Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα λαχανικά, τα χόρτα και ο χυμός πορτοκαλιού βοηθούν τη μνήμη των...

Τα λαχανικά, τα χόρτα και ο χυμός πορτοκαλιού βοηθούν τη μνήμη των ανδρών

0
leafy greens
Διαφήμιση

Η κατανάλωση πράσινων λαχανικών και χόρτων, σκούρου πορτοκαλιού, κόκκινων λαχανικών και η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, μπορεί να συσχετιστεί με τον χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας μνήμης με την πάροδο του χρόνου στους άνδρες.

Τα στοιχεία εμφανίζονται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο online τεύχος της Νευρολογίας, (ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας).

“Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της μελέτης είναι ότι είχαμε τη δυνατότητα να ερευνήσουμε και να παρακολουθήσουμε μια τόσο μεγάλη ομάδα ανδρών για μια περίοδο 20 ετών, επιτρέποντας πολύ καλά αποτελέσματα”, ανέφερε ο συντάκτης Changzheng Yuan, ScD, του Harvard T.H. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστόνη.

“Οι μελέτες μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι οι διαιτητικές επιλογές μπορεί να είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μας”, σημειώνει.

Η μελέτη εξέτασε 27.842 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 51 ετών που ήταν όλοι επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον αριθμό των μερίδων φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφών που είχαν κάθε μέρα στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια για 20 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε εξετάσεις των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν από το τέλος της μελέτης, όταν ήταν κατά μέσο όρο ηλικία 73 ετών.

Το 55% των συμμετεχόντων είχε καλές ικανότητες σκέψης και μνήμης, 38% είχαν μέτριες δεξιότητες και 7% είχαν κακές δεξιότητες σκέψης και μνήμης.
Οι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα λαχανικά ήταν 34% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κακές ικανότητες σκέψης από τους άνδρες που κατανάλωναν τα λιγότερα λαχανικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άντρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών 20 χρόνια νωρίτερα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα σκέψης και μνήμης, είτε κατανάλωναν, είτε όχι σε μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών περίπου έξι χρόνια πριν από τη δοκιμή μνήμης.

Η μελέτη δεν δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ο χυμός πορτοκαλιού μειώνει την απώλεια μνήμης. δείχνει μόνο μια σχέση μεταξύ τους.
Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ικανότητες μνήμης και σκέψης των συμμετεχόντων δεν ελέγχθηκαν στην αρχή της μελέτης για να δουν πως άλλαξαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ωστόσο, επειδή όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την επαγγελματική τους κατάρτιση, μπορεί να θεωρηθεί ότι ξεκίνησαν με σχετικά υψηλές γνωστικές λειτουργίες στην πρώιμη ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν όλοι οι άνδρες επαγγελματίες υγείας όπως οδοντίατροι, οι οφθαλμίατροι και οι κτηνίατροι. Έτσι, τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για γυναίκες και άλλες ομάδες ανδρών.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά

Διαφήμιση