Αρχική Special Topics Γερμανία: Πως θα είναι ο στάβλος του μέλλοντος

Γερμανία: Πως θα είναι ο στάβλος του μέλλοντος

Δύο καινοτόμοι στάβλοι για χοιροτροφία έχουν κατασκευαστεί στο Πειραματικό και Εκπαιδευτικό Αγροτικό Κέντρο Haus Düsse του Γεωργικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι οποίοι προορίζονται να δείξουν στην πράξη πώς μπορεί να επιτευχθεί η βιώσιμη και προσανατολισμένη στο μέλλον κτηνοτροφία.

0
Haus Dusse 1 750x430
Διαφήμιση

 

Ο στάβλος του μέλλοντος άνοιξε στο Bad Sassendorf της Βεστφαλίας, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια σχεδιασμού και ανάπτυξης. Στα εγκαίνια, η υπουργός Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Silke Gorißen, απευθύνθηκε ξεκάθαρα στους πολιτικούς στο Βερολίνο, ζητώντας την υποστήριξη και τη διατήρηση των τοπικών επιχειρήσεων. Το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος του Γεωργικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Karl Werring.

Το έργο «Στάβλος του Μέλλοντος» διασφαλίζει περισσότερη ευημερία των ζώων και περισσότερη βιωσιμότητα και είναι μέχρι στιγμής μοναδικό στη Γερμανία, δήλωσε η υπουργός Silke Gorißen κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Το εγχείρημα δείχνει πώς ο μετασχηματισμός της κτηνοτροφίας μπορεί να είναι επιτυχής, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών εκμεταλλεύσεων.

Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του στάβλου

Στον χώρο έρευνας και εκπαίδευσης Haus Düsse του Γεωργικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, υπάρχει τώρα μια λεγόμενη εξελικτική περαιτέρω ανάπτυξη ενός μοντέλου στάβλου, με εξωτερική κλιματική επαφή για χοίρους, με έως και 400 θέσεις πάχυνσης. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα επαναστατικό σταθερό σύστημα με έως σε 270 θέσεις πάχυνσης χοίρων, για να παρέχεται στα ζώα ακόμα περισσότερος χώρος για να κινηθούν και να αναπτυχθούν.

Στη Γερμανία ο στάβλος του μέλλοντος

Εντυπωσιακό είναι το καινοτόμο σύστημα στέγης, ένα είδος οροφής θερμοκηπίου από γυαλί, που μπορεί να ανοίξει όταν ο καιρός είναι κατάλληλος. Ανάμεσα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στάβλου, περιλαμβάνονται οι πιο σύγχρονες τεχνικές διαδικασίες για τη μείωση του θορύβου ή το διαχωρισμό των κοπράνων και των ούρων, κάτι που αποσκοπεί στη μείωση των οσμών.

Πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης

Οι στάβλοι βασίζονται στις τρέχουσες απαιτήσεις του Animal Husbandry Labeling Act στον στάβλο καθαρού αέρα τύπου 3 ή στον στάβλο τύπου 4 run/live. Θα χρησιμεύσουν επίσης για την εκπαίδευση και την περαιτέρω κατάρτιση. Επιπλέον, προορίζονται να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία και τη διαχείριση εξωτερικών στάβλων. Αν, για παράδειγμα, οι στάβλοι και οι λειτουργικές τους περιοχές, αντιστοιχούν όσο το δυνατόν περισσότερο στη φυσική συμπεριφορά των χοίρων.

Τα πρώτα χοιρίδια του Haus Düsse πρόκειται να στεγαστούν τον Μάιο του 2024. Αρχικός στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν οι στάβλοι εντατικά για να επιδείξουν καινοτόμα, νέα σταθερά συστήματα και ιδέες εκτροφής.

Διαφήμιση