Αρχική Καινοτομία Περιοδικό Nature: Εύσημα για την ίδρυση ελληνικού υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας

Περιοδικό Nature: Εύσημα για την ίδρυση ελληνικού υπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας

0
Διαφήμιση

Άρθρο του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Nature, με τίτλο «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ελπίδες για την επιστήμη», συγχαίρει την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ιδρύσει υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας. Το Nature φιλοξενεί δηλώσεις ελλήνων επιστημόνων που χαιρετίζουν το διορισμό του κ. Κώστα Φωτάκη, καθηγητή Φυσικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο, ως αναπληρωτή υφυπουργό στο υπουργείο.

«Εξαιρετικά νέα» χαρακτήρισε το διορισμό του αναπληρωτή υπουργού ο Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, χημικός μηχανικός και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΚΕΤΑ). «Ο Φωτάκης[…] έχει πλήρη γνώση του ερευνητικού οικοσυστήματος και των προβλημάτων που το κατατρέχουν από τα παράλογα και γραφειοκρατικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής» δήλωσε.

Την ικανοποίησή του για τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σε υπουργείο εξέφρασε και ο γιατρός Νεκτάριος Ταβερναράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Τεχνολογίας του ΙΤΕ.

«Αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση θεωρεί την επιστημονική έρευνα υψηλότερη προτεραιότητα για τη χώρα» είπε. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι ο αναπληρωτής υπουργός «θα εργαστεί για την προώθηση της αξιοκρατίας και της ορθολογικής υποστήριξης της έρευνας».

Στο ίδιο μήκος κύματος τα σχόλια της Ρεβέκκας Μάτσα, επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ. «Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα επενδύσει στρατηγικά στην έρευνα και την τεχνολογία ως προτεραιότητα για την οικονομική ανάπτυξη» είπε, και εξέφρασε την ελπίδα της για μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και της μετανάστευσης εγκεφάλων στο εξωτερικό, του επονομαζόμενου και brain drain.

Ο Θεόδωρος Φώτσης, τέλος, διευθυντής του Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ στα Ιωάννινα, επισημαίνει ότι «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι την κρίση απέτυχαν να αντιληφθούν τη σημασία της έρευνας για την οικονομική ανάπτυξη».

«Δεν κατανόησαν ότι η χρηματοδότηση της έρευνας, που περιορίζεται σήμερα στο 0,58% του ΑΕΠ, είναι ανεπαρκής για να υποστηρίξει την ανάπτυξη εγχώριων εξαγώγιμων προϊόντων που θα αντιστάθμιζαν το έλλειμμα που δημιουργούν οι πλεονάζουσες εισαγωγές κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και επιστημονικού εξοπλισμού» πρόσθεσε.

Θεωρεί τέλος τον διορισμό Φωτάκη ως «καλό σημάδι» ώστε σταδιακά η χρηματοδότηση της έρευνας να ανέλθει στα ευρωπαϊκά επίπεδα του 2-3% επί του ΑΕΠ.

Ποιος είναι ο Κώστας Φωτάκης

Ο Κώστας Φωτάκης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είναι επίσης, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους (“European Ultraviolet Laser Facility” ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα Εργαστήρια Λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.

Έχει διοργανώσει ή συνδιοργανώσει πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και είναι μέλος πολλών ευρωπαϊκών επιτροπών όπως του European Strategy Forum for Research Infrastructures (ESFRI). Έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις κυρίως στον τομέα της Φωτονικής (Photonics) και σχετικών εφαρμογών. Είναι εκδότης ή μετέχει στην εκδοτική ομάδα διάφορων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» (“Leadership Award”) της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America – OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ».

Επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ για το 2005-6. Έχει επίσης εκλεγεί ως ισόβιο μέλος και Fellow της OSA και είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής των Fellows της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οπτικής (Εuropean Optical Society – EOS).

Ηλίας Ντράλλος

Διαφήμιση