Αρχική Επιστήμη Ξεδιπλώνεται το μυστήριο γιατί τα φυτά έχουν φύλλα σε διαφορετικά μεγέθη

Ξεδιπλώνεται το μυστήριο γιατί τα φυτά έχουν φύλλα σε διαφορετικά μεγέθη

0
Διαφήμιση

Η τεράστια ποικιλία των φύλλων στο φυτικό βασίλειο είναι από καιρό ένα ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες. Ενδεικτικό είναι ότι παρέμενε η απορία γατί τα φύλλα ενός φυτού μπανάνας, για παράδειγμα, είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερα από τα φύλλα της ερήμου.

Αρχικά οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το μέγεθος των φύλλων περιορίζεται από την ισορροπία μεταξύ του πόσο νερό είναι διαθέσιμο σε μια μονάδα και του κινδύνου υπερθέρμανσης. Ωστόσο, μια μελέτη πάνω από 7.000 είδη φυτών ανά τον κόσμο υποδηλώνει ότι η απάντηση είναι πιο σύνθετη.

“Ένα φύλλο μπανάνας μπορεί να είναι τόσο τεράστιο, γιατί οι μπανάνες αναπτύσσονται φυσικά σε μέρη που είναι πολύ ζεστά και πολύ βρεγμένα”, δήλωσε ο Ίαν Ράιτ του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σύνδευ της Αυστραλίας και προσθέτει: “Η δουλειά μας δείχνει ότι στην πραγματικότητα, εάν υπάρχει αρκετό νερό στο έδαφος τότε δεν υπάρχει σχεδόν κανένα όριο για το πόσο μεγάλα φύλλα μπορούν να είναι.”

fila 1

Ωστόσο, διευκρινίζει πως ποια αυτό είναι μόνο ένα μέρος του παζλ του μεγέθους των φύλλων. “Το άλλο μέρος αφορά την τάση να παγώσουν τα μεγαλύτερα φύλλα το βράδυ”, εξήγησε ο Ράιτ. «Και τα δύο αυτά συστατικά μαζί – τον κίνδυνο πάγωσης και τον κίνδυνο υπερθέρμανσης – και αυτό βοηθά στην κατανόηση του μεγέθους των φύλλων που βλέπετε σε ολόκληρο τον κόσμο».

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες είδη φυτών στον πλανήτη, από τα μικροσκοπικά αλπικά φυτά έως τις τεράστιες παλάμες της ζούγκλας. Τα φύλλα τους ποικίλλουν σε περιοχή από λιγότερο από 1 τετραγωνικό χιλιοστό σε περισσότερο από 1 τετραγωνικό μέτρο.

fila 2

Τα πλατύφυλλα φυτά κυριαρχούν στην τροπική ζούγκλα – κάτι που σημειώθηκε ήδη από τον 19ο αιώνα. Εν τω μεταξύ, τα μικρά φυτά ευδοκιμούν σε άγονες ερήμους και σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η μεταβλητότητα του μεγέθους των φύλλων σχετίζεται με το νερό και τη θερμοκρασία. Πρότειναν ότι το όριο μεγέθους των φύλλων καθοριζόταν από τον κίνδυνο υπερθέρμανσης. Έτσι, όταν οι βροχοπτώσεις είναι υψηλές, τα φυτά μπορούν να ξεφύγουν με μεγαλύτερα φύλλα.

fila 3

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δείχνει ότι η ιδέα αυτή ισχύει μόνο σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη.”Υπήρχαν μερικά κομμάτια σε αυτό το παζλ που σαφώς έλειπαν”, δήλωσε ο Δρ Ράιτ στο BBC News.

 fita 4

“Έχουμε βρει ένα νέο πλαίσιο για να μοντελοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα φύλλα θα πρέπει να διαφέρουν στη θερμοκρασία τους, σε σχέση με το κλίμα του τόπου. «Αυτό που μπορέσαμε να δείξουμε είναι ότι περισσότερο από το 50% του φυτικού βασιλείου το μέγεθος των φύλλων καθορίζονται πολύ περισσότερο από τον κίνδυνο παγώματος τη νύχτα σε σχέση με τον κίνδυνο υπερθέρμανσης κατά τη διάρκεια της ημέρας».

 fita 5

 

Διαφήμιση