Αρχική Ειδήσεις Υπό την πίεση των αγροτικών μπλόκων η Ε.Ε.-Τα σχέδια της Κομισιόν για...

Υπό την πίεση των αγροτικών μπλόκων η Ε.Ε.-Τα σχέδια της Κομισιόν για αποκλιμάκωση

Με το βλέμμα στραμμένο στα αγροτικά μπλόκα βρίσκεται η ΕΕ, η σύνοδος Κορυφής της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αναζητώντας εναγωνίως λύσεις για αποκλιμάκωση αυτής της κρίσης!

0
France Farmer Protests
Αγρότες κάθονται σε τρακτέρ κάτω από ένα πανό που γράφει "Χωρίς γεωργία, δεν υπάρχει φαγητό", καθώς αποκλείουν έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Ableiges, βόρεια του Παρισιού, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έκλεισαν μεγάλα τμήματα ορισμένων από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας την Παρασκευή, χρησιμοποιώντας τα τρακτέρ τους για να εμποδίσουν και να επιβραδύνουν την κυκλοφορία και να πιέσουν την κυβέρνηση όλο και περισσότερο να υποχωρήσει στα αιτήματά τους ότι η καλλιέργεια και η εκτροφή τροφίμων πρέπει να γίνει ευκολότερη και πιο επικερδής. (AP Photo/Thomas Padilla)
Διαφήμιση
Ο ξεσηκωμός του αγροτικού κόσμου σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πίεση να βρεθεί άμεσα μία συμβιβαστική λύση να θεωρείται επιτακτική, καθώς οι αγρότες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω από το κτίριο οπού θα διεξαχθούν οι εργασίες της.

Την ίδια στιγμή, οι αγροτικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται, αυξάνοντας την πίεση προς τις κυβερνήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αφού τα αγροτικά μπλόκα πιέζουν τη …θηλιά γύρω από τις αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.. Από την Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία μέχρι την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα οι αγρότες απαιτούν αλλαγή πολιτικής, κινούμενοι με τα τρακτέρ τους προς το κέντρο μεγάλων πόλεων, για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Πυροσβεστική παρέμβαση επιχειρεί η Κομισιόν, προτείνοντας μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία και να επιτραπεί στους αγρότες να παρεκκλίνουν για ένα χρόνο από κάποιους κοινοτικούς κανόνες.

Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες, προκειμένου να ανακόψει την πορεία στα αγροτικά μπλόκα.  Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με το βλέμμα στα αγροτικά μπλόκα: Προτάσεις Κομισιόν για αποκλιμάκωση – «Αγκάθι» τα ουκρανικά προϊόντα
(AP Photo/Thomas Padilla)

Υπό «πολιορκία» το Παρίσι – «Ξεγέλασαν» τις αρχές και έφτασαν οι αγρότες στην κεντρική αγορά τροφίμων

Για ένα 24ωρο, αστυνομικοί και χωροφύλακες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τους αγρότες ώστε να μην φτάσουν στον προορισμό τους, στη χονδρική αγορά τροφίμων Ρανζίς (Rungis), 20 χιλιόμετρα απο το Παρίσι. Αυτή ήταν η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αγρότες με τα τρακτέρ ξεγέλασαν τις τοπικές αρχές (οδηγώντας από την αλλη άκρη της Γαλλίας) και έφτασαν τελικά στο Ρανζίς, δηλώνοντας ότι θα περάσουν την νύχτα εκεί.

Παράλληλα, το πρωί (31/1) ο Πρωθυπουργός Ατάλ συναντήθηκε με μικρότερα αλλά πιο ριζοσπαστικοποιημένα συνδικάτα των αγροτών. «Συνεχίζουμε να λέμε οτι πρέπει να μπλοκάρουμε γιατί δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με την απόγνωση των αγροτών» δήλωσε ο γεν. γραμματέας της Confédération paysanne, Stéphane Galais (Στεφάν Γκαλέ) μετά τη συνάντηση.

