Αρχική Υγεία - Διατροφή Υδατάνθρακες … οι απαγορευμένοι

Υδατάνθρακες … οι απαγορευμένοι

0
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εικόνα: UNSPLASH/Sigmund
Διαφήμιση

Της Φωτεινής Κοκκίνου*, διαιτολόγος –διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

Πόσες φορές κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας πήρατε «διαζύγιο» με τη ζάχαρη, τα γλυκά και τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, τις πατάτες, δηλαδή όλα τα αμυλούχα τρόφιμα; Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα κατά τα άλλα νόστιμα τρόφιμα με τα «υγιεινά» φρούτα και λαχανικά; Τι είναι αυτό που γλυκίζει το γάλα;

Τα τρόφιμα που ανήκουν σε όλες τις παραπάνω ομάδες τροφίμων έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής. Αντίθετα με τις φήμες που τους ενοχοποιούν και τους συνδέουν με την παχυσαρκία… οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι για το σώμα μας. Κι αυτό γιατί αποτελούν το ενεργειακό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί άμεσα το σώμα μας για να λειτουργήσει. Υπάρχουν, μάλιστα, όργανα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά υδατάνθρακες σαν “καύσιμο” και αυτά είναι: ο εγκέφαλος, τα ερυθροκύτταρα, ενώ και οι μύες (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς) χρησιμοποιούν και αυτοί υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Με άλλα λόγια τα «απαγορευμένα» συστατικά της τροφής συμμετέχουν στη λειτουργία των κυριότερων οργάνων του σώματος: του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, των νεφρών, των μυών και της καρδιάς.

Στα τρόφιμα τους συναντάμε σε δυο κύριες κατηγορίες:

Τα σάκχαρα ή απλούς υδατάνθρακες και τους σύνθετους υδατάνθρακες.

Τα σάκχαρα/ απλοί υδατάνθρακες μπορούμε να τα συναντήσουμε στις ετικέτες τροφίμων με τους όρους γλυκόζη, φρουκτόζη, λακτόζη και σακχαρόζη. Βρίσκονται σε φυσικά τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα και το μέλι, ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκει και η απλή ζάχαρη.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πιο πολύπλοκα συστατικά («σύνθετα») και τα συναντάμε διαφορετικά με τον όρο πολυσακχαρίτες. Το άμυλο είναι ο πιο «διάσημος» πολυσακχαρίτης της διατροφής.

Τα τρόφιμα που περιέχουν άμυλο αποτελούν τη βάση του καθημερινού διαιτολογίου και περιλαμβάνουν το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, την πατάτα, το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα όπως οι φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κριτσίνια κ.α. Ταυτόχρονα, τα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ιδίως όταν πρόκειται για προϊόντα ολικής άλεσης.

Φωτεινή Κοκκίνου*Η Φωτεινή Κοκκίνου είναι διαιτολόγος–διατροφολόγος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), επιστημονική συνεργάτις Nutrimed

 

Διαβάστε άρθρα της Nutrimed:

Έλεγχος του βάρους: Μύθοι που… «μπερδεύουν»
Λύσεις στα βασικά διατροφικά ερωτήματα του καλοκαιριού
Ετοιμάζεστε για εξόρμηση; Βάλτε στην τσάντα σας το κατάλληλο snack
Ταχίνι με μέλι: Μία γλυκιά πηγή ενέργειας
Γιατί να ακολουθήσω σωστή διατροφή εάν δεν έχω πρόβλημα βάρους
Δώσε στον εαυτό σου το boost ενέργειας που χρειάζεται
Βραδινό με 3 κινήσεις αντικαθιστά τα αγαπημένα μας junk

 

 

Διαφήμιση