Αρχική Ειδήσεις Υπό τον αγροτικό “κλοιό” η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες-Υπέρ της παύσης στο...

Υπό τον αγροτικό “κλοιό” η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες-Υπέρ της παύσης στο καθεστώς αγρανάπαυσης ο Κ.Μητσοτάκης

Υπό ασφυκτικό αγροτικό “κλοιό” ξεκίνησαν οι εργασίες στην Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες θέλοντας και μη, έθεσαν στην ατζέντα των συζητήσεων τις αγροτικές απαιτήσεις εν μέσω του αναβρασμού που επικρατεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
0
mitsotakis bryxelles
Διαφήμιση

«Το σημερινό έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο λαμβάνει χώρα για έναν και μόνο λόγο, διότι στο περασμένο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου μια χώρα, η Ουγγαρία, δεν μας επέτρεψε να επιτύχουμε την απαραίτητη ομοφωνία προκειμένου να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στην χορήγηση μιας σημαντικής οικονομικής υποστήριξης προς την δοκιμαζόμενή Ουκρανία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξελλες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε 27 χώρες να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία η οποία να δώσει λύσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Από τη Σύνοδο Κορυφής ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε και να αποδεσμεύσουμε τους πρόσθετους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου προκειμένου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία η οποία δίνει έναν υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να βρούμε σήμερα μία λύση».

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω επίσης να σταθώ σύντομα στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων οι οποίες όπως έχετε αντιληφθεί δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Από κει και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες, η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε στο μέτρo του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας»

Οι ανακοινώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνουν να κατευνάζουν την οργή των Ευρωπαίων αγροτών- Παραμένει σε αγροτική πολιορκία το Παρίσι

Σκηνικό έντασης στήθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Αγρότες, Βρυξέλλες
Αγρότες, ΒρυξέλλεςThomas Padilla/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Βέλγοι αγρότες που από το προηγούμενο βράδυ έχουν συρρεύσει στην βελγική πρωτεύουσα εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άναψαν φωτιές στον περίβολο του κτιρίου, με την αστυνομία να επιστρατεύει εναντίον τους νερό υπό πίεση. 

Οι αγρότες επιδιώκουν να πιέσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμπεριλάβουν και τα δικά τους θέματα στην ατζέντα της ειδικής συνόδου, καθώς γι’ αυτούς η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου αποτελούν κόκκινο πανί, διότι, όπως λένε, ανοίγουν την πόρτα στον αθέμιτο ανταγωνισμό από προϊόντα τρίτων χωρών. 

Αγρότες, Βρυξέλλες
Αγρότες, ΒρυξέλλεςThomas Padilla/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Την Τετάρτη η γαλλική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους που εισέβαλαν στην κεντρική αγορά του Παρισιού. Οι συλλήψεις ήρθαν εν μέσω οχηματοπομπών τρακτέρ που συγκλίνουν προς τη γαλλική πρωτεύουσα, την Λυών και άλλες μεγάλες πόλεις, αψηφώντας προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

Για τους Γάλλους αγρότες η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι τα μήλα Χιλής, τα βραζιλιάνικα σιτηρά και το καναδικό βοδινό κρέας που, όπως λένε, θα πλημμυρίσουν την αγορά της Ευρώπης. Έτσι, στις εθνικές οδούς της Γαλλίας οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για μια δέσμη ζητημάτων, μεταξύ άλλων τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, τον πληθωρισμό, τη γραφειοκρατία, την εισαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, τους ρυθμιστικούς κανονισμούς και τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες λένε πως οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με στόχο την διευκόλυνση στις μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών. Όμως οι αγρότες επιμένουν ότι αυτές οι συμφωνίες συνεπάγονται για αυτούς ανυπέρβλητες προκλήσεις.

Ειδικοί επισημαίνουν πως πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκονται επί της ουσίας η πτώση των τιμών των σιτηρών παράλληλα με την αύξηση του κόστους παραγωγής.

«Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές διέπλεαν την Ερυθρά Θάλασσα κι αυτό τους έχει πλήξει περισσότερο από, ας πούμε, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν χάνεις για παράδειγμα επιδοτήσεις καυσίμων ή σου τις μειώνουν, μιλάμε για επιπλέον κόστη που πρέπει να διαχειριστείς. Θεωρώ ότι αυτά είναι τα πράγματα που προκαλούν ανησυχίες στους αγρότες, διότι το καύσιμο καταλαμβάνει μεγάλη μερίδα του κόστους παραγωγής, όπως και το να πρέπει να απορροφήσεις ακόμη περισσότερες δαπάνες», σύμφωνα με τον Τζόζεφ Γκλόμπερ, ερευνητή του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Πολιτικής Τροφίμων.

Κατά τον Γκλόμπερ «είναι θεμιτό για τους αγρότες να ανησυχούν για το ρυθμιστικό περιβάλλον και τι σημαίνουν αυτά τα έξτρα κόστη για τον κλάδο τους, αφού είναι πάντα ευαίσθητοι στο θέμα των εισαγωγών».

