Αρχική Special Topics Ανησυχία για γεωμαγνητικές καταιγίδες από τεράστια “τρύπα” στον Ήλιο

Ανησυχία για γεωμαγνητικές καταιγίδες από τεράστια “τρύπα” στον Ήλιο

0
Ηλιακή κηλίδα, Ήλιος
Ηλιακή κηλίδα (NSO-AURA-NSF)
Διαφήμιση

Δεν έφτανε το άγχος για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν επί της Γης και τώρα προκύπτουν θέματα και με τον διαστημικό καιρό · Πρόκειται για τις γεωμαγνητικές καταιγίδες που προκαλούνται το τελευταίο διάστημα από τα όσα διαδραματίζονται στον Ήλιο, στο κέντρο του οποίου εντοπίστηκε μία τεράστια απόκοσμη “τρύπα”.

Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία των μετεωρολόγων της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι οποίοι φοβούμενοι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για περισσότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες, καθώς προηγήθηκαν εβδομάδες με σημαντικά ηλιακά γεγονότα. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή τους “ανάγκασε” να ενεργοποιήσουν ένα Γεωμαγνητικό Παρατηρητήριο Καταιγίδων.

Το Κέντρο Προβλέψεων Καιρού Διαστήματος (SWPC) της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας προειδοποίησε από εχθές Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ότι μετά από μια πρόσφατη γεωμαγνητική καταιγίδα που δημιούργησε ένα εντυπωσιακό βόρειο σέλας σε αρκετές περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, αναμένονται επιπλέον γεωμαγνητικές καταιγίδες.

ESA Ηλιος

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται σε κλίμακα από G1 (ελάσσων) έως G5 (ακραίες) και προκαλούνται συνήθως από στεμματικές εκπομπές μάζας (CME), που είναι μια τεράστια έκρηξη πλάσματος από την εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, δήλωσε στο Newsweek ο Bryan Brasher, στέλεχος του SWPC.

«Μια τεράστια στεφανιαία τρύπα, το σκοτεινό σημείο στο κέντρο του ήλιου, είναι πιθανό να προκαλέσει G2 (Μέτρια) γεωμαγνητική καταιγίδα στις 4 Δεκεμβρίου και G1 (Μικρή) καταιγίδα στις 5 Δεκεμβρίου», σύμφωνα με το Κέντρο Προβλέψεων Καιρού Διαστήματος.

Αν και οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί και μόνο στη θέα της, η συγκεκριμένη τρύπα προκαλεί τρόμο:

«Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την επιστήμη του ήλιου, οι επιπτώσεις του διαστημικού καιρού, ιδιαίτερα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και στους δορυφόρους, είναι γενικά κατανοητές και μπορούν να ληφθούν μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων. Το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον διαστημικό καιρό».

Διαφήμιση