Αρχική Τεχνολογία Προειδοποίηση Κομισιόν στην Ελλάδα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112

Προειδοποίηση Κομισιόν στην Ελλάδα για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112

0
112
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Κροατία και στην Τσεχία, επειδή δεν εφάρμοσαν αποτελεσματικά τους κανόνες για τον αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112.

Στην επιστολή τονίζεται πως έπρεπε να έχει υπάρξει η εξασφάλιση ισοδύναμης πρόσβασης για τους χρήστες µε αναπηρία.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες επιστολές από την Κομισιόν προς την χώρα μας, αλλά και σε σε άλλα κράτη-µέλη της ΕΕ (την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ουγγαρία, τη Ρουµανία και τη Σλοβενία) οι οποίες θα αφορούν στο ότι δεν υπέβαλαν πληροφορίες σχετικά µε τους φορείς εκμετάλλευσης βασικών υπηρεσιών που προσδιορίζονται βάσει του δικαίου της ΕΕ σχετικά µε την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών.

Να σημειώσουμε πως αυτό είναι το πρώτο βήμα πριν την παραπομπή των χωρών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν άμεσα!

Στόχος της κυβέρνησης η λειτουργία του 112 στο τέλος του 2019

Ωστόσο, η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι το 112 θα λειτουργεί μέχρι το τέλος του 2019.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ότι «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε μια μέρα».

Παράλληλα, το σύστημα του 112 οφείλει να έχει παραδοθεί και να είναι λειτουργικό μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προσθέτει ότι αναζητά λύσεις «τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο ενδιάμεσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

O Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης

112 αριθμός

Ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1991 και χρησιμοποιείται για άμεση επικοινωνία επί 24ώρου βάσεως με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική).

Από το 1998 η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τα κράτη-μέλη της να παρέχουν κλήση του «112» από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο και από τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τηλεφωνική χρέωση.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες από οποιαδήποτε χώρα της ευρύτερης Ευρώπης καλούν τον πανευρωπαϊκό αριθμό «112» προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις αρμόδιες τοπικές αρχές για να ζητήσουν βοήθεια.

Για τα GSM δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ο αριθμός «112» είναι κοινός σε όλες τις χώρες της υφηλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών ανακήρυξαν την 11η Φεβρουαρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112», καθώς ο αριθμός 112 σχηματίζεται από τη συγκεκριμένη ημερομηνία (11/2).

Οι προδιαγραφές της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112 προβλέπουν πως σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και σεισμούς, θα πραγματοποιείται αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε κινητά και φωνητικών μηνυμάτων σε σταθερά τηλέφωνα πολιτών που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες ενδέχεται να υποστούν πλήγμα.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει και τη θέση των πολιτών οι οποίοι θα καλούν τον αριθμό 112 προκειμένου να ενημερώνουν πως βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ εξετάζεται και η ενημέρωση μέσω social media.

Διαφήμιση