Αρχική Υγεία - Διατροφή Η αμφισβήτηση του κόκκινου κρασιού

Η αμφισβήτηση του κόκκινου κρασιού

0
Διαφήμιση

Καμία απόδειξη ότι η πολυδιαφημισμένη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση της ρεσβερατρόλης, βασικής ουσίας του κόκκινου κρασιού, προστατεύει από καρδιοπάθεια, καρκίνο και παρατείνει τη διάρκεια ζωής, δεν βρήκε μια νέα αμερικανο – ισπανο -ιταλική επιστημονική έρευνα.

Για να αντιμετωπιστεί το «μπέρδεμα» που προέκυψε οι ειδικοί προτείνουν να γίνουν νέες μεγάλες έρευνες, ώστε να δοθεί μια οριστική απάντηση σε ποιό βαθμό είναι αλήθεια ή μύθος ότι το κόκκινο κρασί και όποιο άλλο τρόφιμο ή ποτό περιέχει ρεσβερατρόλη, είναι ωφέλιμο για την υγεία σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Σέμπα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, σύμφωνα με το BBC παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 800 ηλικιωμένων κατοίκων (άνω των 65 ετών) σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης, από όπου προέρχεται και το ομώνυμο κρασί.

Οι εθελοντές έδωσαν λεπτομέρειες για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειές τους και, παράλληλα, δείγματα ούρων για την μέτρηση των επιπέδων της ρεσβερατρόλης. Η μακρόχρονη μελέτη διήρκεσε εννέα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 268 άτομα πέθαναν, 174 εμφάνισαν καρδιοπάθεια και 34 καρκίνο.

Η έρευνα έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης (που υποδήλωναν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού) δεν συνδέονταν καθόλου με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Ούτε βρέθηκε να έχουν μειωμένη φλεγμονή, όσοι είχαν στα ούρα τους πολλή ρεσβερατρόλη. Με άλλα λόγια, όσοι ηλικιωμένοι όλα αυτά τα χρόνια έπιναν μεγάλες ποσότητες κρασιού, ούτε παραπάνω ζούσαν, ούτε λιγότερο πιθανό ήταν να πάθουν έμφραγμα ή καρκίνο, σε σχέση με όσους έπιναν πολύ λιγότερο κρασί ή καθόλου.

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι ορισμένες τροφές είναι καλές για την υγεία, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη. Καθόλου δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Η ρεσβερατρόλη αποδεικνύεται άλλη μία περίπτωση υπερβολικού “φουσκώματος” των ωφελειών για την υγεία, που όμως δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου», δήλωσε ο Σέμπα.

Αρκετές προηγούμενες έρευνες έχουν επιχειρήσει να αποδώσουν στα οφέλη του κόκκινου κρασιού (και ειδικότερα της ρεσβερατρόλης) το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο», δηλαδή το γεγονός ότι ενώ οι Γάλλοι κάνουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά καρδιοπάθειας. Επειδή, παράλληλα, είναι και φανατικοί φίλοι του κρασιού, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι, χάρη σε αυτό, αντισταθμίζεται η επίπτωση των αυξημένων λιπαρών.

Άλλες μελέτες εξάλλου, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση όχι μόνο κόκκινου κρασιού, αλλά επίσης μαύρης σοκολάτας και διαφόρων μούρων (που κι αυτά περιέχουν άφθονη ρεσβερατρόλη), μειώνουν την χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, γεγονός που έχει συνδεθεί με την μακροζωία. Όμως η νέα μελέτη μάλλον απομυθοποιεί τα οφέλη της εν λόγω αντιοξεδιωτικής ουσίας – ή έστω δημιουργεί μια μεγάλη σκιά αμφιβολίας.

Ο Σέμπα υποστήριξε ότι πιθανώς κάποια άλλη κοινή ουσία στα παραπάνω τρόφιμα και ποτά -και όχι η ρεσβερατρόλη- είναι αυτή που παρέχει τα όποια οφέλη για την υγεία. Αν πάντως είναι έτσι, τότε -έστω και αν η ρεσβερατρόλη δεν κάνει θαύματα- μη βιαστείτε να ακουμπήσετε στο τραπέζι το κρασάκι σας (ή τη σοκολάτα σας) !

Διαφήμιση