Τι είναι όμως η “μπομπότα”; Σίγουρα κάποτε ήταν η «πίτα των φτωχών», που τάισε όλη την Ελλάδα και αποτέλεσε για χρόνια ένα βασικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής, βοηθώντας τους ανθρώπους να επιβιώσουν, καθώς στα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετέπειτα η φτώχεια δεν επέτρεπε την πρόσβαση των πολλών σε αγαθά και χρήματα!
Ειδικά στην περιφέρεια, όλα τα φτωχικά σπίτια τρέφονταν με αυτήν και κατάφεραν να επιβιώσουν παρά τις κακουχίες και τα πενιχρά οικονομικά μέσα που υπήρχαν τότε.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο πρωτοφανής πληθωρισμός και η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα αφενός το ξέσπασμα του λιμού, αφετέρου την άνθηση της μαύρης αγοράς.
Υπολογίζεται, πως σε αυτή την περίοδο πέθαναν από λιμό τουλάχιστον 100.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι (περίπου 64.000) στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Στις επαρχιακές πόλεις ωστόσο, τα θύματα ήταν σαφώς λιγότερα, λόγω της μπομπότας, η οποία είναι πρακτικά ένα είδος ψωμιού με βάση το καλαμποκάλευρο, καθώς τη δεκαετία του 40′ δεν γινόταν καν λόγος για σταρένιο αλεύρι.
Οι νοικοκυρές την περνούσαν από κόσκινο, πρόσθεταν ζεστό αλατισμένο νερό, ανακάτευαν, ζύμωναν την έβαζαν σε ταψιά και την έψηναν είτε σε φούρνο, είτε στο τζάκι, αφού πρώτα την είχαν τυλίξει με φύλλα κουτσουπιάς ή καρυδιάς, προκειμένου να τη σκεπάσουν με ζεστή στάχτη. Αν υπήρχε, πρόσθεταν επίσης λίγο λάδι ή ένα αυγό.
Η πίτα των φτωχών συνέχισε να αποτελεί κομμάτι της ελληνικής διατροφής για αρκετό διάστημα και μετά την Κατοχή. Σταδιακά όμως άρχισε να χάνεται στη λήθη, αφού το σιτάρι ξαναβρήκε τη θέση στα ντουλάπια και στις προμήθειες των Ελληνίδων νοικοκυρών.
Ωστόσο, στο σήμερα το καλαμποκίσιο ψωμί, καθώς και τα προϊόντα από καλαμποκάλευρο θεωρούνται ιδιαίτερα επωφελή για τον οργανισμό, ενώ εμπλουτίζονται με υλικά και ιδέες, καθιστώντας τη νέα μορφή “μπομπότας” ως μία γκουρμέ επιλογή για τη διατροφή σας.