Σύμφωνα με δημοσίευμα στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο “Der andere Blick”, από τον Johannes C. Bockenheimer, συντάκτη της NZZ στη Γερμανία, οι βαλίτσες ήταν έτοιμες και η πτήση προγραμματισμένη, αλλά τελικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ αναγκάστηκε να ακυρώσει την τελευταία στιγμή το σύντομο ταξίδι του για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι ·Αντί να συλλογίζεται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας στον ηλιόλουστο Περσικό Κόλπο, υλοποιώντας το όραμα για την πράσινη μετάβαση ο υπουργός Οικονομίας πρέπει τώρα να βρει τρόπους να ξεπεράσει την κρίση του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει η Γερμανία στο χιονισμένο Βερολίνο.
Διότι το “φανάρι” απειλείται με χρεοκοπία: Μετά από απόφαση της Καρλσρούης, 60 δισεκατομμύρια ευρώ λείπουν ξαφνικά από τον προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διέταξε λοιπόν τον συνάδελφό του στο υπουργικό συμβούλιο να παραμείνει.
Τα ακυρωμένα ταξιδιωτικά σχέδια του πράσινου πολιτικού είναι εμβληματικά της δυστυχίας που έχουν προκαλέσει οι Γερμανοί πολιτικοί για το κλίμα, όπως ο Χάμπεκ. Με τη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση, στους πολίτες υποσχέθηκαν ανθισμένα τοπία: περιστρεφόμενες ανεμογεννήτριες, καθαρή ηλιακή ενέργεια και έξυπνα δίκτυα. Υποτίθεται ότι όλα αυτά δεν θα κόστιζαν στους Γερμανούς περισσότερο από μια κουταλιά stracciatella. Τουλάχιστον αυτό υποσχέθηκε κάποτε ένας από τους συναδέλφους του Χάμπεκ στο κόμμα, ο Γιούργκεν Τρίτιν.
Τελικά θα είναι λίγο περισσότερο. Το διάσημο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Ifo, για παράδειγμα, υπολογίζει το κόστος της γερμανικής κλιματικής μετάβασης σε έως και 3.000 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά μέχρι το 2050. 120 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει επομένως να επενδύονται κάθε χρόνο για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση. Πρόκειται για διπλάσια χρήματα από αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση του “φωτεινού σηματοδότη” για τα επόμενα τρία χρόνια στο δημοσιονομικό της σχέδιο, το οποίο κατέρρευσε τώρα ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η ενεργειακή μετάβαση θα είναι επομένως δαπανηρή, για να μην πούμε απρόσιτη. Και παρά αυτά τα σχεδόν αδιανόητα προγραμματισμένα και ήδη δαπανημένα ποσά, η Γερμανία δεν έχει έρθει ούτε ένα βήμα πιο κοντά στην ουδετερότητα του CO2.
Αντιθέτως, η Γερμανία είναι σήμερα ένας από τους χειρότερους ρυπαντές του κλίματος παγκοσμίως, αποτυγχάνοντας στην πράξη να ανταποκριθεί στο όραμα για την πράσινη μετάβαση. Επειδή οι περίπου 30.000 ανεμογεννήτριες και τα 2,7 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά συστήματα δεν παρέχουν αξιόπιστα ηλεκτρική ενέργεια και ο Χάμπεκ είχε επίσης τον Απρίλιο κλείσει τους τελευταίους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε πρόσφατα σημαντικά.
Γερμανία: Κανένα πρότυπο για άλλες χώρες στην πράσινη μετάβαση
Στη Γερμανία, οι άνθρωποι προτιμούν να αφήσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια να ψήσουν τα πνευμόνια τους παρά να αφήσουν τις ψευδαισθήσεις τους για μια πυρηνική αποκάλυψη. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ και, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, δεν θα συμβεί ποτέ. Για κάθε τεραβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια είναι μακράν η ασφαλέστερη μορφή ενέργειας.
Οι άνθρωποι στο εξωτερικό έχουν παρατηρήσει από πολύ κοντά τη “γερμανική Energiewende” και έχουν τελικά αποφασίσει ότι δεν θέλουν να επαναλάβουν τη γερμανική ενεργειακή καταστροφή, αλλά προτιμούν να κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, είκοσι και πλέον χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή ενέργειας από πυρηνική ενέργεια προς όφελος του κλίματος.
Σύμφωνα με το μανιφέστο, το οποίο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, οι χωρητικότητες θα πρέπει να τριπλασιαστούν έως το 2050. Ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης υπογράψει το σύμφωνο.
Η διακήρυξη δημοσιεύθηκε κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Ντουμπάι από όλα τα μέρη – τη συνάντηση στην οποία ο Χάμπεκ τώρα μάλλον δεν θα συμμετάσχει. Έτσι, ενώ η Γερμανία αποτυγχάνει με την ενεργειακή της μετάβαση και κινδυνεύει να χρεοκοπήσει λόγω των υπερεκτιμημένων προϋπολογισμών για το κλίμα, ο κόσμος αποφασίζει να επεκτείνει την πυρηνική ενέργεια με δισεκατομμύρια.
Στη διάσκεψη, η απουσία του υπουργού για το κλίμα Habeck θα σημειωθεί με έναν ανασήκωμο των ώμων: Η Γερμανία απλώς δεν έχει να επιδείξει ουσιαστικές επιτυχίες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, τουλάχιστον προς το παρόν, και δεν έχει να συνεισφέρει ιδέες ή οράματα. Αυτή είναι μια πικρή διαπίστωση για τον Χάμπεκ και τα “φανάρια”.