Αρχική Special Topics Λέκκας: Ανησυχώ με τα 5,1 Ρίχτερ για την Κωνσταντινούπολη (Βίντεο)

Λέκκας: Ανησυχώ με τα 5,1 Ρίχτερ για την Κωνσταντινούπολη (Βίντεο)

Τον κώδωνα του κινδύνου τα 5,1 Ρίχτερ στην Τουρκία να “ξυπνήσουν” το ρήγμα της Ανατολίας και να προκαλέσουν πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνταντινούπολη κρούει ο Ευ. Λέκκας που δηλώνει ανήσυχος και μιλά για τον κίνδυνο να καταρρεύσουν 100.000 κτίρια!

0
Προύσσα σεισμός!!!
Διαφήμιση

 

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία το πρωί της Δευτέρας, με τον Ευθύμη Λέκκα, να εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος για την Κωνσταντινούπολη, καθώς η δόνηση ίσως φέρει πολύ μεγαλύτερους σεισμούς.

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  καταγράφηκε στις 10:42  στην περιοχή Gemlik Bay-Bursa Mudanya στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ακολούθησαν 13 μετασεισμοί διαφορετικού μεγέθους, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν 4,5 Ρίχτερ.  Ο σεισμός  έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, την Προύσα και άλλες γύρω επαρχίες.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας  στο MEGA το πρωί της Τρίτης 5/12 τόνισε πως ο σεισμός που σημειώθηκε στην Τουρκία είναι ανησυχητικός, καθώς εάν ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας οι καταστροφές που θα σημειωθούν θα είναι τεράστιες. 

λεκκας ευθυμης

Μιλώντας στη συνέχεια στο OPEN  ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος αλλά έγινε σε κομβικό σημείο που σηματοδοτεί ίσως εξελίξεις και μίλησε για επιτάχυνση διαδικασίας μεγάλου σεισμού. Ως προς το πόσο επηρεάζει τηνΕλλάδα ο κ. Λέκκας είπε οτι μπαίνουμε σε φάση κινητικότητας, υπάρχει ίσως μια συσχέτιση με τον σεισμό το 1999 στην Αθήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ερευνηθούν όλα τα χαρακτηριστικά σε περίπτωση που γίνει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Είπε μάλιστα οτι στην Τουρκία έχουν γίνει όλα τα σενάρια για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη  των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ευ. Λέκκας: Ανησύχησα για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Λέκκας ανέφερε αρχικά: «Ανησύχησα με τα 5,1 Ρίχτερ για την Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος και είχε πολύ μικρές ζημιές, έγινε αισθητός όμως στην Προύσα, στην Κωνσταντινούπολη και το Ιζμίτ. Είναι περιοχές που είχαν πάθει καταστροφές το 1999 με τον σεισμό που είχε γίνει. Ο σεισμός δεν ήταν μεγάλος, αλλά είναι σε κομβικό σημείο που δρομολογεί τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Το ρήγμα της Ανατολίας διατρέχει όλη την Τουρκία, έχει μήκος της τάξης 1.500 χλμ. κι αυτό το ρήγμα ενεργοποιείται σταδιακά και κατά τμήματα».

«Αν το ρήγμα δώσει μεγαλύτερο σεισμό μπορεί 100.000 κτίρια να καταρρεύσουν!»

Με αφορμή τα 5,1 Ρίχτερ και τον κίνδυνο για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Λέκκας είπε οτι οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το ρήγμα της Ανατολίας έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί μέχρι το 2020, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί κι αυτό προκαλεί ανησυχία. «Όσο το ρήγμα δεν ενεργοποιείται, σημαίνει ότι θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Εάν δώσει ισχυρό σεισμό, περίπου 100.000 κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν». Ανάμεσα στα κτίρια που ενδέχεται να υποστούν ζημιές είναι και το ιστορικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, καθώς πρόκειται για ένα κτίριο που κουβαλά ιστορία 1.500 ετών.

«Υπάρχει κίνδυνος για την Αγία Σοφία, γιατί είναι κτίριο συμβολικό, ένα κτίριο που έχει ηλικία της τάξης 1.500 ετών. Κατά περιόδους στους σεισμούς στο Βυζάντιο και στη συνέχεια έπαθε ζημιές από μεγάλους σεισμούς, όμως τώρα κουβαλά μία ιστορία 1.500 ετών», είπε ο κ. Λέκκας.

 Ο εγκέλαδος στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να «χτυπήσει» σύντομα ή ακόμα και σε 10 χρόνια, δηλώνουν οι επιστήμονες, με τον Ευθύμη Λέκκα να τονίζει πως μπορεί ένα μέρος της Κωνσταντινούπολης να είναι εξαιρετικά αντισεισμικό, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα της έχει παλιές κατασκευές και μνημεία.

Διαφήμιση