Αρχική Διάστημα SPACEX: Εξερράγη στην δοκιμαστική αποστολή- Έλον Μασκ: “Άρη σου ερχόμαστε”

SPACEX: Εξερράγη στην δοκιμαστική αποστολή- Έλον Μασκ: “Άρη σου ερχόμαστε”

0
SpaceX
Εικόνα: Gene Blevins/Reuters
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozengr

Ο πρωτότυπος πύραυλος Starship του SpaceX εξερράγη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί, μετά από τη δοκιμαστική εκτόξευση του, από την εγκατάσταση πυραύλων της εταιρείας στο Boca Chica του Τέξας. Ωστόσο, ο κατά τα άλλα εκκεντρικός Έλον Μασκ, δηλώνει αισιόδοξος, γράφοντας μάλιστα στο twitter «Άρη, ερχόμαστε !!».

Το πρωτότυπο του Starship, σχεδιάστηκε με απώτερο σκοπό να υπηρετήσει ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα που πρεσβεύει ο Έλον Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας SPACEX, για την αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη και τον Άρη για μελλοντικές αποστολές.

Ο πύραυλος ήταν ένα πρωτότυπο ύψους 16 ορόφων που αναπτύχθηκε για τη μεταφορά ανθρώπων και 100 τόνων φορτίου.

Η δοκιμαστική αποστολή έγινε στο χωριό Boca Chica, ακριβώς βόρεια των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού στο νοτιοανατολικό Τέξας. Η SPACEX, αγόρασε κατοικίες στο χωριό για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το μέρος για τις διευρυμένες εγκαταστάσεις του Starship. Ο Έλον Μασκ οραματίζεται το σημείο ως μια μελλοντική “πύλη προς τον Άρη”.

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε προκειμένου να αξιολογηθεί:

  • η αεροδυναμική συμπεριφορά
  • τα συστήματα πλοήγησης
  • το σύστημα προσγείωσης που θα επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση ολόκληρου του σκάφους

Σκοπός της δοκιμαστικής πτήσης ήταν να φτάσει σε υψόμετρο 41.000 πόδια (12.500 μέτρα), προωθημένη από τρεις από τους νέους κινητήρες Raptor της SpaceX, για πρώτη φορά.

Η εταιρεία δεν κατέστησε σαφές εάν ο πύραυλος είχε πετάξει τόσο ψηλά.

Το Starship εξερράγη

Μέσα σε λίγα λεπτά το διαστημόπλοιο τυλίχτηκε μέσα σε μία “μπάλα” φωτιάς.

Το live βίντεο της Τετάρτης που παρουσίαζε την διαδικασία της δοκιμής, έδειξε ότι ο αυτοκατευθυνόμενος πύραυλος προσγειώθηκε με τόσο μεγάλη ταχύτητα, η οποία οδήγησε και στην καταστροφή του μέσω έκρηξης.

Ωστόσο, παρά το καταστροφικό τέλος στη δοκιμή 6μίση λεπτών, ο ιδιοκτήτης της SpaceX ήταν ενθουσιασμένος: «Άρη, ερχόμαστε !!» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Αμέσως μετά την έκρηξη ο Μασκ ξεκαθάρισε: “η πίεση στη δεξαμενή καυσίμου ήταν χαμηλή κατά την προσγείωση, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος με μεγάλη ταχύτητα.”

“Το SpaceX είχε αποκτήσει όλα τα δεδομένα που χρειαζόμασταν από τη δοκιμή και χαιρέτισε την φάση ανάβασης του πυραύλου με επιτυχία“, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Έλον Μασκ ενημέρωσε ότι υπήρχε μονάχα 1 στης 3 πιθανότητα επιτυχίας. Ενώ, ανακοίνωσε ότι είναι πάγια πρακτική της SpaceX να δοκιμάζει κάθε πρωτότυπο μέχρι το σημείο καταστροφικής αποτυχίας.

Τέλος, είναι άξιο αναφοράς ότι η πρώτη απόπειρα δοκιμής του Starship έγινε την περασμένη Τρίτη. Ωστόσο, ένα πρόβλημα με τους κινητήρες Raptor είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαία αυτόματη ματαίωση, μόλις ένα δευτερόλεπτο πριν την εκτόξευση.

 

Διαφήμιση