Αρχική Special Topics Σαλμονέλα: Ποιος είναι ο φυσικός “εξολοθρευτής” της

Σαλμονέλα: Ποιος είναι ο φυσικός “εξολοθρευτής” της

Η σαλμονέλα, αυτό το επικίνδυνο, και συχνά θανατηφόρο, βακτήριο, που εντοπίζεται σε διάφορες τροφές, όπως είναι το κοτόπουλο και τα αυγά  φαίνεται να έχει πλέον έναν φυσικό εχθρό: Τον χυμό ντομάτας, που αναδεικνύεται σε πρώτης τάξεως “εξολοθρευτή”!

0
σαλμονελα1
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χυμός ντομάτας είναι νούμερο 1 “εξολοθρευτής” για ένα επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο , όπως είναι η σαλμονέλα που μπορεί να την “σκοτώσει”, και όχι μόνον αυτή. Ο χυμός ντομάτας φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει και άλλα βακτήρια, που μπορούν να βλάψουν το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα.

Όπως δημοσιεύει σε άρθρο του το EurekAlert η σαλμονέλα είναι ένα θανατηφόρο παθογόνο, η οποία προκαλεί στον άνθρωπο τυφοειδή πυρετό κι άλλα προβλήματα, τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να είναι θανατηφόρα.

«Ο κύριος στόχος μας σε αυτήν τη μελέτη ήταν να ανακαλύψουμε αν η ντομάτα και ο χυμός ντομάτας μπορούν να σκοτώσουν εντερικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, και αν ναι, ποιες ιδιότητες έχουν που τα κάνουν να λειτουργούν» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Jeongmin Song, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
χυμος ντοματας

Η μελέτη για τον χυμό ντομάτας

Εξηγώντας για το πώς έγινε η μελέτη σχετικά με τα οφέλη του χυμού ντομάτας στην «εξουδετέρωση» της σαλμονέλας, οι ερευνητές επισημαίνουν πως έκαναν τις περισσότερες δοκιμές σε παραλλαγές του βακτηρίου, οι οποίες εμφανίζονται σε μέρη όπου η ασθένεια είναι συχνή.

Έκαναν, επίσης, μια μελέτη μέσω υπολογιστή για να μάθουν περισσότερα για το πώς τα αντιβακτηριακά πεπτίδια εξουδετερώνουν τη σαλμονέλα και άλλα εντερικά παθογόνα. Τέλος, εξέτασαν πόσο καλά λειτουργεί ο χυμός ντομάτας ενάντια σε άλλα εντερικά παθογόνα που μπορούν να βλάψουν την υγεία του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Μελέτη: Η σαλμονέλα και ο “εξολοθρευτής” της 

Μέσα από τη μελέτη για την ντομάτα και τη σαλμονέλα κατάλαβαν πως ο χυμός είναι αποτελεσματικός στην εξάλειψη του παθογόνου βακτηρίου, των υπεραιμοβόρων παραλλαγών της και άλλων βακτηρίων που μπορούν να βλάψουν την υγεία του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, δύο αντιμικροβιακά πεπτίδια μπορούν να εξαλείψουν τα παθογόνα βακτήρια, επηρεάζοντας τη βακτηριακή μεμβράνη, ένα προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει το παθογόνο.

Διαφήμιση