Αρχική Επιστήμη Η Επιστήμη της Φυσικής κοντά στην Κοινωνία

Η Επιστήμη της Φυσικής κοντά στην Κοινωνία

0
εναρξη
Διαφήμιση

Ένα πρωτόγνωρο προσκλητήριο Ελλήνων και ξένων επιστημόνων πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 15-18 Μαρτίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Με στόχο να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στην επιστήμη, την εκπαίδευση και τον πολίτη, στο Συνέδριο συμμετείχαν και καταθέσαν τις γνώσεις τους πενήντα (50) ) Έλληνες και ξένοι επιστήμονες ομιλητές και διακόσιοι (200) συγγραφείς.

29495752 10156227243669819 3141841467471328007 nΤο Συνέδριο που αποτελεί πλέον θεσμό με σκοπό την προαγωγή και διάδοση της επιστήμης της Φυσικής και την ενημέρωση για τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της έρευνας, παρακολούθησαν περισσότεροι από χίλιοι (1.000) σύνεδροι, ενώ παράλληλα 250 μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στον τομέα της Φυσικής.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αν. Καθηγητής Αστροφυσικής και Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Ευστράτιος Θεοδοσίου, υπογράμμισε: «Το συνέδριο επιδιώκει να δώσει την ευκαιρία στους νέους ερευνητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, στους φοιτητές να καταθέσουν την πρώτη τους εργασία, όπως επίσης και στους συναδέλφους να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής. Ιδιαίτερος στόχος του συνεδρίου είναι να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στον επιστημονικό χώρο, την εκπαίδευση, την κοινωνία και τον πολίτη».

DSC 2095

«Θέλουμε να φέρουμε την Επιστήμη της Φυσικής κοντά στην κοινωνία. Και η κοινωνία εκπροσωπείται από τους μαθητές, τους φοιτητές και από συναδέλφους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι βρέθηκαν τετ-α-τετ με μεγάλους ερευνητές», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής και Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης  Φιλντίσης και τόνισε ότι «θέλουμε με τον εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας που παρουσιάσαμε στο  Συνέδριο, να δούνε την αξία της Επιστήμης και μέσα από αυτή τη διδασκαλία να απαντάμε στα ερωτήματα: ποιοι είμαστε, ποιοι είναι το αύριο»

Η Φυσική κοντά στην κοινωνία

Έχετε αναρωτηθεί αν τελικά είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν; Αν υπάρχει εξωγήινη ζωή; Αν είμαστε αστρόσκονη; Τι νεώτερο υπάρχει στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς; Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας; Ποια είναι η συμβολή της Φυσικής στην πρόγνωση των σεισμών;

DSC 1968Αυτά είναι μερικά από τα δεκάδες ερωτήματα που έχουν τη βάση της απάντησής τους στη Φυσική, τα μυστικά της οποίας ξεδιπλώθηκαν στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που πραγματοποιήθηκε στο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης.

Ειδικοί από δεκάδες τομείς κατάθεσαν τις απόψεις τους  σε πολλά θέματα που απασχολούν την Επιστήμη, αλλά και την Κοινωνία και παρουσίασαν τα επιτεύγματα του κλάδου τους.

Αστρονομία, Κοσμολογία και Διάστημα είχαν την τιμητική τους, με δεκάδες ερωτήματα-που απασχολούν γενιές τώρα-να αναζητούν τις απαντήσεις τους, όπως: αν υπάρχει τελικά εξωγήινη ζωή, ή πλανήτες που θα αποδειχθούν φιλόξενοι για τον άνθρωπο.

Ακόμα και το μακρινό σε εμάς CERN έφερε κοντά μας η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, γεφυρώνοντας την απόσταση των τελευταίων επιτευγμάτων της Τεχνολογίας κι Επιστήμης  με τον απλό πολίτη.

Μεταξύ των επιστημόνων  που κόσμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο και κατάθεσαν τις γνώσεις τους ήταν:

DSC 2221Σταματής Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Ιωάννης Σάχαλος, Ομ .Καθηγητής Α.Π.Θ., Διονύσης Σιμόπουλος, Επιτ. Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Εμμανουήλ Τσεσμελής, CERN & Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, Ελευθέριος Οικονόμου, Ομ. Καθηγητής Τμ Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Σταύρος Αυγολούπης, Καθηγητής Αστρονομίας, Π.Τ.Δ.Ε. , Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Βαρώτσος, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Κώστας Νιάρχος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Βάρβογλης, Ομ. Καθηγητής Αστρονομίας. ΑΠΘ, Στέφανος Θ. Τσιτομενέας, δρ. Φυσικός, Ηλεκτρονικός & Ραδιοηλεκτρολόγος, Ομότιμος καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά,  Ευστράτιος Θεοδοσίου, Μέλος Σώματος Ομ. Καθηγητών Ε.Κ.Π.Α, Πρόεδρος ΕΕΦ, Παναγιώτης Βαρώτσος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Fuglesang Christer, Astronaut and Professor at KTH Royal Institute of Technology, John N. Sahalos, Professor of ECE, University of Nicosia, Cyprus & Professor of Radio Communications Laboratory, Aristotle University of Thessaloniki, Greece), Ξενοφών Μουσάς, Καθηγητής Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, Χρήστος Zερεφός, Ακαδημαϊκός, Dimitrijevic Milan, ex director of Belgrade Astronomical Observatory, Panagiotis Fildisis (Vice-President of Hellenic Association of Physicists) και πολλοί άλλοι.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους δύο Ευρωπαίους αστροναύτες

Παρόντες στο Συνέδριο ήταν και δύο Ευρωπαίοι αστροναύτες, οι οποίοι ήρθαν στη Θεσσαλονίκη  για να εμπνεύσουν τη νέα γενιά

29356413 10215992231137287 7122255648896581632 n

Οι αστροναύτες Jean-Jacques Favier και Christer Fuglesang και ο Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Παναγιώτης Φιλντίσης ανάμεσα σε μαθητές 

Ελλήνων επιστημόνων και γιατί όχι, τον μελλοντικό Έλληνα αστροναύτη, δηλαδή κάποιον από τους μαθητές που παρακολούθησαν την Πανελλήνια μαθητική συνάντηση «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ», στο πλαίσιο του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Φυσικής.

Οι αστροναύτες Jean-Jacques Favier και Christer Fuglesang, καταθέσαν τις εμπειρίες τους από τη ζωή στο Διάστημα, μίλησαν για τις εξελίξεις στη διαστημική εξερεύνηση, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν και στον σχεδιασμό δορυφόρων και την ανάπτυξη διαστημικών προγραμμάτων.

DSC 2157Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Συνεδρίου προβλήθηκαν αποσπάσματα από το  ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «CERN: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ της Ανδριάνας Παρασκευοπούλου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δόθηκε και η θεατρική παράσταση “ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ“, μια καινοτόμα ιδέα-παράσταση σε σκηνοθεσία ΦΑΙΝΟΜΕ ΦΩΤΟ 2 ΑντίγραφοΜαρίας Τσαρούχα,  όπου ο θεατής-μαθητής έρχεται σε άμεση επαφή  με την ερμηνεία των φυσικών φαινομένων  όπως η Βροχή, το Ουράνιο Τόξο, ο Σεισμός, το Βόρειο Σέλας, τα Πεφταστέρια και το πιο παράξενο από όλα, τον «Άνθρωπο».

  • Το ecozen.gr ήταν Χορηγός Επικοινωνίας του Συνεδρίου

Κ. Τρ.

 

 

 

 

Διαφήμιση