Αρχική Πολιτισμός Ακρόπολη: Ο φωτισμός της μαγεύει και βραβεύεται – Βίντεο

Ακρόπολη: Ο φωτισμός της μαγεύει και βραβεύεται – Βίντεο

0
Ακρόπολη φωτισμός
Εικόνα: UNSPLASH/AussieActive
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ακρόπολη εξακολουθεί να μαγεύει. Η διαχρονική ομορφιά της αναδεικνύεται ακόμη και το βράδυ, χάρη στον ειδικό φωτισμό της. Για αυτό και απέσπασε τρεις σημαντικές διακρίσεις στην απονομή των διεθνών βραβείων φωτισμού Darc Awards 2020. Αν και είχε δύο υποψηφιότητες, τελικά έλαβε τρία βραβεία.

Στην απονομή, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, στο φωτισμό που επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ και υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, απονεμήθηκαν:

  • Α’ βραβείο φωτισμού στην κατηγορία Υποδομών
  • Α’ βραβείο για τον φωτισμό της εκδήλωσης-απόδοσης
  • Μεγάλο Βραβείο «Ultimate Darc Award», ως «best of the best» lighting design 2020.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «Το έργο αναδεικνύει το σημαντικότερο μνημείο του δυτικού Πολιτισμού». Ο νυκτερινός φωτισμός της Ακρόπολης αποτελεί ιδέα του ακηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη. Είχε συγκέντρωσε για το σκοπό δωρεές  ιδιωτών, συστήνοντας τότε την επιτροπή «Φίλοι της Ακρόπολης».

«Οσκαρ» φωτισμού

Τα Darc Awards θεωρούνται τα «όσκαρ» του φωτισμού παγκοσμίως. Μια επιτροπή έγκριτων lighting designers και αρχιτεκτόνων αποφασίζει ετησίως για το ποια έργα θα είναι υποψήφια. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον επαγγελματίες αρχιτέκτονες και lighting designers. Για το 2020 υποβλήθηκαν 400 συμμετοχές από 40 χώρες. Για πρώτη φορά ελληνικό σχέδιο φωτισμού έλαβε το «best of the best Lighting award».

Διαφήμιση