Αρχική Τεχνολογία Ψηφιακή αναπαράσταση της αίθουσας του Μυστικού Δείπνου

Ψηφιακή αναπαράσταση της αίθουσας του Μυστικού Δείπνου

0
3
Διαφήμιση

Αρχαιολόγοι και επιστήμονες από το Ισραήλ, κατάφεραν να αναπαραστήσουν ψηφιακά την αίθουσα, όπου, θεωρείται πως τελέστηκε ο Μυστικός Δείπνος.

H αίθουσα του Μυστικού Δείπνου βρίσκεται κοντά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και πρόκειται για ένα αρχαίο οίκημα με φθαρμένες επιφάνειες και φτωχό φωτισμό, εμποδίζοντας για πολλά χρόνια τη μελέτη της ιστορίας του.

1

Επιστήμονες από το Ισραήλ καθώς και από ευρωπαϊκά ινστιτούτα χρησιμοποίησαν τεχνολογίες λέιζερ και προηγμένες φωτογραφικές τεχνικές για να δημιουργήσουν λεπτομερέστατα, τρισδιάστατα μοντέλα αναπαράστασης.

Το πρόγραμμα βοήθησε να φωτιστούν μερικά από τις παραστάσεις που βρίσκονται στην αίθουσα και να αποκρυπτογραφηθούν ορισμένες θεολογικές πτυχές στις διακοσμήσεις του δεύτερου ορόφου, που είναι κτισμένος πάνω από το σημείο όπου πιστεύεται, σύμφωνα με την Ιουδαϊκή παράδοση, ότι βρίσκεται ο τάφος του Βασιλιά Δαβίδ.

«Καταφέραμε, σε ένα από τα πιο ιερά μέρη της Ιερουσαλήμ, να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία και αυτό είναι πρωτοποριακό», δήλωσε ο Αμίτ Ρέεμ, αρχαιολόγος από την τοπική εφορεία της Ιερουσαλήμ.

Η προσπάθεια ψηφιακής αναπαράστασης ξεκίνησε το 2016 και οι επιστήμονες που έχουν συμμετάσχει σε αυτή πιστεύουν ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο που «μιλάει για την ιστορία» της αίθουσας.

Ο Ρέεμ στέκεται ιδιαίτερα σε κάποια ανάγλυφα που περιγράφονται ως τα σύμβολα του «Agnus Dei», του Αμνού του Θεού καθώς του Λέοντος του Ιούδα.

2

Κάποιοι αρχαιολόγοι έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον η συγκεκριμένη αίθουσα είναι η πραγματική αίθουσα του Μυστικού Δείπνου, του τελευταίου δηλαδή γεύματος του Ιησού με τους μαθητές του πριν από τη Σταύρωση.

Από την πλευρά του, ο Ιλια Μπέρκοβιτς, ιστορικός σε ερευνητικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας των Επιστημών που εργάστηκε στο πρότζεκτ κάνει λόγο για μια προσπάθεια που ανοίγει «απίστευτα νέους ορίζοντες» με εντυπωσιακές προοπτικές.

Πηγή: Reuters, Καθημερινή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠώς αναγνωρίζουμε τον εθισμό
Επόμενο άρθροΑπέτυχε η προσελήνωση του ισραηλινού διαστημικού σκάφους Beresheet

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