Η γεωργία και η κτηνοτροφία, όπως τονίστηκε και στην COP28, συμβάλλει άμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω πρακτικών όπως η παραγωγή ρυζιού και η εκτροφή ζώων. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, οι τρεις κύριες αιτίες της αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου που παρατηρήθηκαν τα τελευταία 250 χρόνια ήταν η καύση των ορυκτών καυσίμων, η χρήση γης και οι γεωργικές δραστηριότητες.
«Η δήλωση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στα έθνη του κόσμου ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού μόνο αν δράσουμε γρήγορα για να μετατοπίσουμε το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Έντουαρντ Ντέιβι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας World Resources Institute UK.
Σύμφωνα με το BBC, οι συζητήσεις γύρω από τα τρόφιμα και το κλίμα συχνά επικεντρώνονται στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή ενός κρεατοφάγου παράγει 10,24 κιλά αερίων του θερμοκηπίου κάθε μέρα. Ωστόσο, η δήλωση που μόλις υπεγράφη, δεν ενδέχεται να οδηγήσει σε πολιτικές όπως επιβολή φόρου κρέατος ή στη μείωση των τιμών των τροφίμων βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Ντέιβι.
Οι ηγέτες των παγκόσμιων οργανώσεων που εκπροσωπούν τους αγρότες χαιρέτισαν επιφυλακτικά τη δήλωση. Η Έστερ Πενούνιαν, επικεφαλής της Ασιατικής Ένωσης Αγροτών που εκπροσωπεί 13 εκατομμύρια αγρότες, την χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο».
Ωστόσο προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μετατρέψουν τις υποσχέσεις σε πραγματικές πολιτικές. Είπε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση, ώστε να βοηθηθούν οι μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι παράγουν το 1/3 των τροφίμων στον κόσμο, αλλά βρίσκονται στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Η Βραζιλιάνα αγρότισσα Καρίνα Κονσάλβες Ντέιβιντ δήλωσε ευτυχής που είδε την προσοχή των ηγετών να στρέφεται στη γεωργία.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένου του καύσωνα ρεκόρ και των πλημμυρών που έπληξαν τη Βραζιλία τον Νοέμβριο, επηρεάζουν τις καλλιέργειες των αγροτών.
«Η κλιματική κρίση επηρεάζει άμεσα τους αγρότες. Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις που έχουμε βιώσει σαπίζουν τα τρόφιμα που καλλιεργούμε και οι καλλιέργειές μας είτε πεθαίνουν είτε μένουν στάσιμες αυτές που έχουν απομείνει», δήλωσε στο BBC.
Oι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι οι εκπομπές του συστήματος τροφίμων ευθύνονται για περίπου το 1/3 της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με εκπομπές 18 δισεκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου.