Αρχική Υγεία - Διατροφή Φυσικό εχθρός του καρκίνου του παχέως εντέρου τα βατόμουρα

Φυσικό εχθρός του καρκίνου του παχέως εντέρου τα βατόμουρα

0
Διαφήμιση

Μια ουσία που βρίσκεται στο βατόμουρο φαίνεται να προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέως εντέρου σύμφωνα με μια κοινή μελέτη από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rutgers και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν πειράματα με 18 αρουραίους, χορηγώντας τους μία ουσία την azoxymethane, η οποία προάγει τη δημιουργία καρκίνου του παχέος εντέρου με ανάλογο τρόπο που αναπτύσσεται ο καρκίνος αυτός στον άνθρωπο.

Στη συνέχεια, στους μισούς αρουραίους έδιναν ισοζυγισμένη καθημερινή διατροφή και στους άλλους μισούς την ίδια διατροφή αλλά εμπλουτισμένη με πτεροστιλβένη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επίδραση της ουσίας πτεροστιλβένη (pterostilbene) που προέρχεται από τα βατόμουρα είναι εξαιρετικά σημαντική έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η πτεροστιλβένη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία εκτός από τα βατόμουρα υπάρχει και σε άλλες μορφές μούρων. Είναι ανάλογη της ρεσβερατρόλης που υπάρχει στα σταφύλια και στο κρασί και η οποία έχει ήδη αναγνωρισθεί από τους επιστήμονες για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, η πτεροστιλβένη υπάρχει και στα σταφύλια, όμως ο λόγος που μελέτησαν τα βατόμουρα είναι επειδή τα επίπεδα της ουσίας αυτής είναι πολύ υψηλότερα σε αυτά.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι σε 8 εβδομάδες παρακολούθησης οι αρουραίοι που λάμβαναν την πτεροστιλβένη, είχαν κατά 57% λιγότερες προκαρκινικές βλάβες στο παχύ έντερο τους σε σύγκριση με τα ζώα που λάμβαναν κανονική διατροφή.

Επίσης, οι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε πτεροστιλβένη είχαν και μειωμένη δραστηριότητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων του παχέος εντέρου και μείωση της δράσης γονιδίων που εμπλέκονται σε μηχανισμούς φλεγμονής.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ο αυξημένος ρυθμός πολλαπλασιασμού των κυττάρων του παχέος εντέρου και η φλεγμονή, είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο αυτό.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η πρόσληψη της πτεροστιλβένης μέσω της κατανάλωσης βατόμουρων ή άλλων ειδών μούρων αποτελεί πρόληψη για τον καρκίνο του παχέως εντέρου αλλά δεν μπορεί να τον θεραπεύσει.

Ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα υπάρχει κάποιο φάρμακο με την ουσία αυτή, ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να υπολογίσουν κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό.

Σε μελέτες από άλλους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι τα βατόμουρα επίσης φαίνεται να παρέχουν προστασία ενάντια στην απώλεια μνήμης και τις καρδιοπάθειες.

Σε γενικές γραμμές, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και σιτηρά συνιστάται από τους ειδικούς της υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Πηγές: http://doctors.am/en/node/65874 http://amazinghealthyfood.com/blueberries-illness-fighter/ http://www.greenmedinfo.com/blog/do-blueberries-hold-key-preventing-cancers

Διαφήμιση