Αρχική Πολιτισμός 8η Γιορτή Κρητικής Διατροφής: Ένα γευστικό ταξίδι στην Κρήτη

8η Γιορτή Κρητικής Διατροφής: Ένα γευστικό ταξίδι στην Κρήτη

0
DSC 3472
Διαφήμιση

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής παραμένει το σταθερό σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της κρητικής διατροφής αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα κρητικά προϊόντα και τους παραγωγούς, να παρακολουθήσουν τις, πολύ ενδιαφέρουσες, οινογαστρονομικές δράσεις, αλλά και να ψυχαγωγηθούν με τα εξαιρετικά μουσικά σχήματα και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο καθημερινό πρόγραμμα.

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου στην παιδική γωνιά, η κα Λίτσα Κοκολάκη από το  Κτήμα Κοκολάκη, μίλησε στους μικρούς επισκέπτες για το αυγό και τη διαδικασία παραγωγής του, ενώ, η διατροφολόγος, κα Στέλλα Κοϊνάκη, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή κατανάλωση του αυγού και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά χρησιμοποίησαν το αυγό ως πρώτη ύλη, προκειμένου να δημιουργήσουν όμορφες χειροτεχνίες και ψηφιδωτά.

Η κεντρική σκηνή γέμισε με αρώματα, χρώματα και μνήμες από τη Σμύρνη καθώς, η γνωστή μαγείρισσα και συγγραφέας, Οζλέμ Πελαγία Τσέγκα, παρουσίασε μια παραδοσιακή συνταγή με καταγωγή από τη Σμύρνη και την Κρήτη. Πρόκειται για την παρασκευή κρέατος με ιδιαίτερη κοπή, γεμισμένο με ρύζι, μπαχαρικά και σταφίδες, μέσα από την οποία, η Οζλέμ ξεδίπλωσε τη δική της εμπειρία και νοσταλγία για την κουζίνα της γιαγιάς και της μητέρας της. Όπως λέει η ίδια, «Είναι μια συνταγή που άλλαξε πατρίδα και επιστρέφει πάλι.»

Παράλληλα, τα μέλη της Ομάδας Recevin, Στέλιος Κλάδος (οινολόγος-οινοποιός), Εύη Δενδράκη (οινοχόος) και Δημήτρης Ζαχαριάς (οινοχόος), παρουσίασαν στους επισκέπτες κρητικά αποστάγματα, δίνοντας πληροφορίες για τη διαδικασία απόσταξης και καλώντας τους να δοκιμάσουν ρακή, παλαιωμένη και μη, και οπούντια, ένα κρητικό απόσταγμα, το οποίο προέρχεται από το φραγκόσυκο. Τα αποστάγματα ήταν ευγενική χορηγία του Οινοποιείου Ζουμπεράκη και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μινωική Γη.

Αμέσως μετά, το συγκρότημα του Μανώλη Σκουτέλη συνόδευσε τον μουσικοχορευτικό Σύλλογο Αρσάνι σε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, μια και η κρητική παράδοση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Γιορτής Κρητικής Διατροφής.

Η βραδιά έκλεισε με τον δεξιοτέχνη σολίστα Κυριάκο Γκουβέντα και τους μουσικούς του, σε ένα μουσικό οδοιπορικό από την Κωνσταντινούπολη ως το Παρίσι. Ακολουθώντας το δρομολόγιο του θρυλικού Όριεντ Εξπρές, με πολίτικα χασάπικα και αμανέδες, με βιεννέζικα βαλς, με τάνγκο, σουίνγκ και πόλκες, με ουγγαρέζικα τσάρντας και τραγούδια της Εντίθ Πιαφ, ο ανεκτίμητος ήχος του βιολιού μάγεψε τους επισκέπτες, παρασύροντάς τους σε μια άλλη εποχή, γεμάτη γοητεία και ρομαντισμό.

Σύμφωνα με την κα Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρο Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. και Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης, «Και τις τρεις αυτές πρώτες ημέρες της φετινής μας Γιορτής, η προσέλευση, το βλέμμα και τα θετικά σχόλια των επισκεπτών, ήταν για μας η επιβεβαίωση ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα προσέφερε στο κοινό υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία με σπουδαίους ερμηνευτές και μουσικούς, πάντα με σεβασμό στις διαφορετικές προτιμήσεις. Αυτός ακριβώς, είναι και ο στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., η οποία φροντίζει για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του σημαντικού και πολυδιάστατου αυτού πολιτιστικού θεσμού.»

