Αρχική Ανακύκλωση Μπλούζες από κομποστοποιημένα φυτά μπανάνας Abacá

Μπλούζες από κομποστοποιημένα φυτά μπανάνας Abacá

Μπλούζες από κομποστοποιημένα φυτά μπανάνας Abacá κατάφερε να φτιάξει η εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας Bananatex, αναπτύσσοντας ένα βιοδιασπώμενο ελαφρύ ζέρσεϊ ύφασμα αφού πρώτα εξήγαγε ίνες από τους μίσχους των φυτών μπανάνας Abacá.

0
ινες μπανανας
Διαφήμιση
Το υλικό για μπλούζες, το οποίο μπήκε στη βραχεία λίστα στην κατηγορία καινοτομίας υλικού των Dezeen Awards 2023, είναι η πιο πρόσφατη έκδοση ενός υφάσματος από το φυτό μπανάνας που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η Bananatex το 2018.
Η Bananatex, όπως αναφέρει το περιοδικό Dezeen, ανέπτυξε το ύφασμα εξάγοντας ίνες από το μίσχο του φυτού Abacá, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται πολτός και μετά νήμα μέσω μιας διαδικασίας παραγωγής χαρτιού που βασίζεται στην Ταϊβάν. Στη συνέχεια πλέκεται, συναρμολογείται και κατασκευάζεται στο τελικό προϊόν.
Στο τέλος του κύκλου ζωής του, το ύφασμα μπορεί να κομποστοποιηθεί και να βιοδιασπαστεί μέσα σε 10 εβδομάδες σε βιομηχανικά κομπόστ και 16 εβδομάδες σε θαλάσσιο νερό.
Η Bananatex βρίσκεται επίσης στη διαδικασία κλεισίματος του τεχνικού κύκλου του προϊόντος, επιστρέφοντας το χρησιμοποιημένο ύφασμα Bananatex στη διαδικασία πολτοποίησης.
Στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή νέου χαρτιού και νήματος, επιτρέποντας έτσι μια κυκλική διαδικασία παραγωγής.
μπαναννες
Η Bananatex στοχεύει να επικεντρωθεί στη χρήση των πρώτων υλών, των φυσικών πόρων και του κύκλου ζωής των ενδυμάτων για την αντιμετώπιση του θέματος της αειφορίας στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τη μάρκα, το ύφασμα Bananatex έχει αντοχή στο σχίσιμο και στην τριβή που είναι «από τα υψηλότερα στη φύση» και θα μπορούσε να του δώσει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τα βαμβακερά και τα συνθετικά υφάσματα.
Το ύφασμα όσο περνάει ο καιρός τελειοποιείται και πλέον έχει πιο απαλή αίσθηση στο χέρι σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραγωγές και είναι πιο ευέλικτο, αυξάνοντας τις δυνατότητες εφαρμογής του στα ρούχα, σύμφωνα με τη μάρκα.
«Η κύρια πρόκληση ήταν να δημιουργηθεί μία φανέλα με σταθερότητα στην πλύση και ελαστικό, σε μεγέθη συγκρίσιμα με τα υπάρχοντα υλικά στην αγορά», δηλώνει η Bananatex.
Το φυτό μπανάνας Abacá από το οποίο κατασκευάζεται το ύφασμα για τις μπλούζες είναι εγγενές στις Φιλιππίνες και «δεν απαιτεί φυτοφάρμακα, λίπασμα ή επιπλέον νερό», σύμφωνα με την Bananatex.
«Τα φυτά Abacá καλλιεργούνται στις Φιλιππίνες σε ένα φυσικό οικοσύστημα, υποστηρίζοντας την αναδάσωση και ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα, βελτιώνοντας παράλληλα τα μέσα διαβίωσης των τοπικών αγροτών και των κοινοτήτων», δηλώνει η μάρκα ενώ προσθέτει ότι: «Αυτές οι κοινότητες δημιουργούν μια σταθερή πηγή εισοδήματος συγκομίζοντας τις ίνες σε τακτική βάση».
Διαφήμιση