Αρχική Υγεία - Διατροφή Η νανοϊατρική ανοίγει την πόρτα για φάρμακα ακριβείας κατά των όγκων του...

Η νανοϊατρική ανοίγει την πόρτα για φάρμακα ακριβείας κατά των όγκων του εγκεφάλου

0
Διαφήμιση

Η έρευνα της Ιατρικής σε πρώιμη φάση κατέδειξε μια πιθανή νέα θεραπευτική στρατηγική για τη θεραπεία θανάσιμων όγκων εγκεφάλου όπως το γλοιοβλαστώματος.

Η στρατηγική περιλαμβάνει τη χρήση νανοσωματιδίων βασισμένων στο πολυμερές λιπιδίων για την απελευθέρωση μορίων στους όγκους, όπου τα μόρια κλείνουν τους βασικούς οδηγούς καρκίνου που ονομάζονται κύτταρα εκκίνησης του εγκεφάλου (BTIC).

glaukoma 1

Τα BTIC είναι κακοήθεις πληθυσμοί όγκου του εγκεφάλου που αποτελούν τη βάση της ανθεκτικότητας στην θεραπεία, της υποτροπής και της ασταμάτητης εισβολής που συναντούν συνήθως οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα μετά από τις βασικές θεραπείες με χειρουργική εκτομή, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Dou Yu της νευρολογικής χειρουργικής στη Σχολή Ιατρικής της Northwestern University Feinberg.

glaukoma 4

Χρησιμοποιώντας τον όγκο εγκεφάλου από πειραματόζωα ποντίκια εμφυτευμένα με BTIC που προέρχονταν από ανθρώπους ασθενείς, οι επιστήμονες έκαναν έγχυση νανοσωματιδίων που περιείχαν μικρές παρεμβαλλόμενες αλληλουχίες RNA (siRNA)- μορίων RNA που μείωσαν την εκδήλωση συγκεκριμένων κυττάρων προερχόμενων από καρκίνο πρωτεϊνών-απευθείας στον όγκο.

Στη νέα μελέτη, η στρατηγική σταμάτησε την ανάπτυξη του όγκου και επέκτεινε την επιβίωση όταν η θεραπεία χορηγήθηκε συνεχώς μέσω μίας εμφυτευμένης αντλίας έγχυσης φαρμάκου.

glaukoma 5

“Αυτή η σημαντική πρόοδος, αν και ακόμα είναι σε αρχικό στάδιο υπογραμμίζει μια νέα κατεύθυνση στην επιδίωξη μιας θεραπείας για μια από τις πιο καταστροφικές ιατρικές καταστάσεις που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα”, δήλωσε ο Yu, ο οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα με τον ερευνητή Dr. Maciej Lesniak και τον καθηγητή Νευροχειρουργικής και Πρόεδρο Νευρολογικής Χειρουργικής Michael J. Marchese.

Το γλοιοβλάστωμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να θεραπευτεί επειδή το γενετικό του σχήμα ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Αυτή η νέα θεραπευτική προσέγγιση θα καθιστούσε δυνατή την παροχή siRNAs για να στοχεύουν ταυτόχρονα πολλαπλά γονιδιακά προϊόντα που προκαλούν καρκίνο στον όγκο ενός συγκεκριμένου ασθενούς.

glaukoma 6

Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τα siRNAs που στοχεύουν τέσσερις παράγοντες μεταγραφής που εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό σε πολλούς ιστούς γλοιοβλαστώματος – αλλά όχι σε όλους. Η θεραπεία δούλεψε εναντίον κατηγοριών γλοιώδους βλεννογόνου με υψηλά επίπεδα αυτών των μεταστατικών παραγόντων, ενώ άλλες κατηγορίες καρκίνου δεν ανταποκρίθηκαν.

“Αυτό φωτογραφίζει μια εικόνα για τα εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα θεραπείας γλοιοβλαστώματος βασισμένα σε προφίλ όγκων”, δήλωσε ο Yu. “Η προσαρμοσμένη νανοϊατρική θα μπορούσε να στοχεύσει τις μοναδικές γενετικές υπογραφές σε οποιονδήποτε συγκεκριμένο ασθενή και να οδηγήσει ενδεχομένως σε μεγαλύτερα θεραπευτικά οφέλη.”

glaukoma 7

Η στρατηγική θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε άλλες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα – όχι μόνο με τους όγκους του εγκεφάλου. “Οι εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες ή ακόμα και οι ψυχιατρικές παθήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι οι θεραπευτικά υποψήφιοι για αυτή την νανοϊατρική”, ανέφερε ο Yu.

“Η νανοϊατρική παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για να προωθήσει μια θεραπευτική στρατηγική για μια ασθένεια χωρίς θεραπεία. Με την αποτελεσματική στοχοθέτηση του όγκου του εγκεφάλου που αρχίζει με τα βλαστοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την επανεμφάνιση του καρκίνου, αυτή η προσέγγιση ανοίγει νέες προσεγγίσεις στον κακοήθη καρκίνο του εγκεφάλου”, συνοψίζει ο Lesniak.

glaukoma 8

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

 

 

Πηγές: https://phys.org/news/2017-07-nanomedicine-door-precision-medicine-brain.html

Διαφήμιση