Διεθνής επιστημονική μετά από δεκαετίες ερευνών κατάφερε να λύσει το μυστήριο με τη λάμψη που έχουν τα μπρούτζινα όπλα του Πήλινου Στρατού της Κίνας παρότι ήταν θαμμένα για δύο χιλιετίες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξαιρετική εικόνα των όπλων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ξίφη, λόγχες και δόρατα, οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες, όπως η υψηλή περιεκτικότητα του χαλκού σε κασσίτερο και η ευνοϊκή σύνθεση του εδάφους.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, μετά την εξέταση 464 όπλων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Οι επιστήμονες εντόπισαν χρώμιο στην επιφάνεια των όπλων, όπως αποδείχθηκε όμως, οι τεχνίτες είχαν χρησιμοποιήσει ένα βερνίκι πλούσιο στην χημική ουσία.
Ο εντοπισμός της, στην επιφάνεια των όπλων είχε κάνει πολλούς να πιστέψουν πως οι Κινέζοι είχαν χρησιμοποιήσει μία εξελιγμένη τεχνική για να εμποδίσουν τη διάβρωση. Θεωρήθηκε επαναστατικό, καθώς αυτή η τεχνική ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα.
Ο Marcos Martinón-Torres, μέλος της επιστημονικής ομάδας, εξήγησε πως είχαν βάψει τα αγάλματα με βερνίκι πριν τα βάψουν με μπογιές. «Θεωρούμε πως είχαν βάψει με βερνίκι και κομμάτια που έχουν διαβρωθεί», είπε.
«Ουσιαστικά, δείξαμε πως τα όπλα του Πήλινου Στρατού είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως αυτό έχει να κάνει με κάτι παραπάνω από την τύχη», σημείωσε ο ίδιος και τόνισε πως το χρώμιο δεν βοήθησε στο να διατηρηθούν οι στρατιώτες σε καλή κατάσταση.
Η ανακάλυψή τους καταρρίπτει και την υπόθεση πως οι αρχαίοι Κινέζοι τεχνίτες είχαν χρησιμοποιήσει μια προηγμένη μέθοδο συντήρησης με βάση το χρώμιο.