Ωστόσο, χθες Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε δύο κομβικές εισηγήσεις. Η μία αφορούσε στην προστασία των αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις φθηνές ουκρανικές εισαγωγές και η άλλη την παράκαμψη μέτρου για καλλιέργεια γης που μέχρι τώρα έμενε ακαλλιέργητη για περιβαλλοντικούς λόγους. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη πριν περάσει στην υλοποίηση, ωστόσο, ακόμη κι έτσι, πρόκειται για μια αιφνίδια όσο και συμβολική παραχώρηση.

Μία ημέρα πριν, ήταν η Γαλλία που έσπευσε με υποσχέσεις συνδρομής, οι οποίες εκτείνονταν από επείγουσα χρηματική βοήθεια έως τους ελέγχους στα εισαγόμενα τρόφιμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε δε να φρενάρει μια εμπορική συμφωνία με τα κράτη της Νότιας Αμερικής (Mercosur), αν αυτή πλήττει υπέρ το δέον τα συμφέροντα των Γάλλων και κατ’ επέκταση των Ευρωπαίων αγροτών.

Αγρότες, Βρυξέλλες
Αγρότες, ΒρυξέλλεςOmar Havana/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Στην Σύνοδο Κορυφής το αγροτικό

Το αγροτικό προστίθεται έτσι στην ημερήσια διάταξη την τελευταία στιγμή, αφού και ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προαναγγείλει πως θα θίξει το ζήτημα της συμφωνίας με την Mercosur κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Εδώ και λίγες ημέρες στον χορό των κινητοποιήσεων και των μπλόκων έχουν μπει και οι αγρότες της Ισπανίας.

«Υπάρχουν προϊόντα που μπαίνουν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς τις ίδιες προϋποθέσεις και ανταγωνίζονται άδικα τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Εδώ πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό και σίγουρα όχι για ανταγωνισμό ανάμεσα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των κρατών μελών», τονίζει ο οργανωτικός γραμματέας της ισπανικής ένωσης μικροαγροτοκτηνοτρόφων Μάρκος Αλαρκόν.

Αγρότες, Ιταλία
Αγρότες, ΙταλίαAndrew Medichini/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Μαζί με τους συναδέλφους τους στους δρόμους έχουν βγει και οι αγρότες του ευρωπαϊκού νότου. Στην Ιταλία μπλόκα έχουν προκαλέσει χάος στον αυτοκινητόδρομο της Μπρέσια, ενώ και στην Ελλάδα οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες τρακτέρ στο κέντρο- Οι αγρότες θα παραμείνουν όσο διαρκεί η Agrotica

Τρακτέρ στη ΔΕΘ

Το Σάββατο μεταβαίνουν στην Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλοί αγρότες

Την ώρα που οι ευρωπαίοι αγρότες διαδηλώνουν έξω από τη Σύνοδο Κορυφής, οι έλληνες αγρότες έκαναν απόβαση στην νότια πύλη της ΔΕΘ από το πρωί της Πέμπτης με μαύρες σημαίες και φέρετρα έκαναν απόβαση, με αφορμή την έκθεση Agrotica.

300 τρακτέρ από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά, πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης, ενώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φωνή τους με εκείνη των συναδέλφων τους από την υπόλοιπη Ευρώπη που εδώ και μέρες βρίσκονται στους δρόμους.

Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκη
Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Θεσσαλονίκηeuronews

Οι αγρότες έχουν ανακοινώσει πως δεν θα εμποδίζουν την είσοδο πολιτών στην Agrotica.

Παρά τις επιμέρους τοπικές διαφορές, τα αιτήματά τους δεν παρεκκλίνουν από εκείνα των Ευρωπαίων αγροτών που διαδηλώνουν κατά της νέας ΚΑΠ, της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού που, όπως λένε, προκύπτει από τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.
Κινητοποίηση αγροτών στην Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση αγροτών στην Θεσσαλονίκη

«Μας μιλάνε στην ΕΕ για την πράσινη ατζέντα, αλλά βλέπουμε να γίνονται ασύδοτες εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες χωρίς κανέναν φυτοϋγειονομικό έλεγχο. Βλέπουμε να φτάνει στο ράφι του καταναλωτή η πατάτα Αιγύπτου, χωρίς να ξέρουμε πώς παράγεται και με τι μέσα παράγεται, βλέπουμε να έρχονται ντομάτες από την Τυνησία, σκόρδα και λεμόνια από την Τουρκία κ.ο.κ. Παίζουμε με άνισους κανόνες σε ό,τι αφορά στο εμπόριο στην χώρα μας», λέει ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος του ίδιου συλλόγου Γιάννης Παναγής τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι νοητές και ηθελημένες γραμμές που χρόνια επί σειρά ετών βάζουν τα πολιτικά συστήματα απέναντι στις κοινωνικές ομάδες πρέπει κάποια στιγμή να πέσουν. Ερχόμαστε, λοιπόν, να γίνουμε ένα τείχος και ένα μέτωπο αντίστασης, γιατί αυτή η περιβόητη, όπως ακούτε ως σλόγκαν, “απόσταση από το χωράφι στο ράφι” σκοτώνει κι εμάς ως παραγωγούς, αλλά κι εσάς ως καταναλωτές».

Πρόθεση των αγροτών είναι να παραμείνουν στον χώρο της ΔΕΘ καθ’ όλη την διάρκεια της Agrotica, δηλαδή μέχρι και την Κυριακή.

Διαφήμιση