Αρχική Πολιτισμός You and AI: Φεστιβάλ για την τεχνητή νοημοσύνη από το Ίδρυμα Ωνάση

You and AI: Φεστιβάλ για την τεχνητή νοημοσύνη από το Ίδρυμα Ωνάση

0
Artificial Intelligence.2
Εικόνα: UNSPLASH/Michael Dziedzic
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Φεστιβάλ και έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Με τίτλο You and AI  (Εσύ και η τεχνητή νοημοσύνη) οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά και να εντυπωσιαστούν από τις δυνατότητες της AI. Η έκθεση φιλοξενείται στον ανοικτό χώρο του Πεδίου του Άρεως έως και τις 18 Ιουλίου (17:00-22:00).

Μέσα από το φακό των αλγορίθμων

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI, Artificial Intelligence) είναι ήδη εδώ. Ζούμε υπό το πρίσμα του αλγόριθμου. Ξέρει ο αλγόριθμος τα μυστικά μας; Μας πάει σπίτι με ασφάλεια; Μας ακούει όταν μιλάμε; Μπορεί να μας παρηγορήσει; Τεχνητή νοημοσύνη. Αλγόριθμος. Δημοκρατία. Συμμετοχή. Ταυτότητα. Έλεγχος. Νέα κανονικότητα. Παρακολούθηση. Ηθική. Περιβάλλον. Αυτές είναι οι έννοιες τις οποίες η έκθεση προσπαθεί να επικοινωνήσει. Το φεστιβάλ δεν αντιμετωπίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως μελλοντική πιθανότητα. Αλλά ως καθημερινή πραγματικότητα. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μέσω αλγορίθμων επιλέγουν το περιεχόμενο που θα δούμε και θα ακούσουμε. Τους φίλους μας και τα μέρη που θα βγούμε, μέχρι τους ψηφιακούς χάρτες που μας προτείνουν πώς και πού να πάμε. Ακόμα και τους επεξεργαστές κειμένου στις κινητές μας συσκευές, που συμπληρώνουν τις λέξεις μας και γράφουν μαζί μας… Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πάνω στο ίδιο μας το σώμα.

Καλλιτεχνικά έργα

Η έκθεση You and AI στο Πεδίον του Άρεως μάς προσκαλεί να εξερευνήσουμε, στην καρδιά της πόλης, καλλιτεχνικά έργα που αμφισβητούν τις φαντασιώσεις μας για την τεχνητή νοημοσύνη, από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 18 Ιουλίου. Η έκθεση αναπτύσσεται και μας δίνει διαρκώς νέα έργα. Όπως και η τεχνητή νοημοσύνη που εξελίσσεται ασταμάτητα. Το φεστιβάλ, εκτός από την έκθεση στο Πεδίον του Άρεως, περιλαμβάνει διαδικτυακές εμπειρίες, συζητήσεις και συμμετοχικές συνεδρίες για την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα και την ηθική.

Τριπλή θεματολογία

Η έκθεση αποτελείται από 25 έργα, τα οποία εξετάζουν τρία θέματα που αντιστοιχούν και στις τρεις διαδρομές της έκθεση. Τον τρόπο που βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο που μας βλέπει αυτό. Την τεχνητή νοημοσύνη ως καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου, της πολιτικής διαδικασίας και τη σύγχρονης δημοκρατία. Η τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος και ως υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλοντος.

Σκηνοθεσία «τυχαίας συνάντησης»

Η έκθεση είναι δομημένη με τρόπο που ο επισκέπτης να συναντά τα έργα μέσα από μια διαδικασία επιμελητικά σκηνοθετημένης «τυχαίας συνάντησης». Τα έργα, κυρίως υπερμεγέθεις οθόνες μεγάλης ανάλυσης, 3D γλυπτά και εγκαταστάσεις, ξεπροβάλλουν μέσα από τη βλάστηση του Πεδίου. Συνοδευόμενα από ένα ηχοτοπίο που ενεργοποιείται όταν ο θεατής/ακροατής πλησιάσει σε συγκεκριμένα σημεία.

Το φυσικό συναντά το τεχνητό

Το Πεδίον του Άρεως υποδέχεται την τεχνητή νοημοσύνη ως ένα πάρκο, κάτι φυσικό αλλά και τεχνητό μαζί. Η τεχνητή νοημοσύνη, κατεξοχήν τεχνολογική έκφραση, είναι το νέο μας φυσικό περιβάλλον. Διαμεσολαβεί διαρκώς τον ψηφιακό δημόσιο χώρο μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά και τον φυσικό δημόσιο χώρο μέσω των εφαρμογών πλοήγησης, παραγγελιών, στέγασης και κίνησης.

Το φεστιβάλ γίνεται με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου European ARTificial Intelligence Lab (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο TEXNHτής Νοημοσύνης). Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Διαφήμιση