Αρχική Υγεία - Διατροφή Πώς αναγνωρίζουμε τον εθισμό

Πώς αναγνωρίζουμε τον εθισμό

0
child laptop 02
Διαφήμιση

Εθισμό χαρακτηρίζουμε την εξάρτηση από μία συνήθεια, είτε μιλάμε για κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο είτε για άλλες συνήθειες.

Υπάρχουν πολλά στάδια εθισμού. Δυστυχώς, ο εθισμός καθώς εξελίσσεται, γίνεται τρόπος ζωής. Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν παγιδευμένοι σε κάποιον από τους πολλούς εθισμούς.

Εθισμός και υγεία

Η ελευθερία, αν πορεύεται με την καλή υγεία, είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που απολαμβάνει ένας άνθρωπος. Πολλές φορές, κάποιοι άνθρωποι χάνουν την ελευθερία τους λόγω εξωτερικών περιστάσεων που δεν τις ελέγχουν. Κάποιοι άλλοι όμως χάνουν την ελευθερία τους επειδή υποφέρουν από κάποιο εθισμό.

εθισμος

Αυτά τα άτομα ζουν μονοδιάστατες ζωές που περιστρέφονται γύρω από την ικανοποίηση του εκάστοτε πάθους τους -και πολλές φορές καταστρέφουν και την υγεία τους- χωρίς να απολαμβάνουν όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Είτε πρόκειται για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το Internet, το σεξ ή τα στοιχήματα, αναρωτιέσαι ποτέ, αν η συμπεριφορά σου αγγίζει ή ξεπερνά τα όρια του εθισμού; Εδώ είναι κάποιες ενδείξεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις αν εσύ ή κάποιο άτομο στο συγγενικό ή φιλικό σου κύκλο υποφέρει από εθισμό.

  1. Επαναλαμβανόμενη παρορμητική συμπεριφορά και αδυναμία να την ελέγξεις.
  2. Επίμονη επιθυμία ή ανεπιτυχείς προσπάθειες να σταματήσεις, να μειώσεις ή να βάλεις σε έλεγχο αυτές τις συμπεριφορές.
  3. Ξοδεύεις υπερβολικό χρόνο για να αποκτήσεις το αντικείμενο του εθισμού σου, να ικανοποιήσεις την εθιστική συμπεριφορά σου ή να ανακάμψεις μετά την χρήση της.
  4. Ξοδεύεις πολύ χρόνο στο να σκέφτεσαι σχετικά με την εθιστική συμπεριφορά σου ή στην προετοιμασία για αυτήν.
  5. Ικανοποιείς την εθιστική συμπεριφορά σου παραβλέποντας τρέχουσες οικογενειακές, επαγγελματικές, ή κοινωνικές υποχρεώσεις ή αποφεύγοντας ή περιορίζοντας τις κοινωνικές, επαγγελματικές και ψυχαγωγικές σου δραστηριότητες.
  6. Συνεχίζεις την συμπεριφορά εξάρτησής σου αν και αναγνωρίζεις ότι αυτή προκαλεί και επιδεινώνει ένα επίμονο ή επαναλαμβανόμενο πρόβλημα με τον κοινωνικό περίγυρό σου, την οικονομική σου κατάσταση, τη ψυχολογία σου ή την υγεία σου.
  7. Συνεχώς αυξανόμενος βαθμός χρήσης και χρόνος χρήσης της συμπεριφοράς εξάρτησης ή έχεις την ανάγκη να αυξάνεις την ένταση, τη συχνότητα, τον αριθμό ή τον κίνδυνο της εθιστικής συμπεριφοράς για να φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
  8. 8Αντιδράς οξύθυμα ή βίαια ή νιώθεις άγχος και αγωνία όταν δεν μπορείς να ικανοποιήσεις την εθιστική συμπεριφορά σου.

Εάν μέσα από αυτές τις ενδείξεις αναγνωρίζεις κάποια δική σου συμπεριφορά εξάρτησης ή σε κάποιο γνωστό σου πρόσωπο, ζήτα τη βοήθεια ενός ειδικού.

Πηγή: TOP GREEK GYMS

Διαφήμιση