Αρχική Ειδήσεις Επιδημία σε χώρες της ΕΕ από Salmonella Enteritidis που συνδέεται με αυγά

Επιδημία σε χώρες της ΕΕ από Salmonella Enteritidis που συνδέεται με αυγά

Τουλάχιστον 272 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοιμώξεων από στέλεχος Salmonella Enteritidis ST11 και δύο θάνατοι σε ενήλικες άνδρες, έχουν καταγραφεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας τροφίμων.

0
avga kelly neil unsplash
EIKONA: Kelly Neil / Unsplash
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 272 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξς από στέλεχος Salmonella Enteritidis ST11, έχουν καταγραφεί τους τελευταίους 5 μήνες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα περισσότερα κρούσματα ανιχνεύθηκαν στην Γαλλία με 216 επιβεβαιωμένα θύματα και ακολουθούν η Ισπανία με 22 κρούσματα, η Ολλανδία με 12, 12 και στο Ηνωμένο Βασίλειο, 7 στη Νορβηγία και 3 κρούσματα στην Δανία.

Επίσης, έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί δύο θάνατοι ενηλίκων και 25 περιπτώσεις που νοσηλεύτηκαν μετά από κατανάλωση αυγών ή προϊόντων αυγού.

avga jiangxulei unsplash
EIKONA: Jiangxulei / Unsplash

Στο στόχαστρο Γαλιλικών Αρχών 3 ισπανικά αγροκτήματα

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων ορισμένες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη Γαλλία το 2021 είχαν επισκεφτεί εστιατόρια που σερβίρουν αυγά που διανέμονται από έναν κοινό προμηθευτή, το Spanish Packing Center A.

Τα αυγά προέρχονταν από τρία ισπανικά αγροκτήματα, ένα από τα οποία βρέθηκε θετικό στο στέλεχος της επιδημίας. Τα φρέσκα επιτραπέζια αυγά αποσύρθηκαν και ανακατευθύνθηκαν για χρήση σε προϊόντα αυγών που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.

Καμία άλλη χώρα δεν έλαβε αυγά από τις ίδιες φάρμες μέσω του Packing Center A κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021. Επομένως, η πηγή μόλυνσης για κρούσματα στα τέλη του 2021 και σε χώρες εκτός της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί.

avga jakub kapusnak unsplash
EIKONA: Jakub Kapusnak / Unsplash

Και η Ολλανδία στρέφει το «βλέμμα» στην Ισπανία

Το ξέσπασμα του 2021 συνδέεται μικροβιολογικά με ένα διασυνοριακό «ξέσπασμα» που αναφέρθηκε από την Ολλανδία το 2019. Τα αυγά που καταναλώθηκαν από κρούσματα στην ολλανδία εντοπίστηκαν σε ισπανικό αγρόκτημα, αλλά δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός επιδημιολογικής σχέσης με το ξέσπασμα του 2021.

Αυτό υποδηλώνει μια ευρεία κατανομή του στελέχους εστίας που θα μπορούσε να επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές ετερογενείς πηγές S . Enteritidis ST11, και το στέλεχος της επιδημίας θα μπορούσε επίσης να κυκλοφορεί σε άλλες φάρμες, εντός ή εκτός Ισπανίας.

Ο κίνδυνος νέων λοιμώξεων που προκαλούνται από το στέλεχος της επιδημίας και τα μολυσμένα αυγά παραμένει υψηλός στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθηθούν διατομεακές έρευνες για μολύνσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού αυγών σε χώρες όπου έχει εντοπιστεί Enteritidis ST11.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε ολόκληρη την έκθεση αναφοράς της Salmonella Enteritidis ST11, από τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC.

ECDC eggs

Διαφήμιση