Αρχική Special Topics Η “μπομπότα” στα χρόνια της Κατοχής και η εξέλιξή της στο σήμερα

Η “μπομπότα” στα χρόνια της Κατοχής και η εξέλιξή της στο σήμερα

Μπορεί στα χρόνια της Κατοχής η “μπομπότα” να έσωσε κόσμο, αφού αποτελούσε ένα από τα ελάχιστα είδη άρτου που μπορούσαν οι άνθρωποι-υπό συνθήκες μεγάλης φτώχειας και ανέχειας – να φτιάξουν και να καταναλώσουν προκειμένου να επιβιώσουν, σήμερα -έχοντας αλλάξει όνομα- αποτελεί ένα είδος πολυτελούς ψωμιού!

0
μπομποτα1
Διαφήμιση

Τι είναι όμως η “μπομπότα”; Σίγουρα κάποτε ήταν η «πίτα των φτωχών», που τάισε όλη την Ελλάδα και αποτέλεσε για χρόνια ένα βασικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής, βοηθώντας τους ανθρώπους να επιβιώσουν, καθώς στα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετέπειτα η φτώχεια δεν επέτρεπε την πρόσβαση των πολλών σε αγαθά και χρήματα!

Η μπομπότα ή αλλιώς η πίτα των φτωχών, όπως την αποκαλούσαν οι Έλληνες τα παλιότερα χρόνια, ήταν ουσιαστικά η βασική τροφή του ελληνικού πληθυσμού στα δύσκολα χρόνια της κατοχής.

Ειδικά στην περιφέρεια, όλα τα φτωχικά σπίτια τρέφονταν με αυτήν και κατάφεραν να επιβιώσουν παρά τις κακουχίες και τα πενιχρά οικονομικά μέσα που υπήρχαν τότε.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο πρωτοφανής πληθωρισμός και η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα αφενός το ξέσπασμα του λιμού, αφετέρου την άνθηση της μαύρης αγοράς.

Υπολογίζεται, πως σε αυτή την περίοδο πέθαναν από λιμό τουλάχιστον 100.000 Έλληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι (περίπου 64.000) στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Στις επαρχιακές πόλεις ωστόσο, τα θύματα ήταν σαφώς λιγότερα, λόγω της μπομπότας, η οποία είναι πρακτικά ένα είδος ψωμιού με βάση το καλαμποκάλευρο, καθώς τη δεκαετία του 40′ δεν γινόταν καν λόγος για σταρένιο αλεύρι.

μπομποταΟ λαός τότε καλλιεργούσε κυρίως καλαμπόκι στην ελληνική γη. Η σπορά ξεκινούσε τον Απρίλιο και το θέρισμα γίνονταν τον Σεπτέμβριο. Οι άντρες πήγαιναν τη σοδειά στον μύλο και από εκεί έπαιρναν την μπομπότα σε σακιά και τη μετέφεραν με άλογα στο σπίτι.

Οι νοικοκυρές την περνούσαν από κόσκινο, πρόσθεταν ζεστό αλατισμένο νερό, ανακάτευαν, ζύμωναν την έβαζαν σε ταψιά και την έψηναν είτε σε φούρνο, είτε στο τζάκι, αφού πρώτα την είχαν τυλίξει με φύλλα κουτσουπιάς ή καρυδιάς, προκειμένου να τη σκεπάσουν με ζεστή στάχτη. Αν υπήρχε, πρόσθεταν επίσης λίγο λάδι ή ένα αυγό.

Η πίτα των φτωχών συνέχισε να αποτελεί κομμάτι της ελληνικής διατροφής για αρκετό διάστημα και μετά την Κατοχή. Σταδιακά όμως άρχισε να χάνεται στη λήθη, αφού το σιτάρι ξαναβρήκε τη θέση στα ντουλάπια και στις προμήθειες των Ελληνίδων νοικοκυρών. 

Ωστόσο, στο σήμερα το καλαμποκίσιο ψωμί, καθώς και τα προϊόντα από καλαμποκάλευρο θεωρούνται ιδιαίτερα επωφελή για τον οργανισμό, ενώ εμπλουτίζονται με υλικά και ιδέες, καθιστώντας τη νέα μορφή “μπομπότας” ως μία γκουρμέ επιλογή για τη διατροφή σας.

Διαφήμιση