Αρχική Υγεία - Διατροφή Μαλτιτόλη: Φυσικό γλυκαντικό εναλλακτικό της ζάχαρης με λιγότερες θερμίδες

Μαλτιτόλη: Φυσικό γλυκαντικό εναλλακτικό της ζάχαρης με λιγότερες θερμίδες

0
Μαλτιτόλη
Διαφήμιση

Οι Γιορτές θα είναι πάντα μέσα μας, με ή χωρίς τη …γλυκιά τους γεύση.

Επειδή όμως η κατανάλωση ζάχαρης κυριάρχησε τις ημέρες αυτές ως είθισται ,καλό θα ήταν να διερευνήσουμε τρόπους περιορισμού της ή/ και αντικατάσταση της.

Η Μαλτιτόλη είναι γλυκαντικό μέσο χαμηλών θερμίδων που παράγεται από την μαλτόζη, (προϊόν του αμύλου) με βάση το καλαμπόκι. Έχει την γεύση και την λειτουργικότητα της ζάχαρης, παράγοντες που την καθιστούν επωφελή για διαβητικά άτομα, καθώς και εκείνους που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Είναι μια συνθετική υδρογονανθρακική αλκοόλη, φυσικό υποκατάστατο με 90% της γλυκύτητας της ζάχαρης. Δεν μεταβολίζεται με μικροοργανισμούς για αυτό και δεν προκαλεί τερηδόνα.

Έχει τις μισές θερμίδες από την ζάχαρη (2,1/γρ) και μεταβολίζεται πιο αργά με αποτέλεσμα να είναι ιδανική για διαβητικούς.

Χρησιμοποιείτε σε πολλά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και δεν έχει καθοριστεί ανώτατο όριο καθημερινής λήψης.

Η Μαλτιτόλη απορροφάται μερικώς και μεταβολίζεται ως γλυκόζη στο σώμα. Το υπόλοιπο μέρος ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Κατά τη ζύμωση παράγονται αέρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και φούσκωμα.

Σε άτομα με δυσανεξία μπορεί να δράσει ως υπακτικό (φάρμακο). Ωστόσο οι παραπάνω παρενέργειες συμβαίνουν συνήθως μετά από κατανάλωση 25-30gr σε μια δόση, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την κανονική συγκέντρωση στα τρόφιμα.

Τα πλεονεκτήματα της μαλτιτόλης

  • Έχει τη γεύση και την υφή της ζάχαρης.
  • Έχει το πολύ 2,1 θερμίδες ανά γραμμάριο
  • Δεν ευνοεί την τερηδόνα στα δόντια
  • Δεν αυξάνει την γλυκόζη του αίματος ή τα επίπεδα της ινσουλίνης
  • Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα.
  • Συνδυάζεται με άλλα γλυκαντικά

Ο όρος υδρογοναναθρακική αλκοόλη είναι χημικός ορισμός. Η Μαλτιτόλη δεν περιέχει αλκοόλ (αιθανόλη).

Πάντως π.χ. οι βελγικές σοκολάτες που είναι χωρίς ζάχαρη (περιέχουν Μαλτιτόλη η Στέβια) σε σύγκριση με το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και συνεπώς είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καταλήγοντας τονίζουμε ότι, η γνώση είναι συμπληρωματική ενεργεία τις επιλογής, αλλά ποτέ της Ιατρικής Γνωμάτευσης.

Διαφήμιση