Αρχική Υγεία - Διατροφή Τα παιδιά που δεν πίνουν αγελαδινό γάλα, έχουν μικρότερο ύψος

Τα παιδιά που δεν πίνουν αγελαδινό γάλα, έχουν μικρότερο ύψος

0
Διαφήμιση

Τα παιδιά που πίνουν γάλα σόγιας, ρυζιού ή αμυγδάλου μπορεί να καταλήξουν σε μικρότερο ύψος από τα παιδιά που λαμβάνουν αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με νέα καναδική μελέτη. Οι ερευνητές μάλιστα ανέφεραν ότι όσο περισσότερες ποσότητες μη αγελαδινού γάλακτος πίνουν, τόσο χαμηλότερο θα είναι το ύψος τους!

 

Ειδικότερα, ανέλυσαν στοιχεία για 5.034 παιδιά ηλικίας δύο έως έξι ετών. Από αυτά, το 13% έπιναν καθημερινά κάποιο άλλο είδος γάλατος πλην του αγελαδινού, ενώ τα υπόλοιπα έπιναν αγελαδινό.

Για κάθε καθημερινό φλιτζάνι γάλακτος μη αγελαδινού γάλακτος, τα παιδιά ήταν κοντύτερα κατά 0,4 εκ σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες η διαφορά ύψους μεταξύ των παιδιών που έπιναν γάλα αγελάδας έναντι του μη αγελαδινού γάλακτος ήταν 1,5 cm.

Όσον αφορά την αιτία που το μη αγελαδινό γάλα υστερεί στο θέμα του ύψους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή δεν διαθέτει τις ίδιες πρωτεΐνες και λίπη με το αγελαδινό. Με την εξαίρεση του γάλατος σόγιας, τα άλλα μη γαλακτοκομικά γάλατα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες.

Όσον αφορά τα λίπη («κακά» για έναν ενήλικα, αλλά ωφέλιμα για ένα παιδί), μόνο το γάλα καρύδας έχει σχετικά μεγαλύτερες ποσότητες.

Για παράδειγμα, δύο ποτήρια αγελαδινού γάλατος περιέχουν περίπου 16 γραμμάρια πρωτεϊνών, που καλύπτουν κατά 100% τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός τρίχρονου παιδιού.

Συγκριτικά, δύο ποτήρια γάλατος αμυγδάλου περιέχουν μόνο τέσσερα γραμμάρια πρωτεϊνών, δηλαδή το 25% των καθημερινών αναγκών σε πρωτεΐνες ενός μικρού παιδιού. Αν το παιδί αυτό δεν παίρνει τις υπόλοιπες πρωτεΐνες από άλλες τροφές, «φρενάρεται» η καθ’ ύψος ανάπτυξή του.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο, με επικεφαλής τον παιδίατρο δρα Τζόναθον Μακγκουάιρ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”

 

 

Πηγές: http://edition.cnn.com/2017/06/07/health/milk-children-height-study/index.html http://www.cbc.ca/news/health/milk-children-height-1.4149832 ttp://www.wtsp.com/news/health/study-kids-who-dont-drink-cows-milk-are-shorter/446949741 http://www.cbsnews.com/news/drinking-non-cows-milk-soy-almond-may-affect-childrens-height-study/ http://news.nationalpost.com/health/children-who-drink-non-dairy-milk-tend-to-be-shorter-than-cows-milk-drinkers-canadian-study

Διαφήμιση