Αρχική Περιβάλλον Γερμανία: Σχέδια για μείωση εκπομπών άνθρακα – Στόχος για καθαρές μηδενικές εκπομπές...

Γερμανία: Σχέδια για μείωση εκπομπών άνθρακα – Στόχος για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2045

0
άνθρακας
Διαφήμιση

Φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και με γνώμονα την ηγεσία της αντιπολίτευσης των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το δικαστήριο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση είχε αποτύχει να καθορίσει πώς θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2030, μετά από μια ομάδα εναγόντων, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτών της Βόρειας Θάλασσας που φοβούνται την πλημμύρα από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα οι ίδιοι αμφισβήτησαν το νόμο του 2019 για το κλίμα ως ακατάλληλο.

Μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 65%

Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι η Γερμανία θα στοχεύσει τώρα σε μείωση κατά 65% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και 88% έως το 2040.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους νέους στόχους, η Γερμανία θα προσπαθήσει για σχεδόν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2045, και όχι έως το 2050 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι, ο υφιστάμενος νόμος για το κλίμα, που συμφωνήθηκε μεταξύ  της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και των εταίρων του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) το 2019 μετά από πολλή αντιπαράθεση, περιλαμβάνει τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990 και του καθαρού μηδενικού CO2 έως το 2050.

Οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας είναι ήδη 40% κάτω από τα επίπεδο του 1990, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Περιβάλλοντος Svenja Schulze.

Οι νέοι στόχοι

Οι νέοι στόχοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση κατά 25% στη δεκαετία του 2020, 23% το 2030 και 12% στη δεκαετία του 2040.

Η απαιτούμενη αλλαγή στη νομοθεσία θα μεταβεί στο υπουργικό συμβούλιο για επίσημη έγκριση την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν οι Scholz και Schulze.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η Γερμανία πρέπει να ενημερώσει τη νομοθεσία της για το κλίμα έως τα τέλη του επόμενου έτους για να καθορίσει πώς θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα σχεδόν στο μηδέν έως το 2050, για να αποφύγει τη δυσφορία των νέων με δυσανάλογο αντίκτυπο από την κλιματική αλλαγή.

Μία ιδέα άκρως καλοδεχούμενη

Οι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ψήφισαν το νόμο του 2019, έσπευσαν να καλωσορίσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε μια εποχή που οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι είναι όλο και περισσότερο το κόμμα που θα νικήσει στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Με τους Πρασίνους να ξεπερνούν τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, τα κυβερνώντα κόμματα είχαν επιδιώξει να συμφωνήσουν γρήγορα για αλλαγές στους στόχους εκπομπών CO2, αν και η συναίνεση φάνηκε δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι την ανακοίνωση της Τετάρτης από τον Scholz.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι επιλογές για τη μείωση των εκπομπών περιλαμβάνουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της τιμής του CO2 πιο γρήγορα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Πηγή: reuters

Διαφήμιση