Αρχική Ειδήσεις Ανατρέπεται η ενεργειακή πολιτική της χώρας

Ανατρέπεται η ενεργειακή πολιτική της χώρας

0
Διαφήμιση

Ακυρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και εκφράζεται η βούληση για ενίσχυση των μικρών παραγωγών φωτοβολταϊκής ενέργειας, από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΚΑ, από τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι μετοχές των ΕΛΠΕ που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, θα «παγώσουν» οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ και υποσχέθηκε στους μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών ότι θα φροντίσει ώστε οι επενδύσεις τους να καταστούν βιώσιμες. Τόνισε ακόμη ότι θα ακυρωθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι της τρόικας που διέπουν θέματα του νέου υπερυπουργείου.

Αναλυτικά ανέφερε:

  • «Η κρίση χρέους δεν είναι κρίση χρέους. Το χρέος αξιοποιείται από τις νεοαπαοικιακές δυνάμεις για να κατεδαφίσουν τα πάντα στη χώρα μας. Η κρίση λοιπόν είναι κρίση παραγωγής. Δεν υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. Δεν ερχόμαστε για να κατεδαφίσουμε αλλά για να δημιουργήσουμε. Βεβαίως θα αλλάξουμε προσανατολισμούς προς όφελος της πατρίδας μας».
  • «Με την κυβέρνηση μας τελειώνουν δυο πράγματα. Η τρόικα και τα μνημόνια και όσοι εφαρμοστικοί νόμοι υπάρχουν στο υπουργείο σταδιακά θα ακυρωθούν. Ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι να βάλουμε τέλος στη διάσπαση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση και θα λειτουργεί με αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Θα δώσουμε μια νέα πνοή στη ΔΕΗ. Θέλουμε να επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της για να την απαλλάξουμε από ληστρικά δικαιώματα».
  • «Θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».
  • «Το πακέτο των μετοχών των ΕΛΠΕ θα επιστρέψει στο δημόσιο. Και θα πατάξουμε τη λαθρεμπορία».
  • «Θα στηρίξουμε τους μικρούς και πολύ μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών, ώστε να γίνουν βιώσιμες οι επενδύσεις τους».
  • «Επιχειρήθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ να υπάρξει ανακοίνωση ερήμην της Ελλάδας που προετοίμαζε το έδαφος για ψυχροπολεμικές αντιδράσεις. Δεν θα είναι ο παρίας της Ευρώπης η Ελλάδα. Οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις θα γίνουν πολυεπίπεδες. Δεν θα είμαστε δορυφόροι κανενός. Η Ελλάδα θα κινείται βάσει του εθνικού συμφέροντος».

Έρη Δρίβα

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here