Αρχική Υγεία - Διατροφή Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων: Η σουκραλόζη δεν προκαλεί καρκίνο

Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων: Η σουκραλόζη δεν προκαλεί καρκίνο

0
Διαφήμιση

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με τη σουκραλόζη, το τεχνητό γλυκαντικό, αντικρούει και απορρίπτει ευρήματα μελέτη του Ινστιτούτου Ramazzini στην Ιταλία που ισχυρίζεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία.

Οι αξιολογήσεις ασφαλείας που διεξήχθησαν από την Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (JEFCAWHO/FAO), τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Επιστημονικής Επιτροπής για τα Τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Κομισιόν (την οποία διαδέχθηκε η EFSA), συμφωνούν ότι η σουκραλόζη είναι ασφαλής.

Η επιστημονική γνωμοδότηση της ΕFSA, που δημοσιεύθηκε προημερών, αναφέρει ότι «τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστήριξαν τα συμπεράσματα των συγγραφέων (Soffrittietal., 2016)». Επίσης η γνωμοδότηση της EFSA επισημαίνει σοβαρά σφάλματα στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από τους Soffrittietal, συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης σχέσης δόσης-απόκρισης και της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της πρόσληψης σουκραλόζης και της ανάπτυξης όγκων.

Ο Πρόεδρος της ISA RobertPeterson σχολίασε ότι «αυτή η επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA είναι απολύτως σύμφωνη με την παγκόσμια συναίνεση από επιστημονικές και ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η σουκραλόζη είναι ασφαλής».

Με λίγα λόγια, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη, που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ροφήματα και επιτραπέζια γλυκαντικά, μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους μια ευρεία ποικιλία επιλογών με γλυκιά γεύση και λίγες ή καθόλου θερμίδες, αποτελώντας έτσι ένα χρήσιμο εργαλείο.

Το οποίο όταν χρησιμοποιείται στη θέση της ζάχαρης και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθά στη μείωση της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης και θερμίδων, καθώς και στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά επίσης δεν προκαλούν τερηδόνα, άρα δεν συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών.

 

Πηγές: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/kny-efs050817.php http://www.foodnavigator.com/Science/EFSA-Sucralose-is-safe-and-does-not-cause-cancer http://www.upi.com/Health_News/2017/05/09/European-panel-says-sucralose-is-safe-not-a-carcinogen/8391494340228/

Διαφήμιση