Αρχική Ειδήσεις Σταϊκούρας από Βρυξέλλες: “Κλειδί” η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια στην Ε.Ε.

Σταϊκούρας από Βρυξέλλες: “Κλειδί” η εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια στην Ε.Ε.

Την ανάγκη για κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της ΕΕ, επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στις Βρυξέλλες, με θέμα την έγκριση Γενικής Προσέγγισης σε θέματα οδικής ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των περιστασιακών επιβατικών μεταφορών.

0
βρυξελλες σταικουρας
Διαφήμιση

Κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση στους δρόμους της ΕΕ, εξασφαλίζοντας την οδική ασφάλεια.  “Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση και τον τρόπο απόκτησης άδειας οδήγησης, έως την αλλαγή νοοτροπίας και τη διαμόρφωση υπεύθυνης στάσης απέναντι στον συμπολίτη και τον συνοδοιπόρο”. τόνισε χαρακτηριστικά. Στην κατεύθυνση αυτή, σύγχρονες τεχνικές εκπαίδευσης, εισαγωγή της έννοιας του νέου οδηγού με ειδικό καθεστώς άδειας, αλλά και ποινολογίου, ψηφιακή άδεια οδήγησης και πανευρωπαϊκή συνεργασία για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων, αποτελούν βήματα προόδου για την οδική ασφάλεια.

Όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες οδηγούς και την οδική ασφάλεια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη ελάχιστων διαλειμμάτων και περιόδων ανάπαυσης για τους οδηγούς που απασχολούνται στον κλάδο των περιστασιακών επιβατικών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Στο πλαίσιο του Γεύματος Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση υλοποίησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «για την επίτευξη ενός πλήρως διασυνδεμένου δικτύου, απαιτείται να δοθεί έμφαση στη διασυνοριακή συνδεσιμότητα και να παρασχεθούν από πλευράς Ε.Ε κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και επαρκείς πόροι».

σταικουρας

Στο «Κεστεκίδειο» Ελληνικό  Σχολείο, στις Βρυξέλλες ο Χρ.Σταϊκούρας

Την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης στο «Κεστεκίδειο» Ελληνικό Σχολείο των Βρυξελλών επιθεώρησε σήμερα, Τρίτη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο έλληνας Πρέσβης στις Βρυξέλλες Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο Γενικός Πρόξενος Βασίλης Γκουλούσης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου, πατέρας Φιλάδελφος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤ.ΥΠ.Α.Ε.) Τιμολέων Κατσίπος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΤ.ΥΠ.Α.Ε. Αθανάσιος Γιάνναρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Φίλιππος Κοτσαρίδης, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Φωτεινή Κολλάρα, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γυμνασίου – Λυκείου Αθανασία Καραμούτα και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ελένη Κατόπη, καθώς και Έλληνες της ομογένειας.

Το «Κεστεκίδειο» στεγάζεται σε συγκρότημα κτιρίων επί της οδού Joseph Claes 91, στην περιοχή Saint Gilles των Βρυξελλών και φοιτούν, κατά το τρέχον σχολικό έτος, συνολικά 132 μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων (4 Νηπιαγωγείου, 42 Δημοτικού, 86 Γυμνασίου & Λυκείου), ενώ υπηρετούν 25 εκπαιδευτικοί.

Οι εργασίες αποκατάστασης των υποδομών και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του «Κεστεκίδειου», προϋπολογισμού 849.850 ευρώ, πραγματοποιούνται κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας προς τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», με σκοπό την άμεση επαναλειτουργία του σχολείου και τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας.

Στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 100% και η διοικητική παραλαβή προς χρήση από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου.

σχολειο βρυξελλες

Στο κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου έχουν υλοποιηθεί οι εργασίες καθαιρέσεων – αποξηλώσεων και ελέγχου ξύλινων δοκών και λιθοδομών και οι λοιπές εργασίες αναμένεται να περατωθούν τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να παραδοθεί σε χρήση στις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Με αφορμή την πρόοδο των εργασιών, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Το “Κεστεκίδειο” Σχολείο είναι ένα εμβληματικό κτίριο, εξαιρετικά σημαντικό για τους Έλληνες των Βρυξελλών, για τους Έλληνες του Βελγίου. Σε αυτό το σχολείο φοιτούν 132 μαθητές και εργάζονται 25 εκπαιδευτικοί. Ζητήθηκε από τις Κτιριακές Υποδομές να βοηθήσουν έτσι ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές, να επισκευαστεί το Σχολείο και να γίνουν εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης.

Παραδώσαμε διοικητικά το Δημοτικό τον Νοέμβριο και έπεται η παράδοση του Γυμνασίου και του Λυκείου μέσα στον Δεκέμβριο. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο, έτσι ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνθήκες διδασκαλίας για τους μαθητές, αλλά και εργασίας για τους εκπαιδευτικούς».

Διαφήμιση