Αρχική Ειδήσεις Η Δύση εξετάζει κυρώσεις μετά την ανακοίνωση αναγνώρισης ανεξαρτησίας Λουχάνσκ και Ντόνετσκ...

Η Δύση εξετάζει κυρώσεις μετά την ανακοίνωση αναγνώρισης ανεξαρτησίας Λουχάνσκ και Ντόνετσκ από Πούτιν

H ΕΕ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το συμφωνηθέν πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: η Ρωσία «θα αποκοπεί επί της αρχής από τις χρηματαγορές»

0
RUssia
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι εξαγγελίες Πούτιν, για αναγνώριση των αυτοανακηρυχθέντων δημοκρατιών του Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, όπως ήταν αναμενόμενο, άναψαν φωτιές στα δυτικά κέντρα. Ήδη η ΕΕ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το συμφωνηθέν πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση αναγνώρισης από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που είχε προηγηθεί των εξαγγελιών Πούτιν ενέκρινε νωρίτερα το πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει κλονιστεί ποικιλοτρόπως εξαιτίας της πολύμηνης πολιορκίας από τη Ρωσία. Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία (η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που είχαν μπλοκάρει την πρωτοβουλία). Η Ε.Ε. επίσης θα παράσχει στη χώρα ειδικούς για την αντιμετώπιση κυβερνο-επιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης. Τέλος, το Συμβούλιο επέβαλε κυρώσεις εις βάρος πέντε ατόμων (μεταξύ των οποίων τριών μελών της ρωσικής Δούμας) για την εμπλοκή τουςς στις παράνομες εκλογές που διοργανώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Κριμαία.

Ήδη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε τονίσει  ότι η Ρωσία «θα αποκοπεί επί της αρχής από τις χρηματαγορές» και θα χάσει την πρόσβασή της σε μείζονες ευρωπαϊκές εξαγωγές αν εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία.

Μπορέλ: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

“Η αναγνώριση των δύο αποσχιθεισών περιοχών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ”, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, αμέσως μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία”, πρόσθέτει στην ανάρτησή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Επικοινωνία Ζελένσκι – Μπάιντεν για εξαγγελίες Πούτιν

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο Ουκρανίας – Ρωσίας συζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανικό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

Εκτάκτως θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης στις 09:30 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο των εξελίξεων στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Στην αυριανή σύσκεψη θα συμμετάσχει ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας ο οποίος και θα παρουσιάσει τα σενάρια για την εναλλακτική ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας.

Τα σενάρια αυτά περιλαμβάνουν την λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ, τις εισαγωγές φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά και τη συνέχιση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι εισαγωγές από τη Ρωσία καλύπτουν περίπου το 40 με 45% των συνολικών αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.

Διαφήμιση