Το πρωί Τετάρτης συνελήφθησαν 15 άτομα κοντά στην αγορά Ρανζίς για «παρεμπόδιση κυκλοφορίας», στα πλαίσιο των προσπαθειών από τους αγρότες να καταλάβουν την περίφημη αγορά τροφίμων.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (EUROKINISSI)
Κινητοποίηση αγροτών στον Πλατύκαμπο Λάρισας. Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 (EUROKINISSI)

Ελλάδα: Κλιμακώνονται τα αγροτικά μπλόκα εν όψει AGROTICA

«Αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε να μην πάμε να γίνουμε γκαρσόνια ή στη Γερμανία», είπαν οι αγρότες για να απαντήσει ο πρωθυπουργός:

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε Γερμανία θα πάτε. Για μας ο πρωτογενής τομέας είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι θα κάνουμε και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και της ηλεκτρικής ενεργείας».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα προηγούμενα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες, στο μέτρο του εφικτού με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης στον ΕΛΓΑ.

«Και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε και πέρυσι με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου, τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε.
αγροτες μπλοκα αχαια

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις αγροτών ανά την επικράτεια-Έντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος της Αταλάντης προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας. Ίδιο σκηνικό και στη νέα Εθνική οδό Αθηνών- Πατρών από αγρότες της Αχαΐας.

Ανοιχτό είναι πάντως το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης:

«Είναι και το πετρέλαιο που ειδικά για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς και εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη».

Την ίδια ώρα οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους  με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη, καθώς αύριο ανοίγει τις πύλες της η 30η διεθνή έκθεση AGROTICA.

Να πέσουν οι τόνοι προς όλες τις κατευθύνσεις ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όσο σοβαρά κι αν είναι τα αιτήματα μιας επαγγελματικής ομάδας, δεν πρέπει να οδηγούν στην τιμωρία του συνόλου των πολιτών και να παραβιάζουν τα δικαιώματα της κοινωνίας. Νομίζω ότι έχει αποδείξει η κυβέρνηση αυτή ότι προσπαθεί χωρίς να οδηγεί στην ακραία ένταση, να επιλύει τα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

Με κοστολογημένες προτάσεις απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στα προβλήματα των αγροτών, τονίζει η Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν ακούει την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά της κουνάει το δάχτυλο με αυταρχισμό και αλαζονεία. Ενώ την ίδια ώρα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεσάζοντες που κερδοσκοπούν σε βάρος του αγροτικού κόσμου», επισημαίνει η κ. Αυγέρη.

«Όσα δήθεν έταξε χθες το πρωί έντρομος ο κ. Μητσοτάκης για την αύξηση της πρώτης αρωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης τα πήρε πίσω, λέγοντας «όχι» σε έξτρα παροχές», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χριστίνα Στράκα.

«Έχουν δίκιο και οι αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονται με τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Θέλετε να κλείσετε κάτι; Κλείστε το Μέγαρο Μαξίμου να μην μπορεί να βγει ο πρωθυπουργός μέχρι να δοθεί λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Ταχύτερη κατά δύο μήνες θα είναι η καταβολή αποζημιώσεων του 2023, στους δικαιούχους παραγωγούς για τις ζημιές που υπέστησαν. Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ, αποφασίστηκε ότι οι πληρωμές θα αρχίσουν στις 20 Φεβρουαρίου και θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.

μπλοκα αγροτες1

Συμβολικός αποκλεισμός της ΕΟ Θεσ/νίκης – Χαλκιδικής

Αγρότες της Χαλκιδικής απέκλεισαν σήμερα συμβολικά την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, σκοπεύοντας να παραμείνουν στο οδόστρωμα μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ προετοιμάζονται για κάθοδο αύριο το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και οι συνάδελφοί τους από όλη τη Κεντρική Μακεδονία.

Αναμένονται να μπουν 300 τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τα αγροτικά μπλόκα να πληθαίνουν τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Παύλος Σαρόγλου θα μπουν από 3 σημεία: το λιμάνι, Δερβένι και από τη Μουδανιών.

Διαφήμιση