Αρχική Special Topics Αιγές: Δέος για την αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄(Βίντεο)

Αιγές: Δέος για την αναστήλωση του ανακτόρου του Φιλίππου Β΄(Βίντεο)

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές, υποδέχεται από την Κυριακή 7/1 το κοινό που έσπευσε να ξεναγηθεί στον “Παρθενώνα της Μακεδονίας”!

0
Ανάκτορο του Φιλίππου κεντρική
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
Διαφήμιση

Άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό, το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές που αναδύθηκε από τη λήθη των αιώνων, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα και αίγλη και μάλιστα, άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό. Προηγήθηκαν τα εγκαίνια στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, όπου παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύνταξη: ecozen.gr

Κατά την 1η ημέρα των επισκέψεων για τους πολίτες, εκατοντάδες βρέθηκαν στον επιβλητικό χώρο, ξεναγήθηκαν και φυσικά φωτογραφήθηκαν στο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ Το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το νέο μουσείο, αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, είναι σημείο αναφοράς καθώς εκεί οι Μακεδόνες ανακήρυξαν βασιλιά τους τον Αλέξανδρο, λίγο μετά τη δολοφονία του πατέρα του Φίλιππου Β‘ και ήταν ορατό από ολόκληρο τον μακεδονικό κάμπο.

Η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα ενός αγώνα έργου συντήρησης και συνένωσης χιλιάδων κομματιών, που ξεκίνησε από το 2007. Το τιτάνιο αναστηλωτικό έργο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, είχε διαδοχική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020 συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ. Επικεφαλής των εργασιών σε κάθε στάδιο ήταν η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία αν και αφυπηρέτησε από την υπηρεσία πριν από λίγες μέρες, δήλωσε ότι δεν έφυγε ποτέ από την αρχαιολογία.

Ο “Παρθενώνας της Μακεδονίας” ένα ανάκτορο ανοιχτό για όλους

“Το “Βασίλειον” έχει έκταση περίπου 15 στρέμματα και είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Χρονολογείται με βεβαιότητα στα μέσα του 4ου αιώνα και αποτελεί το αποκορύφωμα του αρχιτεκτονικού οράματος, με το οποίο ο Φίλιππος ο Β’ προσπάθησε να εκσυγχρονίσει και να αναμορφώσει τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων”, ανέφερε η κ. Κοτταρίδη.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β’ ΣΤΙΣ ΑΙΓΕΣ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγείται από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη στο αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’, των Αιγών, στη Βεργίνα. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Όπως συμπλήρωσε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Γερμανός μελετητής Βόλφραμ Χέφνερ, ο πρώτος που χρονολόγησε σωστά το μνημείο, το ονόμασε “Παρθενώνα της Μακεδονίας”, θέλοντας να τονίσει έτσι τη σημασία του. Η Αγγελική Κοτταρίδη ωστόσο συνέκρινε τα δύο μνημεία, τονίζοντας το σχεδόν τριπλάσιο μέγεθος του Ανακτόρου των Αιγών, αλλά και την ευρύτερη χρήση του.

Ο ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης στα εγκαίνια του αναστηλωμένου και αποκατεστημένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, σε δήλωσή του σημείωσε ότι «την πολιτιστική παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας  την προστατεύουμε, την αποκαθιστούμε, την συντηρούμε, την αναδεικνύουμε και την παραδίδουμε προσβάσιμη στο κοινό,  αφού αποτελεί την ταυτότητά μας, ενώ ενσωματώνει πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες. Εξάλλου, ο πολιτισμός αποτελεί σημαντικό βραχίονα του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησης, στην προσπάθεια για τη συνολική αναβάθμιση της χώρας. Στη Μακεδονία και στη Θράκη διαθέτουμε σπουδαία μονοπάτια ιστορίας, που ξεκινούν από το μακρινό παρελθόν και συνδέουν το χθες με το σήμερα. Αυτή η ευλογημένη γη διηγείται και διδάσκει ιστορία. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της δεν ανοίγουν μονάχα ένα παράθυρο στην εποχή του Φιλίππου Β’ και τον κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά  συγκινούν, επιμορφώνουν, αποκαλύπτουν. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός πολιτισμού, φορέας μάθησης, αλλά και καλλιέργειας της κοινωνίας μας και ολόκληρης της οικουμένης».

Διαφήμιση