Αρχική Special Topics Τεχνητή νοημοσύνη: Διαβάζει το μυαλό αναπήρου και συντάσσει κείμενο

Τεχνητή νοημοσύνη: Διαβάζει το μυαλό αναπήρου και συντάσσει κείμενο

0
BCI 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους παραπληγικούς ανθρώπους στην επικοινωνία τους. Επιστήμονες ανέπτυξαν ειδικό σύστημα που διαβάζει το μυαλό αναπήρου και συντάσσει κείμενο.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο «έξυπνο» -εμφυτευμένο στον εγκέφαλο- σύστημα κειμένου. Μετατρέπει, σε πραγματικό χρόνο, σε κείμενο στην οθόνη ενός υπολογιστή το γράψιμο με το χέρι που φαντάζεται με το νου του ένας παράλυτος. Πρόκειιται για καινοτομική διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain-Computer Interface-BCI). Εφόσον βελτιωθεί περαιτέρω, θα επιτρέψει σε παραπληγικούς ανθρώπους να «γράφουν» γρήγορα με το μυαλό τους. Χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Έτσι θα επικοινωνούν με τον περίγυρό τους.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τον Φράνσις Γουίλετ, δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό «Nature».

Η ομάδα τους, BrainGate, αποκωδικοποίησε τα νευρωνικά σήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσπάθεια να γράψει κάποιος με το χέρι. Σε έναν 65χρονο παράλυτο από το λαιμό και κάτω (λόγω τραύματος στη σπονδυλική στήλη το 2007) εμφυτεύτηκαν δύο μικροί εγκεφαλικοί αισθητήρες. Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης), κατέγραφαν τα γράμματα που ο ασθενής προσπαθούσε να «γράψει» στο μυαλό του. Ο ίδιος φανταζόταν ότι κρατάει ένα στιλό στο χέρι του και γράφει σε ένα επίσης φανταστικό χαρτί. Κάθε γράμμα έχει ένα διακριτό νευρωνικό αποτύπωμα, το οποίο ο αλγόριθμος μπορεί να διακρίνει. Στη συνέχεια το σύστημα «μεταφράζει» σε πραγματικό χρόνο τα νοητικά γράμματα σε κείμενο στην οθόνη, με ακρίβεια της τάξης του 94%.

Επιτυχία 99%

Η ακρίβεια φθάνει το 99%, όταν στη συνέχεια χρησιμοποιηθεί ένα λογισμικό αυτόματης διόρθωσης στο κείμενο που έχει παράγει ο υπολογιστής. Ο παράλυτος πέτυχε ρυθμό γραψίματος 90 χαρακτήρων ή περίπου 18 λέξεων το λεπτό, υπερδιπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ μέσω χρήσης διεπαφής BCI, που ήταν περίπου 40 χαρακτήρες το λεπτό. Ο ασθενής μπορούσε, πλέον, να γράφει προτάσεις και να απαντά σε ερωτήσεις. Με ταχύτητα σχεδόν παρόμοια με αυτή που κάποιος υγιής συνομήλικός του πληκτρολογεί στο κινητό τηλέφωνο. Δηλαδή περίπου 115 χαρακτήρες ή 23 λέξεις το λεπτό. Αυτές οι  τεχνολογίες, που μετατρέπουν τη σκέψη σε κείμενο ή πράξη (π.χ. κίνηση τεχνητού προσθετικού χεριού) μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους με κάθε είδους αναπηρίες.

Από την ελπίδα στην πράξη

Δύσκολες περιπτώσεις νευροεκφυλιστικής πάθησης όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, ένα εγκεφαλικό ή ένας σοβαρός τραυματισμός με παράλυση βρίσκουν τρόπο επικοινωνίας. Ακόμη και εάν κάποιος παραλύσει και χάσει τη δυνατότητα κίνησης χεριών και ποδιών. Ακόμη κι αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την αρχή της παράλυσης, δεν χάνεται η νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου του που αντιστοιχεί στο περπάτημα, στην κίνηση του χεριού ή στην ομιλία. Αυτή τη δυνατότητα αξιοποιεί η νέα τεχνολογία. Μετατρέπει με υψηλή ακρίβεια, για πρώτη φορά,  σε γραπτό κείμενο υπολογιστή το νοητικό/φανταστικό γράψιμο (mindwriting).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιεπιχειρησιακές συνεργασίες: Πρόγραμμα ενίσχυσης 32 εκατ. ευρώ
Επόμενο άρθροΣχίνος Κορινθίας: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά – Εκκενώθηκαν οικισμοί (Εικόνες)