες τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε σύγκριση με τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2%.

Το ΝΑΤΟ αυξάνει σταδιακά τον αριθμό των στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη, αλλά απέχει ακόμη πολύ από το να ανταποκριθεί στη δύναμη της Ρωσίας στις δυτικές περιοχές της.

Προς το παρόν, οι αξιωματούχοι της Βαλτικής παρακολουθούν τη Λευκορωσία με την ίδια αγωνία όπως η Ουκρανία.

Crimea

Διαφήμιση