Αρχική Υγεία - Διατροφή Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα κατάγματα, λόγω οστεοπόρωσης

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα κατάγματα, λόγω οστεοπόρωσης

0
αποφυγή κατάγματος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Μέχρι και πρότινος η οστεοπόρωση ήταν μία νόσος που ταλαιπωρούσε κατά βάση τις γυναίκες λόγω της εμμηνόπαυσης. Αυτό όμως έχει πια αλλάξει μας λένε επιστήμονες, τονίζοντας ότι καθένας μπορεί να νοσήσει από οστεοπόρωση. Και πάλι όμως είναι 4 φορές πιο πιθανό η πάθηση να προσβάλει γυναίκες απ’ ό,τι άντρες.

Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό

Υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό:

Η διαδικασία απώλειας οστού επιταχύνεται για αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα. Οι άντρες συνήθως φτάνουν σε υψηλότερα επίπεδα οστικής πυκνότητας, πριν ξεκινήσει η διαδικασία απώλειας οστού. Απώλεια οστού παρατηρείται και στους άντρες, αλλά ενδέχεται να μη φτάσει ποτέ στο σημείο που το οστό θα αποδυναμωθεί σημαντικά.

Ποια είναι τα αίτια της οστεοπόρωσης;

Ο κίνδυνος αυξάνεται στα άτομα που:

  • είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με κορτιζόνη για διάστημα άνω των 3 μηνών.
  • έχουν οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
  • δεν ασκούνται αρκετά
  • καπνίζουν και πίνουν υπερβολικά

Στις γυναίκες, ο κίνδυνος αυξάνεται αν έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα αν αυτό συνέβη πριν από τα 45.

Το εύλογο λοιπόν ερώτημα είναι τι μπορεί κάποιος να κάνει έτσι ώστε να αποφύγει κάποιο ενδεχόμενο κάταγμα;

Αντίθετα με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, η οστεοπόρωση και κυρίως οι συνέπειές της μπορούν να προληφθούν στην πλειοψηφία των ατόμων αρκεί να ακολουθηθούν τα κατάλληλα μέτρα:

  • Βάδιση καθημερινά τουλάχιστον 60 λεπτά (κατά προτίμηση με ταυτόχρονη έκθεση προσώπου και χεριών στον ήλιο) ή εναλλακτικά βάδιση με τη βοήθεια του βηματόμετρού 6000 βημάτων – συνολικά εντός και εκτός σπιτιού.
  • Μείωση των πιθανοτήτων προκλήσεως καταγμάτων με την μη χρησιμοποίηση ψηλών τακουνιών, με την αποφυγή ή προσοχή στις κατηφόρες, χρησιμοποίηση βακτηρίας (μπαστουνιού) όπου απαιτείται και την αφαίρεση από το σπίτι των αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα (π.χ. αφαίρεση χαλιών, αλλαγή μπανιέρας με ντουζιέρα κ.τ.λ.).
  • Χρησιμοποίηση σταθερού καθίσματος με πλαϊνά στηρίγματα στα χέρια, ενδεχομένως με οσφυϊκή στήριξη και αποφυγή χαμηλών καθισμάτων ή πολυθρονών.
  • Αποφυγή άρσης βάρους ή αν επιβάλλεται τότε να γίνεται με λύγισμα των γονάτων και ίσια πλάτη.
  • Ύπνο σε κρεββάτι με καλής ποιότητας στρώμα και μαξιλάρι.

Συνοψίζοντας μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει  ότι η οστεοπόρωση αγγίζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες, δίχως όμως οι άντρες να αποτελούν εξαίρεση. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα έχουν μεγάλη θνησιμότητα και επιβαρύνουν τους πάσχοντες και το κοινωνικό τους περιβάλλον. Χρειάζεται ενημέρωση του πληθυσμού όλων των ηλικιών ώστε να περιορισθεί η νόσος κυρίως μέσω της πρόληψης.

Διαφήμιση