Αρχική Επιστήμη Ανακαλύφθηκε μια νέα μέθοδος για την αναγέννηση των οστών

Ανακαλύφθηκε μια νέα μέθοδος για την αναγέννηση των οστών

0
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να μιμηθούν τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματός μας, χρησιμοποιώντας κυτταρογενή σωματίδια νανο-μεγέθους που ονομάζονται κυστίδια, για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών!

Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικές εκθέσεις, περιγράφει μια νέα προσέγγιση στην αναγέννηση των οστών, διεγείροντας κύτταρα για την παραγωγή κυστιδίων τα οποία στη συνέχεια μπορούν να διοχετευθούν για να διευκολυνθεί η αναγέννηση ιστού.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, πιστεύει ότι τα ευρήματα σηματοδοτούν το πρώτο βήμα σε μια νέα κατεύθυνση για αναγέννηση των ιστών με τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των οστών, των δοντιών και του χόνδρου.

kokala (2).jpg

Οι αριθμοί καταγμάτων αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2020, προκαλώντας τεράστια πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Τα κατάγματα οστεοπόρωσης και η ευθραυστότητα των οστών αντιπροσωπεύουν μένα μεγάλο κόστος και για τα άτομα μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

Οι σημερινές προσεγγίσεις έχουν σημαντικούς περιορισμούς. Τα μοσχεύματα δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και προκαλούν νοσηρότητα στον ασθενή, ενώ το αλλογενές οστό στερείται βιοδραστικών παραγόντων και οι προσεγγίσεις με βάση τον παράγοντα ανάπτυξης μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και υψηλό κόστος.

kokala (3).jpg

Συνεπώς, υπάρχει μια σημαντική ανάγκη να σχεδιαστούν νέες μέθοδοι για την παραγωγή μεγάλων όγκων οστού χωρίς σχετική νοσηρότητα για τους ασθενείς

Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή επικεντρώνεται στις κυτταρικές προσεγγίσεις. Ωστόσο, η εξέλιξη τους συχνά εμποδίζεται από ανυπέρβλητα ρυθμιστικά, δεοντολογικά και οικονομικά ζητήματα.

Αυτή η πρωτοποριακή λύση προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα των κυτταρικών θεραπειών αλλά χωρίς τη χρήση βιώσιμων κυττάρων, αξιοποιώντας την αναγεννητική ικανότητα σωματιδίων νανομεγέθους που ονομάζονται εξωκυτταρικά κυστίδια που δημιουργούνται φυσικά κατά τη διάρκεια του σχηματισμού οστών.

kokala (5).jpg

Συναρπαστικά, η ομάδα έχει δείξει “in-vitro” ότι αν εφαρμόζονται εξωκυτταρικά κυστίδια σε συνδυασμό με ένα απλό φωσφορικό, η θεραπεία ξεπερνά σε χρόνο και επιτυχία τις είδη υπάρχουσες μεθόδους.

Ο καθηγητής Sophie Cox, από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, εξήγησε: “Αν και δεν μπορούμε ποτέ να μιμηθούμε πλήρως την πολυπλοκότητα των κυστιδίων που παράγονται από τα κύτταρα στην φύση, αυτή η εργασία περιγράφει μια νέα οδό αξιοποίησης των φυσικών αναπτυξιακών διεργασιών “

kokala (1).jpg

Από την πλευρά του ο Owen Davies, καθηγητής τοπίου EPSRC στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και του Πανεπιστημίου Loughborough, πρόσθεσε: “Είναι τα πρώτα ευρήματα, αλλά υπάρχει το δυναμικό για να μεταμορφωθεί ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε την επισκευή ιστών αυτά τα θεραπευτικά πολύτιμα σωματίδια σε κλίμακα και επίσης να εξετάσουμε την ικανότητά τους να αναγεννήσουν άλλους ιστούς”.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports

https://www.youtube.com/watch?v=NDrZCWfvYHc

Διαφήμιση