Αρχική Special Topics Η Φωτογραφία της χρονιάς: Παλαιστίνια αγκαλιάζει το άψυχο σώμα της 5χρονης ανιψιάς...

Η Φωτογραφία της χρονιάς: Παλαιστίνια αγκαλιάζει το άψυχο σώμα της 5χρονης ανιψιάς της (Φωτό)

Στη Φωτογραφία της χρονιάς που καθήλωσε τους κριτές, πρωταγωνιστεί μια 36χρονη Παλαιστίνια που κρατά το άψυχο σώμα της 5χρονης ανιψιάς της! Ο σπουδαίος φωτογράφος Mohammed Salem έγραψε ιστορία!

0
Fotografia Palaistinia jpg
Διαφήμιση

Με μια βαθιά υπόκλιση ο φωτογράφος Mohammed Salem απαθανάτισε στον φακό του τη συγκλονιστική στιγμή που η 36χρονη Παλαιστίνια Inas Abu Maamar κράτησε για τελευταία φορά στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα της 5χρονης ανιψιάς της Saly και χωρίς να το ξέρει δημιούργησε τη Φωτογραφία της χρονιάς. Το κοριτσάκι, σκοτώθηκε μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς της, όταν ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το σπίτι τους, στο Khan Younis της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου 2023.

Σύνταξη: ecozen.gr

Η  κριτική επιτροπή των Δημοσιογραφικών Βραβείων Ortega y Gasset, που συνεδρίασε αυτή την Τετάρτη 17/4 στην έδρα της EL PAÍS στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε τη Φωτογραφία της Χρονιάς στον Παγκόσμιο Τύπο και τους νικητές της 41ης έκδοσης των βραβείων, των πιο αναγνωρισμένων στην ισπανική δημοσιογραφία

Η εικόνα δείχνει την Inas Abu Maamar (36) να κρατά το σώμα της ανιψιάς της Saly (5) που σκοτώθηκε, μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς της, όταν ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το σπίτι τους, στο Khan Younis της Γάζας, 17 Οκτωβρίου.

Η φωτογραφία διανεμήθηκε από το Reuters και δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Η κριτική επιτροπή σημείωσε ότι πρόκειται για “μια συγκλονιστική εικόνα με τεράστια δύναμη για το τι συμβαίνει στη Γάζα. Είναι ο πόνος, είναι το κενό και είναι η φρίκη κάποιου που φαίνεται να αγκαλιάζει το αδύνατο: να ανακτήσει τη ζωή του κοριτσιού. Και δεν είναι μόνο αυτό που μετράει, αλλά και το πώς το λες: από νηφαλιότητα και χωρίς καν να δείξεις το πρόσωπό σου”.

Ο φωτογράφος περιγράφει αυτή τη φωτογραφία, που τραβήχτηκε λίγες μέρες μετά τα γενέθλια της συζύγου του, ως μια «δυνατή και θλιβερή στιγμή που συνοψίζει την ευρύτερη αίσθηση του τι συνέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως ανέφερε, βρήκε την Inas να κάθεται στο έδαφος, αγκαλιάζοντας το παιδί, στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου Nasser, όπου οι κάτοικοι επρόκειτο να αναζητήσουν αγνοούμενους συγγενείς. Η Inas έτρεξε στο σπίτι της οικογένειας όταν άκουσε ότι χτυπήθηκε και μετά πήγε στο νεκροτομείο.

Στην αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, το Ισραήλ έδωσε εντολή στη Γάζα να εκκενώσουν προς τα νότια για την ασφάλειά τους. Κι όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα από @guardian και @aljazeera, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές βομβάρδισαν σφοδρά την Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα από τα μέσα Οκτωβρίου. Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν οικογένειες που είχαν φύγει από την πόλη της Γάζας μέρες νωρίτερα. Μέχρι το τέλος του 2023, οι γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα 2/3 του απολογισμού των νεκρών στη Γάζα, σύμφωνα με @unitednationshumanrights.

Η κριτική επιτροπή συγκινήθηκε βαθιά από το πώς αυτή η εικόνα προκαλεί μια συναισθηματική αντανάκλαση σε κάθε θεατή. Συντεθειμένη με προσοχή και σεβασμό, προσφέρει ταυτόχρονα μια μεταφορική και κυριολεκτική ματιά στην αφάνταστη απώλεια. Σε ένα γεωγραφικά μακρινό ιατρικό περιβάλλον, αντηχεί παγκοσμίως, προτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε την απευαισθητοποίηση μας στις συνέπειες της ανθρώπινης σύγκρουσης.

Η εικόνα είναι πολυεπίπεδη, καθώς αντιπροσωπεύει την απώλεια ενός παιδιού, τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και τους 33.000 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην Παλαιστίνη. Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε ότι ο φωτογράφος αυτός βραβεύτηκε για το ίδιο θέμα σχεδόν μια δεκαετία πριν, υπογραμμίζοντας τον συνεχιζόμενο αγώνα για αναγνώριση ενός τόσο πιεστικού ζητήματος.

Σε άλλη ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Istagram ο διάσημος φωτογράφος δείχνει τη φωτογραφία της 5χρονης  Salyπου ήταν αποθηκευμένη στο κινητό τηλέφωνο της θείας της.

Ο ετήσιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας Παγκόσμιου Τύπου αναγνωρίζει το καλύτερο φωτορεπορτάζ και την καλύτερη φωτογραφία ντοκιμαντέρ που παράχθηκε τον τελευταίο χρόνο.

Ανακαλύψτε τα έργα που βραβεύτηκαν μαζί με τη Φωτογραφία της χρονιάς στο #WPPh2024 μέσω του συνδέσμου ΕΔΩ!

Διαφήμιση