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, λοιπόν, οι μικροί επισκέπτες παρακολούθησαν την εκπαιδευτική παρέμβαση «Μεσόγειος, παιχνίδια, χρώματα, αρώματα!» από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και τον Εκπαιδευτικό Τομέα των Εικαστικών Εργαστηρίων και, με την καθοδήγηση της Σοφίας Τρούλη, ανακάλυψαν τα διατροφικά μυστικά της Μεσογείου, μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, αινίγματα και ομαδικές δραστηριότητες.

Μετά την αντίστοιχη περσινή επιτυχία, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Κήπου φιλοξένησε φέτος 22 από τους καλύτερους mixologists του Ρεθύμνου και της Κρήτης, οι οποίοι, με βάση κρητικές ποικιλίες κρασιού και με μεγάλη έμπνευση και δημιουργικότητα, έφτιαξαν υπέροχα signature cocktails. Οι Ιωάννης Βαβαδάκης (PARKO 240), Δημήτρης Βασιλάκης (Ali Vafis Garden), Γιώργος Δενδράκης (The Garden), Εύη Ζήζη (Pepi Boutique Hotel), Μιχάλης Ζουριδάκης (Café Bar Agios), Βαγγέλης Ηλιάκης (LUX All Day Café), Μάνος Κουφάκης (Ideon Hotel), Σταύρος Κουφάκης (Theartemis Palace), Παναγιώτης Κώττας (Baboo), Χρήστος Λυπιάτος (Metropolis Bar), Κωνσταντίνος Μαραγκουδάκης (Cocktails In The City), Ματθαίος Μαρνελάκης (Monitor), Γιώργος Μπικάκης (Home), Μιχάλης Μποτωνάκης (Bohème), Γιώργος Νομικός (Avli Restaurant and Lounge Apartments), Χρήστος Πάνου (Living Room), Ευθύμιος Παπαντώνης (The Roof HighRise Bar), Μηνάς Πατεράκης (Plastelina), Μπάμπης Πολυμίλης (Creta PalaceCrecotel), Τάσος Ταταράκης (Bonobo), Στέλιος Φανουράκης (Petite Fleur) και Μιχάλης Χριστοφοράκης (Cavo), απέδειξαν ότι το κρητικό κρασί και τα ελληνικά αποστάγματα, μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα, συνδυάζοντας με απόλυτη επιτυχία τα παραδοσιακά προϊόντα με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις και τεχνικές.

Για πρώτη φορά φέτος, τα κοκτέιλ συνδυάστηκαν γευστικά με συνοδευτικό finger food (food and cocktail pairing), το οποίο και επιμελήθηκαν, ειδικά για τις δημιουργίες της συγκεκριμένης βραδιάς, τα Alana Restaurant, Avli Restaurant and Lounge Apartments, Hasika-Η Ελλάδα σε μπουκιές, LUX All Day Café, Pepi Boutique Hotel και Veneto Hotel and  Restaurant.

Οι φιάλες κρητικού κρασιού ήταν ευγενική χορηγία των οινοποιείων Idaia Winery, Γαβαλάς, Δουλουφάκης, Κλάδος, Λυραράκης, Ντουράκη, Πατεριανάκη, Στραταριδάκη, Στυλιανού ενώ, το κρητικό απόσταγμα opuntia, προσέφερε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μινωική Γη.

Ο κεντρικός παρουσιαστής της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, Θωμάς Καντιφές, παρέα με την οινοχόο, Joyce Ghosn, μετέδωσαν το κέφι τους, αλλά και τις απαραίτητες πληροφορίες για τα κοκτέιλ στο κοινό, καθώς συνομίλησαν με όλους τους mixologists, οι οποίοι και εξήγησαν την έμπνευση για τις δημιουργίες τους. Ο Γιάννης Δαφέρμος (Dj Daf), με τις μουσικές του επιλογές σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς, ανέβασε ακόμα περισσότερο τη διάθεση των επισκεπτών, οι οποίοι δοκίμασαν με ενθουσιασμό όλα τα κοκτέιλ μέσα σε μια ατμόσφαιρα πραγματικού πάρτι.

Την οργάνωση του Cocktail Party 2019 είχε η Ναταλία Βορριά.

Κλείνοντας, η κα Πέπη Μπιρλιράκη, Πρόεδρος Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. και Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Ρεθύμνης, ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους των συνδιοργανωτών, όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που συμμετείχαν, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχημένη διοργάνωση και του φετινού Cocktail Party, δίνοντας από τώρα ραντεβού για το 2020!

 

Διαφήμιση