Αρχική Διάστημα Εξωγήινοι και υδρογόνο: Νέα μελέτη για… διαστημικούς γείτονες

Εξωγήινοι και υδρογόνο: Νέα μελέτη για… διαστημικούς γείτονες

0
space
Εικόνα: UNSPLASH/Billy Huynh
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υπάρχουν εξωγήινοι που αναπνέουν υδρογόνο; Μία νέα μελέτη δίνει νέα διάσταση στις έως τώρα θεωρίες για τους οιονεί διαστημικούς γείτονές μας. Σύμφωνα με το Nature Astronomy, θα πρέπει να αρχίσουμε να ερευνούμε κόσμους μεγαλύτερους από τη Γη, των οποίων οι ατμόσφαιρες κυριαρχούνται από υδρογόνο.

Εξωπλανήτης

Την πρώτη φορά που θα βρούμε στοιχεία για τη ζωή σε έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άλλο αστέρι (εξωπλανήτης), πιθανότατα να γίνει με την ανάλυση των αερίων στην ατμόσφαιρά του. Με τον αριθμό των γνωστών πλανητών που μοιάζουν με τη Γη, θα μπορούσαμε σύντομα να ανακαλύψουμε αέρια στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη που σχετίζονται με τη ζωή στη Γη. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη, όταν περνά μπροστά από το αστέρι του. Όταν συμβαίνει μια τέτοια διέλευση, το φως του αστεριού πρέπει να περάσει από την ατμόσφαιρα του πλανήτη για να φτάσει σε μας. Και μέρος του απορροφάται, καθώς πηγαίνει. Το φάσμα του αστεριού, δηλαδή το φως που διασπάται ανάλογα με το μήκος κύματος του, αποκαλύπτει από ποια αέρια αποτελείται η ατμόσφαιρα.

Διαστημικό τηλεσκόπιο NASA

Η τεκμηρίωση της ατμόσφαιρας εξωπλανήτη είναι ένας από τους στόχους του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA James Webb. Τι θα συνέβαινε εάν ανακαλύπταμε μία ατμόσφαιρα με διαφορετικό χημικό μείγμα από αυτό που θα αναμέναμε; Μία από τις απλούστερες εξηγήσεις θα ήταν ότι διατηρείται έτσι με ζωντανές διαδικασίες. Αυτό συμβαίνει στη Γη. Η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας περιέχει μεθάνιο (CH₄), το οποίο αντιδρά φυσικά με οξυγόνο για να κάνει διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2). Το μεθάνιο, ωστόσο, συμπληρώνεται από βιολογικές διεργασίες.

Διαφήμιση