Αρχική Πολιτισμός Κλιματική αλλαγή και ιστορικά μνημεία: Θα σώσει ένα βακτήριο από την καταστροφή;

Κλιματική αλλαγή και ιστορικά μνημεία: Θα σώσει ένα βακτήριο από την καταστροφή;

0
ACROPOLIS
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Κλιματική αλλαγή και μόλυνση προκαλούν ζημιές στον ασβεστόλιθο, υλικό κατασκευής πολλών ιστορικών κτηρίων. Ανάμεσά τους και σύμβολα του δυτικού πολιτισμού, όπως η Ακρόπολη.

Άντεξαν στους αιώνες – Καταρρέουν σήμερα

Στην κατασκευή πολλών σημαντικών ιστορικών μνημείων ανά τον κόσμο χρησιμοποιήθηκε ασβεστόλιθος ως πρώτη ύλη. Από τις αιγυπτιακές πυραμίδες και τα θεμέλια του Παρθενώνα μέχρι τη Νοτρ Νταμ,Τα πολιτιστικά μνημεία άντεξαν στους αιώνες και απειλούνται ωστόσο σήμερα από την κλιματική αλλαγή και τη περιβαλλοντική μόλυνση. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η αποσύνθεση κατασκευών από ασβεστόλιθο έχει επιταχυνθεί από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα.

Επιστημονική πρόταση διάσωσης

Επιστήμονες ωστόσο βρήκαν μια εντυπωσιακή λύση στο πρόβλημα: τα βακτήρια. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως καλλιέργειες βακτηρίων είναι σε θέση να συντηρήσουν. Αλλά και να προστατέψουν ιστορικά κτήρια από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το μαλακό ασβεστολιθικό πέτρωμα, το οποίο αποτελείται κυρίως από το ανθρακικό ασβέστιο είναι ευάλωτο στη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Συγκεκριμένα το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου, τα οποία προκύπτουν κατά την καύση ορυκτών καυσίμων. Όταν οι ρύποι ενώνονται με βρόχινο νερό δημιουργούν στις επιφάνειες των κτηρίων μαύρες επικαλύψεις. Αυτές μακροπρόθεσμα ενδέχεται να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές.

 Τεχνική

Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι οι ολοένα και υψηλότερες καλοκαιρινές θερμοκρασίες επιταχύνουν τη διάβρωση του ασβεστόλιθου. Επιπλέον η εντεινόμενη εξάτμιση όμβριων υδάτων λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών δημιουργεί κρυστάλλους από αλάτι. Αυτοί εισχωρούν στις επιφάνειες προκαλώντας ρωγμές.

Η τεχνική βασίζεται σε ποικιλίες βακτηρίων που καλλιεργούνται επί τούτου σε ειδικό εργαστήριο. Χάρη σε αυτήν διασφαλίζεται ακόμα και η προστασία ασβεστόλιθου που έχει υποστεί ήδη ζημιές. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου επιπτώσεις στα κτήρια ή το περιβάλλον. Το ειδικό μείγμα απλώνεται στις προβληματικές επιφάνειες. Έως ότου τα βακτήρια παράξουν όσο ανθρακικό ασβέστιο απαιτείται για την αποκατάσταση του ασβεστόλιθου.

Πρώτη εφαρμογή στη Γαλλία

Στη δεκαετία του 1990 το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού εφάρμοσε αυτή τη μέθοδο. Από τότε χρησιμοποιείται εκτός από τη Γαλλία σε Ισπανία και Πορτογαλία. Πρόσφατα η τεχνική δοκιμάστηκε πειραματικά και στην Κοπάν, την αρχαία πόλη των Μάγιας στα σύνορα Ονδούρας-Γουατεμάλας. Ο καθηγητής Κάρλος Ροντρίγκες Ναβάρο (τμήμα Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας στην Ισπανία) είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας. Εξετάζει πώς βακτήρια που παράγουν με φυσικό τρόπο ανθρακικό ασβέστιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαταστήσουν τις επιφάνειες σημαντικών κτηρίων. Το γεγονός ότι τα βακτήρια δημιουργούν ανθρακικό ασβέστιο διασφαλίζει τη συμβατότητα με τα υλικά του υπάρχοντος ασβεστόλιθου, δηλώνει. Και προσθέτει ότι αυτό δεν συμβαίνει με άλλα υλικά συντήρησης ή αποκατάστασης.

Μάχη με το χρόνο

Ο Ζαν Φρανσουά Λουμπιέρ, πρώην στέλεχος στο γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού, ήταν ένας από τους πρώτους, οι οποίοι εφήρμοσαν την πρωτοπόρα τεχνική. Αυτό είχε γίνει για την αποκατάσταση εκκλησίας στην πόλη Τουάρ της δυτικής Γαλλίας. «Είναι σαφώς πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και τα κατασκευαστικά υλικά, μιας και πρόκειται για φυσική διαδικασία» εξηγεί. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι συμβατικές τεχνικές συντήρησης μνημείων προκαλούν ζημιές στις επιφάνειες των κτηρίων και ενδέχεται να μολύνουν το περιβάλλον. Ο Λουμπιέρ πιστεύει ότι με τη μέθοδο αυτή θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και οι ζημιές στις εξωτερικές επιφάνειες της Νοτρ Νταμ, οι οποίες προκλήθηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.  Για τους επιστήμονες η προστασία ιστορικών κτηρίων και πολιτιστικών μνημείων εξελίσσεται σε μάχη ενάντια στο χρόνο. Οι επιπτώσεις της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς. Ο καθηγητής Ναβάρο είναι ωστόσο αισιόδοξος: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η τεχνική αυτή θα επικρατήσει».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διαφήμιση